Avatar uživatele
Katusa

Zavařování

Mohl by mi prosím někdo poradit se zabařováním kompotu? Mají se ty sklenice ponořovat částečně do vody v zavařovacím hrnci, nebo má být voda jenom pod pařáčkem?Děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 4802 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
baghira

Důležité je, aby se dostatečně prohřál obsah sklenice (a tím se jednak zabilo všechno živé, a jednak vypudila část vzduchu aby vzniklým podtlakem drželo víčko).
Já třeba zavařuju v myčce.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Dobré info v odkazu.

http://www.za­varovani.info/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Postupuji už jako baghira.

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/na-co-pouzivate-mycku

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Manželka zavařuje doma v horkovzdušné troubě, čili zcela bez vody, na chalupě pak v klasické pračce s ohřevem vody – zde dává současně dvě vrstvy, takže spodní zaplaví úplně a horní kousek pod okraj sklenic. Ideální je sklenice úplně neponořit, čímž se sníží riziko, že při špatně držícím víčku vnikne voda do obsahu, zejména pokud necháváte dávku chladnout v hrnci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sůwa

Zavařovat je možno různými způsoby, velký zavařovací hrnec byl důležitý hlavně v době, kdy se skleničky zavíraly patentními uzávěry s gumičkou. Podle starých předpisů se svařila voda s cukrem a pak se nalévala na ovoce, docela ale stačí prosypat ovoce cukrem a zalít převařenou vodou. Já zavařuji buď v kastrolu na sporáku, nebo v troubě v pekáči, do vody jsou sklenice ponořeny asi do 1/3. Dá se zavařovat i v MW, ale to se mi zdá zdlouhavé. Je dobře si během zavařování hlídat teplotu vody. Po ukončení procesu chladit sklenice utěrkou namočenou do studené vody a po zaklapnutí víčka otočit dnem vzhůru.Sůwa

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek