Potřebovala bych vědět, co způsobuje, že je červené zelí zbarvené do červena – konkrétně která složka toto způsobí.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2, Pájo, Wang, MA-SU-KA před 4767 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Způsobují to antokyany.
Jsou to ve vodě rozpustné pigmenty ve vakuolách některých buněk. Patří
ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich
aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Barva se mění
v závislosti na pH. Kyselé roztoky antokyanů bývají červené, neutrální
fialové a zásadité modré.
Wiki
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |