Nikdy jsem nedohnal zameškané hodiny v češtině a v jiných předmětech bez základu to nešlo. Jak se rychle naučit češtinu?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Cenobita před 2984 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Zkuste si pročíst podobnou otázku za archivu
Proč je tak těžký?
Je to jazyk flexivní – některá slova se ohýbají = časují, nebo
skloňují
Jako jediný slovanský jazyk má hlásku ř
Má krátké a dlouhé samohlásky, znělé a neznělé souhlásky, dvojhlásku
ou
Přízvuk má na první slabice
Základem věty je sloveso, které k sobě vážené (valence) ostatní slova,
aby věta měla smysl
Má diakritická znamenka
Existuje spisovná čeština – má podobu psanou a mluvenou = hovorová
čeština.
Dále pak obecná, nářečí atd.
Má daná pravidla, ale existují i výjimky.
..
Možná jste na nižším stupni podcenil základy gramatiky, nebo učitel nebyl
důsledný, náročný atd. Chybí-li základy, těžko se navazuje na to, co
vám chybí.
Bylo by dobré, abyste si prošel znova českou mluvnici, kdysi existovala Stručná mluvnice česká, byť byla hutná. Uvědomila jsem si, že v současnosti je dostupný Český jazyk v kostce od Marie Sochorové.
Samozřejmě, pokud máte zájem. Projděte si učebnici, zamyslete se, co vám je, či není jasné. Pokud něčemu nerozumíte, zeptejte se. Pozor na internet, kde se v oblasti češtiny hodně chybuje.
Čeština má těžkou gramatiku se spoustou pravidel i výjimek z pravidel… pro zvládnutí je třeba znát vyjmenovaná slova, další pravidla pravopisu, shody přísudku s podmětem, náročnější je interpunkce, ale k tomu je třeba znát syntax – větný rozbor atd.
Máte výhodu, že pravidla se opravdu zjednodušují. Jak se říká – s chutí do toho, půl je hotovo.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Elixír Nahlásit |
Především proto, že to je slovanský jazyk. Slovanské jazyky mají skloňování nejen podstatných jmen, ale i přídavných jmen, sloves i zájmen. Časování sloves není v češtině (ani jiných slovanských jazycích) příliš pravidelné. A k tomu máme ještě máme pravidla pro psaní tvrdého a měkkého i/y, neznělé souhlásky a další úskalí.
Nicméně se to všechno dá naučit. Já jsem například českou mluvnici
podávanou mou (tehdy ještě soudružkou) učitelkou nepochopila a díky tomu
jsem v ní, lidově řečeno, dlouho plavala.
Existuje ale mnoho knih o češtině, české gramatice i pravopisu, a
cvičebnice, které nejsou určené jen pro děti v základních školách ale
i pro dospělé. Kromě toho existují i kursy češtiny pro Čechy.
0 Nominace Nahlásit |
Protože jsou tu stále fanatici, co si myslí, že je čeština krásná, barevná a úžasná, a všechny ostatní jazyky stojí za nic. Přitom sami tu češtinu neumí. Nevím, proč je tak složitý, spíš se ptej, proč se pořád používá?
0 Nominace Nahlásit |
Ideální je hodně číst, čtenáři méně chybují, mají větší slovní zásobu a dokáží se lépe vyjadřovat.
PS: český jazyk je tak složitý, aby mohli učitelé trápit školáky a dokazovat jim, že se naučit nedá 🙂
PPS: český jazyk je tak složitý, že se v něm prakticky nedá vůbec domluvit 🙂
PPPS: český jazyk má tolik výjimek, že se nedají obsáhnout, ani kdyby člověk studoval celý život 🙂
Jinými slovy český jazyk se nedá naučit, jde se jej jen stále učit, ale proces je nekonečný, ostatně jako u každého jazyka.
0 Nominace Nahlásit |
Diskuze k této otázce byla zrušena administrátorem.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |