Avatar uživatele
Lucimia

Recept na domácí pečivo?

chci přestat jíst kupované pečivo a chtěla bych si dělat domácí – ovšem dietní. Máte někdo, kdo dodržujete zdravý životní styl, nějaký dobrý recept na dietní rohlík/chléb? Jak moc je hladká mouka nezdravá?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 5331 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Kdysi jsem občas chléb pekla doma, ale teď nám chutná kunínský chléb, který je bez jakýchkoliv přídavných látek. Občas kupuji i tmavý chléb z domácí pekárny. Chleba nebo dalamánky jsem pekla v troubě, ale jen z poloviční dávky.

Recept: 1 kg žitné chlebové mouky, 1 kg hladké m., 1/2kg polohr. m., 2 droždí, 3 lžíce soli, 3 lžíce octa, 3 lžíce kmínu, 1,5 l vlažné vody. Vše zpracujeme v těsto a necháme kynout 45 min(jednou srazíme). Poté rozdělíme na dva velké nebo 4 menší bochánky, vytvarujeme a ještě necháme chvilku kynout. Pečeme 10 min na 220 stupňů
a pak 45 min na 180 st. Potíráme slanou vodou.

Hladká mouka obsahuje sacharidy, škrob a lepek (ten může být zdrojem nejrůznějších problémů – alergie apod). Způsobuje nadýchanost pečiva, které se k sobě dobře váže. Neobsahuje vlákninu a minerály, o které bílá mouka přišla při průmyslovém zpracování.

Recept na housky i s postupem najdete na:
http://recepty­.vareni.cz/do­maci-rohliky-a-housky/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

http://hobby.id­nes.cz/vonave-domaci-rohliky-a-housky-jako-malovane-krok-za-krokem-p4n-/hobby-domov.asp?c=A100518_­152439_hobby-domov_bma

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ReHu

Z kupovaného chleba mohu vřele doporučit fi Ason. Upravilo se mi po něm trávení skvěle. Ovšem, není tak měkounký jako běžný chléb.
Nedávno jsem, viděla v TV, že jej ani nedopékají, aby byl nadýchanější.
Co se týče mouky – jedině Pžedměřickou. z Předměřic nad Labem. Viděla jsem ji v Tescu.
A…nejde jen o hladkou či hrubou mouku. Víme, že zdravější je celozrnná, ale i tam není celozrn.jako celozrn.
Hodně záleží na zpracování mouky, a také na zpracování těsta atd.
Je to na delší diskuzi. Mám i mail.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
člověk

jak někdo vyleze ven s tím,že hladká mouka je nezdravá,tak by neměl jít do první třídy,protože starší osoba ví,že hladkou moukou se naší předci živí několik tisíc let,polohrubá přišla v minulém století a hrubá mouka je česká specialita
záleží,jen na tom jak si to pečivo budete připravovat,můžete přidávat něco celozrné pčeničné,nebo i žitné,nebo mleté ostuby,místo tuku míchat těsto s jogurtem ,nebo kefírem,jak začnete péci,tak sama budete fantazírovat a během let se dopracujete,jako poradce
JINAK DOPORUČUJI PRO ZAČÁTEK PEKÁRNU NA CHLEBA,TAM SE DAJÍ DĚLAT ZÁZRAKY,ALE KUPTE DVOUHÁKOVOU,
JINAK DOBROU CHUŤ
ještě dodávám,byl jsem spočítat kolik druhů mouky mám doma,tak je to dvanáct druhů a jen hladké pět druhů,takže že hladká mouka něco obsahuje a něco ne vysloví jen čtenář a né praktik

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek