Metoda čištění surového cukru, při které jsou krystaly rozmíchány s tzv. mísícím sirobem, který je kvalitnější než původní (matečný) sirob čištěného cukru. Do roztoku tak přejdou zbytky matečného sirobu a nečistoty, které ulpěly na krystalech. Poté se sirob odmetá na odstředivkách (zelený afinační sirob). Nakonec se krystaly v odstředivkách oplachují vodou nebo čistým cukerným roztokem (vykrývání cukru – vzniká bílý sirob)
http://old.pglbc.cz/files/chv/cukr/rafinace.html
0 Nominace Nahlásit |
Rafinace znamená čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a
nečistot. Při výrobě bílého cukru, ať už ze třtiny či řepy, se
používají v cukrovarnictví následující procesy:
Čeření – do surové šťávy je přidáváno vápenné mléko a tím se
zvýší pH surové šťávy
Saturace – odstranění přebytku vápna, které se do šťávy přidává
během čeření Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O
Filtrace – odstranění CaCO3, který je ve šťávě obsažen ve velkém
množství
Síření – V lehké šťávě zůstávají rozpuštěné některé látky,
které ji zbarvují. K získání bílého cukru je třeba šťávu odbarvit
sířením (sycením oxidem siřičitým)
To jinak znamená, že v módním hnědém cukru máš veškeré sajrajty, nakupuje se za zlomek ceny z banánových republik. Zatímco čistý cukr je někdy označován jako „bílý jed“ a ten hnědý humus prodávají mnohem dráž 🙂
Upravil/a: Kepler
4Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, anonym, luckykubrt, independent
před 2510 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rafinace = čištění.
V roztoku surového cukru je mnoho znečišťujících látek, balastu a
barviv. Tyto látky se vhodným způsobem z roztoku vysráží, to je to
čeření, saturace a pod. a potom mechanicky oddělí filtrací , dekantací a
hlavně krystalizací a odstředěním. To jsou ty čisticí operace. Hlavní
čisticí operace je ale krystalizace!!
Zahuštěný a odfiltrovaný cukerný roztok se v krystalizátorech nechá
vykrystalizovat ( vznikne ten nám tolik známý krystal cukru). Při této
krystalizaci zůstane většina znečisťujících látek v roztoku a jenom
minimum jich přejde do krystalu. Tato suspenze krystalů cukru se odstředí na
odstředivce ( to jest znečištěný roztok se oddělí od krystalu), vznikne
tzv. matečný roztok ve kterém je koncentrován hlavní podíl
znečišťujících látek. Samotný krystal se ještě propere na odstředivce
čistou vodou, kterou se odstraní i ty látky které přešly do krystalu.
Někdy se provádí ještě opakovaná krystalizace ( 2. rafinace). Již jednou
vykrystalovaný cukr se odstředí promyje a znovu rozpustí. Tento roztok se
opět podrobí krystalizaci a znovu odstředí a promyje. Takto vzniká velmi
čistý ( 2× rafinovaný) cukr.
Krystal se usuší , nabalí a putuje ke spotřebiteli.
Z melasy se v naší republice jako 1. na světě začala vyrábět
kyselina citronová.
Využil se k tomu zbytkový cukr obsažený v melase. Do té doby se
vyráběla pouze z citronů. Bylo to někdy za 1. republiky. I tuto výrobu
náš novodobý kapitalismus zničil i když mu to dalo práci!!!! Tak
lukrativní to byla výroba.
Jinak je melasa dobré krmení pro hospodářské zvířectvo.
Upravil/a: mosoj
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, johana 56, da ny, luckykubrt
před 2509 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rafinuje se v rafinérii, ten bílý a ten žlutý je nerafinovaný.
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, luckykubrt
před 2510 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mohu sloužit dvěma verzemi. Jednak proto, že bílý cukr rafinovaně způsobuje při nadměrné konzumaci cukrovku a té se říká tichý zabiják a jednak bělení cukru probíhá při rafinaci – surový cukr se (ten hnědý) v odstředivce podobné ždímačce na prádlo kropí vodou. To co se odplaví je melasa, prakticky rafinační odpad. Za komančů se dával koním jako přísada do papú, zatímco dnes je draze prodáván důvěřivým lidem coby bioprodukt.
Upravil/a: dudu
2Kdo udělil odpovědi palec? ivzez, luckykubrt
před 2510 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit |
Před pár letry mne zarazila informace:
Minimáklně u jednoho z našich výrobců je to tak, že tzv. přírodní,
hnědý cukr (modní , zdravý a drahý), je též rafinovaný (bílý) cukr je
dobarvován karamelem…
V Žatci mívali zaměstnanci cukrovaru hnědý cukr (odpad) doma, ke slazení
za pakatel (někteří i za 5 prstů, jak to před r. 1989 ve státním,
často chodívalo…
a státní kasa to vše „unesla“)
😁
Před rokem 89 byly normy a požadavky na kvalitu mnohem přísnější než
v současnosti.
Vzhledem k tomu, že 75% výroby bílého cukru bylo určeno na vývoz, nic se
nepřibarvovalo.
Hnědý odpad (cukrkandl) byla zatvrdlá cukrovina, usazená po filtraci
kléru na Prokšácích.
Nejen ten byl za pakatel. nárok vznikal i na deputátní cukr za každý
odpracovaný týden řepné kampaně, zdaňovaný částkou 1,30 Kčs/kg.
V místech, kde při cukrovaru fungoval současně také lihovar, byl
součástí deputátu i líh. Tímto způsobem byly kompenzovány velice
nízké platy potravinářů oproti jiným odvětvím průmyslu.
‚Nakupovat za 5 prstů‘ si troufli jen otrlí odvážlivci. Denně byly
prováděny kontroly tašek i namátkové osobní prohlídky zaměstnanců
odcházejících z podniku. Pár deka odnášeného cukrkandlu nebo cukru
málokomu stálo za pozvání před trestní komisi MNV…
Ano, podobně to „chodilo“ v JZD (nízké mzdy + deputáty).
Někteří nenechavci si však uměli „poradiz“ v každém odvětví…
netvrdím, že to bylo hromadné . ;)…,ale bylo…
Pamatuji si dobře, co vyprávěl žatecký strýc a děda mého partnera.
Je pravda, že dříve byly přísné normy na kvalitu potravin a byly
dodržovány. Přírodní, nerafinovaný cukr byl kvalitní. Dnes jsou některé
věci jinak
Doteď jsem si myslel, že v rafínerii se zpracovává pouze ropa a cukr je přírodně bílý a zpracovává se v cukrovaru. Díky za odpovědi.
Složité chemické procesy.
Čištění a zpracování difuzní šťávy probíhá v surovárně (viz
Kepler).
Konečné zpracování a rafinace cukroviny na varně.
Kdysi ten hnědý byl levnější, ty si to určitě pamatuješ Keplere. Bílý 7,30Kčs, hnědý 7Kčs
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |