chci přestat jíst kupované pečivo a chtěla bych si dělat domácí – ovšem dietní. Máte někdo, kdo dodržujete zdravý životní styl, nějaký dobrý recept na dietní rohlík/chléb? Jak moc je hladká mouka nezdravá?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 5331 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kdysi jsem občas chléb pekla doma, ale teď nám chutná kunínský chléb, který je bez jakýchkoliv přídavných látek. Občas kupuji i tmavý chléb z domácí pekárny. Chleba nebo dalamánky jsem pekla v troubě, ale jen z poloviční dávky.
Recept: 1 kg žitné chlebové mouky, 1 kg hladké m., 1/2kg polohr. m.,
2 droždí, 3 lžíce soli, 3 lžíce octa, 3 lžíce kmínu, 1,5 l
vlažné vody. Vše zpracujeme v těsto a necháme kynout 45 min(jednou
srazíme). Poté rozdělíme na dva velké nebo 4 menší bochánky,
vytvarujeme a ještě necháme chvilku kynout. Pečeme 10 min na
220 stupňů
a pak 45 min na 180 st. Potíráme slanou vodou.
Hladká mouka obsahuje sacharidy, škrob a lepek (ten může být zdrojem nejrůznějších problémů – alergie apod). Způsobuje nadýchanost pečiva, které se k sobě dobře váže. Neobsahuje vlákninu a minerály, o které bílá mouka přišla při průmyslovém zpracování.
Recept na housky i s postupem najdete na:
http://recepty.vareni.cz/domaci-rohliky-a-housky/
0 Nominace Nahlásit |
Z kupovaného chleba mohu vřele doporučit fi Ason. Upravilo se mi po něm
trávení skvěle. Ovšem, není tak měkounký jako běžný chléb.
Nedávno jsem, viděla v TV, že jej ani nedopékají, aby byl
nadýchanější.
Co se týče mouky – jedině Pžedměřickou. z Předměřic nad Labem.
Viděla jsem ji v Tescu.
A…nejde jen o hladkou či hrubou mouku. Víme, že zdravější je
celozrnná, ale i tam není celozrn.jako celozrn.
Hodně záleží na zpracování mouky, a také na zpracování těsta atd.
Je to na delší diskuzi. Mám i mail.
1Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář
před 5330 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
jak někdo vyleze ven s tím,že hladká mouka je nezdravá,tak by neměl
jít do první třídy,protože starší osoba ví,že hladkou moukou se naší
předci živí několik tisíc let,polohrubá přišla v minulém století a
hrubá mouka je česká specialita
záleží,jen na tom jak si to pečivo budete připravovat,můžete přidávat
něco celozrné pčeničné,nebo i žitné,nebo mleté ostuby,místo tuku
míchat těsto s jogurtem ,nebo kefírem,jak začnete péci,tak sama budete
fantazírovat a během let se dopracujete,jako poradce
JINAK DOPORUČUJI PRO ZAČÁTEK PEKÁRNU NA CHLEBA,TAM SE DAJÍ DĚLAT
ZÁZRAKY,ALE KUPTE DVOUHÁKOVOU,
JINAK DOBROU CHUŤ
ještě dodávám,byl jsem spočítat kolik druhů mouky mám doma,tak je to
dvanáct druhů a jen hladké pět druhů,takže že hladká mouka něco
obsahuje a něco ne vysloví jen čtenář a né praktik
0
před 5331 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |