Avatar uživatele
anonym

Proč pálivá paprika pálí?

a nepálivá nepálí?
Jak pozná ta paprika, která má pálit a která ne, když jsou stejné.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 4437 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Zajímavé povídání o paprice. Dokáže i zabít?

Opověď můžeme nalézt ve studiu kapsaicinoidů. Kapsaicinoidy jsou látky, patřící do skupiny alkaloidů, konkrétně fenylalkylamidových alkaloidů. Společné působení asi šesti chemicky příbuzných látek z této skupiny vyvolá typicky pálivou chuť. Nejsilnější účinky, a tedy i největší pálivost z těchto látek má kapsaicin a jeho derivát dihydrokapsaicin. Papriky si původně kapsaicinoidy vyvinuly na obranu proti býložravcům. Samotný kapsaicin se vytváří ve žlázkách na vnitřních žebrech plodů a odtud se rozšiřuje do okolní tkáně plodů a semen. Jeho obsah je však rozdílný v závislosti na odrůdě a oblasti, ve které je paprika pěstovaná. V teplejších oblastech jsou plody většinou více pálivé a obsahují i vyšší množství kapsaicinu. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense), pěstovaná především v Mexiku a v Číně.

http://21stole­ti.cz/blog/200­7/07/20/muze-paliva-paprika-i-zabit/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Bedy

Pálivá pálí, protože obsahuje látky, které buď pálí přímo nebo po nějaké reakci (např. se slinami).
Když kupuju papriku, tak k ní čuchám. Když ostřeji zapáchá/voní, tak je pálivá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek