Moravská nádivka do kuřete a ingredience na přípravu:
400 g čerstvých hub (hřibovitých); 5 dkg slaniny; lžíce sádla (nejlépe husího); 2 větší cibule; 3 vejce; 20 g spařených a oloupaných mandlí; 1/2 l mléka; 2 žemle; 2 špetky strouhaného muškátu; sůl; pepř..
vajíčka rozšlehejte v mléce, přidejte pokrájené žemle a nechte
chvíli bobtnat..
v kastrolku rozehřejte na nudličky pokrájenou slaninu a na jemno pokrájenou
cibuli..
přidejte plátky očištených hub, osolte, opepřete a poduste do měkka,
houby přimíchejte k žemli s mlékem, vsypte oloupané a pokrájené
mandle.. čtvrtky kuřete bez kůže poduste na sádle v nízkém kastrolu,
témeř měkké kuřecí díly pokryjte nádivkou, zakápnete zbytkem sádla a
dejte zapéci do vyhřáté trouby..
jen tu kůži bych samozřejmě nesundávala.
protože všichni moji příbuzní jsou z Moravy tak mi nejvíc chutná tato
nádivka..
Doplňuji:
Hanulko omlouvám se zase jsem se přehlídla a dala recept na nádivku do
kuřete místo na roládu na kuře, tak tady je ta roláda..
větší kuře vykostíme, poklademe plátky šunky a anglické slaniny..
naklademe vyprané kysané zelí a dochucujeme..
posypeme paprikovou vegetou, uděláme roládu, posolíme, okmínujeme a
posypeme grilovacím kořením..
kuřecí roládu s kysaným zelím dáme do alobalu a pečeme asi půl hodiny pozvolna, pečeme ji přikrytou, poté roládu částečně odbalíme, aby se upekla dorůžova, a poléváme výpekem z rolády..
Upravil/a: briketka10
0 Nominace Nahlásit |
Dělám takovou francouzskou dobrůtku. Možná se bude hodit.
🙂
Doporučuji plát masa osolit a opepřit, potřít dijonskou hořčicí a
následně směsí z nastouhaného celeru, mrkve, petržele a kousku zázvoru.
Na troše másla vyškvařit kousek špeku a osmahnout kolečka cibule. Pak ze
všech stran opéci dobře utaženou roládu, podlít kuřecím vývarem a
suchým červeným vínem. Přidat trochu Provence koření, přiklopit a dusit
asi 30 minut. Pak odklopit, šťávu slít a roládu dopéct na barvu. Hotovou
ji potřu máslem.
Vypečenou šťávu rozmixuji tyčákem, lehce dochutím a zahustím Solamylem.
Vynikající je s vařenými bramborami nebo s rýží.
0 Nominace Nahlásit |
já dělám jednoduchou a bez rolování , možná znáš- zrovna jsme ji včera měli k obědu
http://img.nadapenny.com/t20/12054/nadap022311141510232.jpg
formu na hřbet vyložím papírem pečícím a na to pokladu slabé kuřecí
naklepané plátky osolím opepřím, položím anglickou ,párky, kapii,
rozklepnu 4 vejce smíchám s petrželkou, přidám na kostičky nakrájený
30%sýr, přiklopím opět plátky kuřecího a vložím do trouby a 1h peču ,
není s tím žádná starost a chutná to moc dobře
včera a s bramborem ,dneska bude s bramborovým knedlíkem a špenátem
http://img.nadapenny.com/t20/12054/nadap050624596430230.jpg
2Kdo udělil odpovědi palec? hanny 2, briketka10
před 4655 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Je krásné, jak to každý děláme jinak. Moji nejmilejší milují na
nádivce ty opečené rantly a tak jí peču zvlášť v remosce. Začnu
kuřetem. V troubě, v pekáčku, upeču klasicky kuře rozpůlené na
2 poloviny tak, aby všechna kůže byla navrch a kuře bylo krásně do
zlatova – jen nasolené, posypané dobrým paprikovým grilovacím kořením
+ troškou papriky sladké k tomu a skoro celé pokryté plátky másla.
Mírně podlít (tak 200 ml osolené vody) peču 3/4 hod. až 1 hod na 200°C
na horkovzduch kombinovaný s pečením (mám vynikající troubu)a polévám
ke konci vypečenou šťávou. Kuře dám péci a jdu na nádivku:
Tak asi 3–4 housky nakrájím na kostičky jako na knedlíky a zaliji asi
250–300 ml mírně teplého mléka s rozšlehanými 3–4 žloutky. Bílky
schovejte na sníh. Pak k namočené housce rozškvařím trošku anglické
slaniny na kostičky nakrájené, nakrájím trošku petrželové natě
čerstvé (nebo celerové sušené – tu mám vždycky celou zimu) na jemno,
utřu 3–4 strousky česneku se solí, trošku majoránky, pepř a muškátový
květ – zde pozor na toto množství tak 2 špetky na 2 prsty (je velice
aromatický) a tím vším ochutím tu housku namočenou v mléce. Teď –
ještě bez sněhu – nádivku ochutnám a dosolím (pozor sůl je už
v česneku). Nakonec ušlehám sníh z bílků a opatrně ho do směsi
„zabalím“. Tuto nádivku plním do remosky vymazané máslem a vysypané
strouhankou. Nakonec povrch pokapu rozpuštěným máslem a dám péci. Po 3/4
hodině kontroluji a pokud je vše jantarově zlaté, ještě pokapu trochou
másla a vypínám remosku. Mezitím se upeče zpravidla i kuře. Pak stačí
jen oloupat pár brambor a uvařit je jako přílohu. Přidávám kyselou
znojemskou okurku a nádivku krájím jako dorty a servíruji ke kuřeti
výseče. Dobrou chuť.
PS. Možná Vás zarazí, že uvádím 3–4 housky 3–4 žloutky – nejednoznačně proto, že každý máme k dispozici různě velké remosky. Já dělám z většího množství, mám remosku větší. Je to ideální recept pro více i máločlené rodiny. Lze upéci jen nádivku a kuře si přinést ugrilované z Penny marketu či odjinud a sníst jen s chlebem a tou okurkou. Samozřejmě můžete jí vycpat kuře klasicky a upéct to s ním, ale zezdola nebudete mít tu skvělou kůžičku a nádivka nebude dozlatova. Je to na Vás. Variant je více. Doufám, že Vám bude chutnat – jde to naší rodinou už v 6. generaci. :)
0 Nominace Nahlásit |
a zase jsem blbě koukala Hanny 2 já si budu vážně muset koupit už ty brýle, jednou jsem to tu psala no tak zajdu na oční nedá se nic dělat, pletu si i jména ☹
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 605 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |