Avatar uživatele
Ceridwen

Proč jsou některá jídla „nedosolitelná“?

Konkrétně třeba poctivý domácí kuřecí nebo hovězí vývar, nebo brokolice a květák. Normálně moc nesolím, ale u těchto jídel potřebuji třeba čajovou lžičku soli na porci, aby mi to připadalo trochu slané…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10, anonym, KatkatkaW před 4264 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Sice se říká, že sůl je nad zlato, ale musí se užívat v přiměřeném množství a projít správnou kuchyňskou úpravou.

Potřeba soli se může u různých lidí výrazně lišit. Záleží na konstituci, způsobu života i myšlení, na celkové skladbě jídelníčku, množství fyzické aktivity, na klimatických poměrech a počasí. Chuť na slané nám není vrozená. Je to naučený zlozvyk, který podporujeme konzumací slaných jídel. Chuť soli často přehluší přirozenou chuť jídel.

Zkuste proto používat více přirozeného koření. Udělejte pokus: omezte na tři týdny konzumaci soli a možná zjistíte, že vám nakonec vyhovuje přirozená slanost potravin. Tak to dělám já. Solím minimálně, zvykla jsem si.

Nemluvím o tom, co způsobuje nadměrné solení. .

Přečtěte si rady odborníka: Jak si odvyknout na hodně slané pokrmy.

http://www.zdra­vavyzivahronov­.com/vse-o-nakupu/informace-zajimavosti/jak-zdrave-pouzivat-sul

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra, briketka10 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Třeba to není o „dosolitelnosti“ potravin, ale o Tvých chutích. Buď na to dosolování opatrná a spíše si zkus navyknout na planější chutě. Sůl je zrádná.
Brokolici skoro vůbec nesolím a chutná mi i tak. Květák solím mírně.
Nejde si samozřejmě na změnu chuti zvyknout ze dne na den, ale rozhodně s tím něco zkus udělat. Soli postupně ubírej. Její větší množství škodí ledvinám a má neblahý vliv na krevní tlak. „Zadělat“ si na zdravotní problémy může i mladý člověk. Neprojeví se to hned, ale o to je potom větší problém dát se do pořádku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Conchus

Problém není v soli, ale ve tvé schopnosti pořádně vařit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
huxa

To, protože polévky nemají býti hodně slané. Místo soli používám takovou tu tmavou břečku od magi, krásně to dochutí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Ad huxa. Tekuté polévkové koření Maggi obsahuje: pitnou vodu, jedlou sůl, chuťové látky (glutamát sodný, sodné soli 5´-ribonukleotidů), kvasný ocet, glukózu, kvasničný extrakt, aroma.

před 4264 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ach jo. Moje nepozornost.

před 4264 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek