Chystám se dělat domácí sádlo. Dostala jsem spoustu tipů – trocha
mléka, bílé víno, lžíce borovičky(!), smetana, koření, cibule… Nechci
ho nějak pokazit nebo přeplácat, ale zároveň si přeji, aby bylo dost
univerzální, ale přesto výrazné.
Taky chci, aby bylo hezky roztíratelné a voňavé. Škvarky v něm křupavé
a šťavnaté.
Takže – jak velké bych je (škvarky) asi měla krájet, který druh sádla
z pašíka je nejlepší (jak má být asi vysoké?), je dobré, když jsou tam
i kousíčky masa (nebo se pak víc kazí?)… Pak nějaké fígly na délku a
teplotu při smažení, přiklopené nebo ne(?), slévat(?)…
Nedávejte mi, prosím odkazy z netu, jde mi o vaše mlsné zkušenosti.
Dík.:-)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? annas, Andělé, johana 56, hanulka11, anonym, anonym, hypochonDr. před 4306 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Smažila jsem vždy hřebetní sádlo – neuškodí s proužečkem
masa – budou masité škvarky.
Nakrájela jsem cca 2 cm kostky trochu podlila vodou a škvařila . Občas
zamíchala , zkraje přiklopené , jakmile se začnou škvarky zbarvovat nalila
jsem trochu mléka , sádlo je pak takové pěkně vazké. U nás nemáme rádi
škvarky v sádle , takže jsem je vždy scelidla a kdo měl chuť dal si hned
čerstvé posolené s chlebem . Většinou jsem je umlela do sklenic . Pak
použila na pomazánku nebo na škvarkový koláč – peču s bezinkama./je
jako borůvkový/.
Sádlo nesolím .
Hlavně neškvařit zprudka je lepší pozvolna.Čas jsem nikdy neměřila –
to odhadneš a ohlídáš si to .
Už jsem ho dlouho neškvařila.
Doplňuji:
hlavně neškvař plstní sádlo je řídké a nevydrží , je to prostě
napodobenina sádla – nebrat
Upravil/a: hanulka11
6Kdo udělil odpovědi palec? Andělé, Damiana, anonym, paul1, Mc Merkurion, hypochonDr.
před 4306 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Damiano, zabíjačky u nás bývaly minimálně tři ročně. Sádla se tedy
škvařilo hodně.
Existuje sádlo vnitřní, které je čisté, snadno se krájí a hodně se
vyškvaří. Proto se krájelo na větší kostky (minimálně 3 cm).
Normální sádlo se zbavilo kůže a krájelo na kostičky cca 1,5 cm.
Nakrájené sádlo se nasype do hrnce (u nás to byl 50 litrový hrnec jen na
škvaření) a nalije se do něj podle množství sádla deci až čtvrtlitr
vody. Nikdy jsme to s jinou tekutinou nedělali. Teta to jednou zkoušela
s mlékem, ale na chuti to nijak poznat nebylo. Akorát babičce se zdálo, že
cítila ze dna připáleninu, tak tam stejně nalila vodu. Sádlo se škvaří
nepřikryté, protože ho musíš míchat, aby se nepřipálilo. Až už plave,
tak stačí jen občas promíchnout a dobře hlídat. Dobře uškvařené sádlo
poznáš podle barvy – mělo by být čiré se slabounce nažloutlým
nádechem. Je-li dost uškvařené, poznáš podle škvarečků. Když je
přitlačíš na boční stranu hrnce, nesmí z nich vytékat sádlo zakalené
(mléčná barva).
Špatné je sádlo nedoškvařené, protože to se brzy kazí a také
přeškvařené. To může mít nahořklou pachuť. Sádlo nejdříve vyškvař,
důkladně oceď(použij vařechu, kterou vytlačíš ze škvarečků co
nejvíce tekutiny) a nechej trochu prochladnout. Na jídlo si potom smíchej
část škvarečků se sádlem a dej zvlášť. Vydrží dost dlouho, ale
jistější je uložit je do chladné spíže, nebo sklepa. S čistým sádlem
je to ještě jednodušší. Není tak háklivé na teplotu.
Škvarečky jsou chutnější a krupavější, když obsahují trochu svaloviny.
Takže nějaký ten kousek masa jenom jejich chuti prospěje.
Fantastická je škvarková pomazánka z mletých škvarků s nakrájenou
cibulí a s plnotučnou hořčicí. Maminka pekla škvarkové cukroví, což
byly řezy plněné pikantní marmeládou nebo povidly, nebo medvědí tlapky,
kam místo tuku přišly mleté škvarky.
4Kdo udělil odpovědi palec? anonym, Damiana, Mc Merkurion, terezkaterka
před 4306 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Jéžiš, ženské, mi se sbíhají sliny… bych to žral jak Baloun 😁
4Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, Damiana, anonym, hypochonDr.
před 4306 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U nás se voda pod škvarky osolila. Škvarečky pak mají mírně slanou chuť. do hotového sádla se pro tmavší barvu škvarečků dávalo 2 lžíce mlíka ale po malých troškách začne to v sádle pěnit.Mléčná bílkovina dělá bubliny.Jednou jsem tam chtěl mlíko kápnout ze sáčku vlítlo mi jej tam vc než jsem chtěl.Vypěnilo to jak minimax a sádlo vyteklo pod kamna. Do části odlitého sádla dávám do zlatova osmaženou cibulku.Pro vůni a trochu jinou chuť.A nejlepší je hřbetní co nejvyžší, kousky masa na škvarcích ztvrdnou.Já je dávám zvlášť pod nějaké maso.JIné koření než kmín nedávám.
0 Nominace Nahlásit |
Nejspíš už je vyškvařeno, ale může se hodit příště. Sádlo škvařím v papiňáku – nakrájím na kostičky 1,5×1,5 cm, podliju vodou a dusím cca 15 – 20 min. Pak sundám poklici a nechám škvařit. Má to tu výhodu, že zahnuté okraje hrnce zabraňují prskání kolem. Hotovo je, když přimáčknu škvarky lžící ke stěně hrnce, tak nejsou úplně vysmahlé. Přidám 1 – 2 lžíce mléka a odstavím. Sádlo zašumí a není přichyceno k nádobě. Škvarečky jsou krásně křehoučké 🙂
Díky. Dala jsem tam nakonec tu lžíci mléka. Škvarky už jsme ochutnali s pepřem a solí a sádélko tuhne v kamenině:-) Vypadá to, že se zadařilo:-)
Postup stejný jako u hanulky11.Jen škvařím nezakryté,nepřidávám mléko a na konci trochu osolím.Čas odhaduji,od babičky jsem se naučila,že hotové škvarky při zamíchání pěkně „šustí“.Skladuji ve sklenicích jak sádlo čisté,tak i se zalitými škvarky.Část nepomletých škvarků mívám v mrazáku,ty potom používám při pečení cukroví a vdolečků.
johana 56: Díky. Já si právě tím solením nejsem moc jistá. Prý pak sádlo trochu „vodnatí“ a rychleji se kazí.
Názory na každou přípravu jsou různé,každý nabídne své osvědčené.Většinou škvařím 5 kg syrového sádla,soli dávám na špičku nože, škvarky jsou chutnější.Skutečně se mi ještě nestalo,že by sádlo zvodnatělo,nebo se zkazilo.
Pokud toho nemáš mnoho, ale menší množství, tak se ideálně škvíří v domácí pekárně. Bez starostí, bez míchání a bez rizika že to spálím.
hypochonDr.: Nejčastěji dělám tenhle. Vždycky se povede a je fakt moc
dobrý. Pak mám i vychytávky vícezrnné a žitné, ale tenhle je jistota.
Navíc snadná příprava. Vyzkoušej.:-)
http://www.cuketka.cz/?p=788
😛 Na chleba já mám speciální požadavky: NIKDY ho nejím čerstvý či dokonce teplý. Ono mi to ani nechutná, ani nedělá dobře. Musí mi doma aspoň dva dny ležet jen tak. Pak ho zakrojím a ihned podle řezu zjistím, zač stojí. Osvědčené výrobky pak kupuju opakovaně. Domácí chleba (ale ne ten z „chlebopeku“) by asi měl mým testem projít 🙂
Chlebopek nemám, jen „starou dobrou troubu“ – na níž nedám dopustit. Ale recept na chlebík mám skvostný, po upečení voní tak, že bys jistě i ty riskoval břichabol!:-) Čekat dva dny a přijít o křupavou kůrku bych tedy nedokázala:-D
Hanulko díky:-) Nepřipaluje se to pak – jak se přidá to mléko? Potom,
když už zlátnou, tak dodělat odklopené?
Btw – nepřihodila bys stručný návod na ten koláč?:-)
jasně to mléko dám v závěru a míchám přesně tak – odklopené
nikdy se mi nepřipálilo- musí si to člověj hlídat-je to mžik
Škvarkový koláč
60dkg hladké mouky
25 dkg cukru krupice
20 dkg mletých škvarků
1 vejce
5 dkg hery
1 prášek do pečiva
mléko dle potřeby
pěkně zadělat na vále
je to na 1 velký plech
ještě si dělám tu bezinkovou zavařeninu
podusím zvlášť bezinky / ty se dusí chvíli dýl/a zvlášť jablka pak
smíchám a udělám s gelfixem zavařeninu dle sáčku – dám do sklenic a
pak v zimě použiji ,když nemám borůvky na koláč a z toho škvarkového
těsta dělám na něj mřížky potřu rozšlehaným vejcem
dneska jsem borůvky měla udělala jsem 2 maličké pekáčky
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=013586945673
do tvarohu jsem vmíchala skořici a na něj borůvky – chuť je bezva
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |