Používá se krev i z jiných zvířat na podobná jídla???
Já osobně nesnáším moc dobře krev vnitřnosti a podobně, ale prdelačku
naprosto miluju
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, anonym před 4272 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Při klasických českých a moravských zabijačkách se vařily dvě
polévky. Bílá, v které se vařilo maso na zabijačkové výrobky
s přidáním zeleniny a koření. Druhá polévka, černá, nebo také
prdelačka. Na tu se používala další voda, v které se vařívala tlačenka
/ ta se dávala původně do žaludku, mořového měchýře a do části
tlustého střeva /tak zvané Barbory /dále se v ní uvařily jitrnice a
nakonec jelita. Díky jelitům, jejichž základem jsou většinou kroupy,
vnitřní škvarky a sádlo, cibulka, česnek , koření a krev, se polévka
zabarvila do tmava. Někdy nějaké jelito prasklo, nebo se i přidalo několik
hrstí námíchané jelitové směso. Pro vylepšení této polévky se
přidávala někdy i cibulka, nebo část silného bílého vývaru.
Dnes se často dělává prdelačka tím způsobem, že se v bílé polévce
uvaří něco jelitové hmoty..
Takže ano, je tam část i vepřové krve. To ovšem neni nic zdraví
škodlivého spíše naopak.
Doplňuji:
K várobě by jsi teoreticky mohl použít i krev z jiného zvířete.
Většinou se však nepoužívá. Jinak se konzumuje i krev drůbeží hlavně
husí a kachní. Zpění se cibulka a upraží se na ní krev s příměsí
krupice. Přidá se koření a je hotovo. Na tomto základě se vyráběly ty
krevní tučnice.
Upravil/a: Drap
0 Nominace Nahlásit |
Existovala kdysi (jestli dnes, nevím) konzerva „Krevní tučnice“ z jakési asi kachní krve. Možná je to asi to o čem píše -ocko- .No, a v nouzi se z toho dělala falešná prdelačka. Čo bolo, to bolo.
0 Nominace Nahlásit |
Viz 15 odkazů ve zdroji na starší odpovědi:
Zdroj: http://www.odpovedi.cz/search?q=prdela%C4%8Dka
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Nenapadá mne obdoba ve formě polévky.
Teta měla moc ráda třeba husí (nebo kachní) krev s vejcem na cibulce.
Takhle ale jde zpracovat pouze krev sražená, která se naseká na kousky a
osmaží se na cibulce.
0 Nominace Nahlásit |
V té polévce jsou kroupy a ty nadýmají. Od toho asi název prdelačka.
0
před 4272 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
jirkajirka : Myslím , že název nevznikl od nadýmajicích krup, ale právě od střev, které se v ní vaří. A všichni víme, kde nám stejně jako prasatům střevo končí.
Ad jirkajirka. Pokud vás původ slova zajímá, přečtěte si vysvětlení v odkazu.
http://www.odpovedi.cz/otazky/vite-nekdo-proc-se-polevce-prdelacce-rika-prdelacka
Ani jazykovědci se na původu neshodují. Viz odkaz
http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zajimave-dotazy/dotaz-tydne-2010.html
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |