Doplňuji:
Vím,že sůl obsahuje mnoho potravin,které konzumujeme,dotazem jsem měl na
mysli sůl,kterou přidáváme do jídla nebo na některé pokrmy,tedy sůl
kuchynskou se kterou se solí. Např.některá jídla bez soli- nevím jak
bychom je konzumovali-
topinky,vařené brambory,špek,veškeré utzeniny ,rýže,knedlíky,atd.
Kdyby došly zásoby soli,jak by prostě lidstvo mohlo bez soli
přežít.
Děkuji za odpovědi a názory.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? brillant, anonym, Bedy, celie před 4215 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Nepřežil, vždyť i zvířata houfem vyhledávají slaniska k lizu,
stejně jako to dělal již náš předchůdce v pravěku. Sůl je nejen pro
člověka nepostradatelná !
Více např. zde:
http://www.ceskatelevize.cz/program/port/410-sul-v-lidskem-tele
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www, Braník Nahlásit |
Lékař mi lapidárně sdělil, že nedostatek soli je pro tělo větší problém než nadbytek soli.
0 Nominace Nahlásit |
Spíše ne, než ano ! Zdroje sodíku jsou jenom v pár druzích zeleniny a
vejcích.
Takže záleží kolik těchto potravin člověk jí. Potřebný příjem
denního množství pro člověka je cca 2,5 g. Množství sodíku je v těle
v přesném poměru s draslíkem. Jeden prvek ovlivňuje množství
druhého.
Viz: http://www.ziskejzdravi.cz/mineraly/sodik/
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit |
Ano upla absence soli by cloveku nedelala dvakrat nejlepe jenze sul je
k zivotu potreba zabranuje dehydrataci ..udrzuje krevni tlak atd..ttakze bez
soly by jsme tezko prezili… v dnesni dobe mame opacny problem vsude je ji
nadbytek…v potravinach sami si jeste dosolujeme a to i typicky neslane
veci .jako pudink..krupicova kase atd..Telo vsak muze stopove mnozstvi soli
ziskavat konzumaci zivocisne stravy…A to nepocitam ze jidlo by bylo bez soli
mdle ..nektere by se nedaly konzervovat atd ..proste sul je treba …ale kdyby
nebyla tak se bez ni zit da telo si j dokaze ziskat z potravy ..
Doplňuji:
jsem se do toho krasne zamotal sorry..
Upravil/a: badisko
0 Nominace Nahlásit |
Já osobně nesolím ani moc nekořením, nemám ji moc rád.
Jako dneska se solí se setkáváme i v takových potravinách, kde by to
člověk nečekal, třeba v kečupu.
V soli je právě důležitý sodík, který je nutný pro správnou funkci
nervového systému – jenže se sodíkem se člověk setká všude
možně – kdo jí instantní polívky, je tam glutaman sodný, kdo jí
takové ty všelijaké hotové pomazánky a saláty, je tam opět glutaman, je
tam v řadě případů i konzervant benzoát sodný, takže dnešní člověk
má sodíku dost a v řadě případů i příliš.
Nebo hodně v baleném uzeném mase – to jsou krásný solný doly – tam
je toho nastrkaného…
0 Nominace Nahlásit |
Přežil by, protože sůl se neřadí ani mezi tekutiny, ani mezi potraviny,
které jsou k životu nutné. Patří mezi dochucovadla, a to znamená, že by
bez ní bylo jídlo podstatně „nudnější“, čili méně chutné.
V této souvislosti ráda uvádím příklad, kdy jsem pekla v Zambii
vanilkové rohlíčky ze slaného másla a byly naprosto bezkonkurenční.
Máslo se tam solí proto, aby se nekazilo a solí se všechny druhy. Jak hodně
jsem se toho bála, tak jsem byla nakonec tím více překvapena, a mile.
Pravdou je, že naše společnost si zvykla solit hodně. Sůl se podílí na
řadě nepříjemných zdravotních potíží. Nezdravá je při onemocnění
ledvin (i jiných vnitřních orgánů), vysokém tlaku a pod.
Na druhé straně se prodává i sůl obohacená jodem a jinými stopovými
prvky, které tělu prospívají. Jako u všeho zde platí, že používání
s mírou a rozumem je organizmu prospěšné.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud myslíš kuchyňskou sůl, kterou si koupíš v obchodě (žádnou jinou), tak zcela jistě ano, i bez této dokoupené soli je totiž veškeré komerčně vyráběné žrádlo přesoleno a soli i tak přijímáme nadbytek. Pokud ale myslíš veškeré konzumované formy NaCl, tak ne, nepřežil, sodík je důležitý mmj. pro elektrochemii srdečního svalu a chlor zase pro vznik žaludečních trávicích šťáv.
0 Nominace Nahlásit |
Prehistorický človek žil a prežil bez soli, kamennej i morskej. Objav
využitia soli ako súčasť potravín bol snáď po ohni druhý najväčší
objav človeka. Ale neskôr sa pre soľ aj zabíjalo…Dnešný organizmus už
si určité možstvo soli priamo vyžaduje.
Tak, ako sa vývojove mení ľudský organizmus, menia sa aj jeho potreby.
0 Nominace Nahlásit |
Tys nekoukal na pohádku Sůl nad zlato ?! Já bych bez soli určitě zblbnul.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3406 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 960 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |