U nás na Moravě se při zabijačce vaří dvě polévky – ovarová, ta
je bílá. Pak se v ní ještě povaří jitrnice a jelita, takže je
tmavá – a to je prdelačka. JInde se říká prdelačka i bílé
polévce.
Původ je jasný – od slova p-del, k jehož staročeskému významu patří
kromě nám známé zadnice i význam: vnitřnosti nejen vyhřezlé
z konečníku. Takže jitrnice i jelita se plní do vypraných střev,
v bílé polévce se vaří plíce, játra, srdce, slezina, tedy
vnitřnosti.
Doplňuji:
Názory na původ se různí . Z Etymologického slovníku, autor – Václav
Machek.
Ovarové polévce při zabiječace se říkalo trdlovka, trdelnice. Původ může být dvojí: trdlo = jitrnicový drob, tedy maso rozëtřené, nadrobno posekané. Pak by tato polévka byla jitrnicová.
Vlastní trdlovka je pak jen čistá (jen s česnekem a solí) voda, v níž se vařily jisté části prasete, zvané podhrdlí (někde podrabek), takže slce. podhrdlina., někde podhrdlena. Jinde podhrdlovka, což buď splynulo s trdlovka. Nebo bylo žertem přeformováno ve vč. prdelovka, prdelanka, prdelačka, i když správně má být trdlouka.
Později se v polévce vařily jitrnice ve střevech, jelita – viz původní vysvětlení. Přidávaly se do ní kroupy – tvar prdelky.
V odkazu je další možné vysvětlení, i když jde o úvahu. Za věrohodné považuji informaci ze slovníku.
http://www.e-kniha.com/proc-prdelacka.html.
Kolik hlav, tolik názorů. Kdo měl pravdu, se už nedovíme.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Bez krup,by prdelačka nebyla prdelačkou.
Název by mohla mít po tvaru uvařené bílé kroupy,která na nás kouká
z talíře.
Prdelačka je ovarová polévka,ve které se vaří jelítka a jitrnice.Ty se
občas schválně propíchnou,aby měla prdelačka správnou chuť,vůni a
říz.
My z Moravy víme o čem je řeč.
0 Nominace Nahlásit |
prdelačka se to jmenuje podle toho, že je při zabijačce jako poslední.Na Moravě se ještě tomu říká podprdelačka.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, elektrikář, fcoop
před 5275 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vagro, zajímavý názor. Další varianta. Kroupa má příznačný tvar. Ještě jsem četla, že když se vařila zabijačková polévka a vyplavaly na povrch polévky 2 kusy ovaru, někdo zařval – prdelky. Přesný původ se zřejmě nedovíme, ale hlavně že chutnalo. Mně už tedy ne (žlučník), i když jsem milovala " bóřko". Nevím, odkud jste a zda víte, co to znamenalo? Zbytek krvavých krup, které se dávaly do jelit a pak se přepekly. Jenže to už je dávno.
To, že i jazykovědci uvažují o původu názvu, svědčí i odkaz
http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zajimave-dotazy/dotaz-tydne-2010.html
Annas-pocházím ze Slezska.To s tím ovarem se mi líbí.Ovaru se u nás
říkalo podhrdlí. Krvavým kroupám a jitrnicovému prejtu,na které nezbylo
střívko,se říkalo nevlezlo.Velká část se ho pak roznášela po
sousedech,spolu s kouskem podhrdlí v konvičce s prdelačkou,nebo čistým
vývarem.
Protože se prase chovalo téměř v každé chalupě,tak to pak sousedé
vraceli.
Jo,bývaly to časy,kdy se sousedé víc snášeli a pomáhali si.
Jenže teď můžu,stejně jako Vy,jenom vzpomínat.
Na vztahy i zabíjačkové pochoutky.
Vagro, díky za reakci. Takže opravdu jiný kraj, jiný mrav. Podhrdlí
říkala i moje tchyně (pocházela z Čech). U nás na Hané to byl
podbradek. Víte, co byl presbuřt? Tlačenka. Ale nevlezlo jsem neslyšla.
Také si vzpomínám, že se výslužka nosila na oplátku sousedům. Ráda jsem
ji odnášela, protože jsem vždycky dostala nějakou korunku „za cestu“.
Když sousedé oplatili, vždy se srovnávalo, kdo měl lepšího řezníka,
který pokrmy lépe připravil a ochutil.
Je to tak. Bejvávalo za našich mladejch let…
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |