Avatar uživatele
brokol

Proč je červené zelí červené?

Potřebovala bych vědět, co způsobuje, že je červené zelí zbarvené do červena – konkrétně která složka toto způsobí.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2, Pájo, Wang, MA-SU-KA před 4815 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Pájo

Způsobují to antokyany.
Jsou to ve vodě rozpustné pigmenty ve vakuolách některých buněk. Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Barva se mění v závislosti na pH. Kyselé roztoky antokyanů bývají červené, neutrální fialové a zásadité modré.
Wiki

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek