Často se setkávám s oběma variantami. Která z nich je tedy ta
správná?
Díky za odpovedi a pokud chcete vědět, jak jste na tom v tomto směru
právě vy, přidávám test. 🙂
http://www.psyx.cz/testy/testworkhol1.php
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, rynek878, iceT, Andělé, Illines, anonym před 4584 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Slyšela jsem jen slovo workoholik, proto hledala.
Jazykovědci v časopise Naše řeč, ročník 79 (1996), číslo 2 uvádějí :
Problém je v tom, že se v anglických slovnících s takovou podobo (workoholik) nesetkáme. Dostupné prameny jednotně uvádějí slovo workaholic [‚wə:kə’holik] se stejným významem jako v češtině (přes malé obměny výkladu); je-li uvedeno workaholism [‚wə:kə’holizm], pak je bez výkladu zařazeno pod workaholic. Z hlediska stylistického je workaholic charakterizováno jako slovo neformální, s malou frekvencí, vyjadřující negativní hodnocení[4]. Jeho vznik se odhaduje na léta 1965–1970 a je shodně pokládáno za amerikanismus. Spojovací -a- (neobvyklé i pro angličtinu) se vysvětluje tím, že slovo vzniklo podle analogie s alcoholic [‚ælkə’holik]: stavba je znázorněna buď [112]jako work + a(lco)holic, nebo jen work + aholic, anebo prostě work + holic, aniž by se věnovala pozornost spojovacímu vokálu.
Podoba workholik (ať už převzatá z anglického textu, nebo uměle vytvořená) působí při vyslovování největší potíže, protože hlásková kombinace -kh- je pro češtinu neobvyklá. Zjišťujeme, že i takto napsaná slova bývají vyslovována se spojovací samohláskou, která má podporu jak v dvojici alkoholik, alkoholismus, tak i u dvojice workoman, workomanie.
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7309
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vito Nahlásit |
Já znám jen workoholik, považuji to za správnější.
Navíc i Wiki mně při zadání slova workaholik zobrazí stránku
s workoholikem ))
0 Nominace Nahlásit |
Damiano, domnívám se, že pojem workaholik odpovídá lékařskému pojmu a je označením chorobné závislosti na práci. (U hemoroidů většina veřejnosti také spíše hovoří o hemeroidech, ačkoliv pojmenování medicinsky správné není.) Workoholik je spíše pojmenováním široké veřejnosti pro stejné příznaky této choroby, není to však lékařsky správný výraz.
0 Nominace Nahlásit |
Osobně si myslím, že z logiky původu tohoto slova není správně ani jedno. Přípona, které by tam měla patřit není -oholik nebo -aholik, ale pouze -ik. Ono -oholik vzešlo ze slova alkoholik – tedy závislý na alkoholu, nikoli na alku. Tedy po vzoru alkohol-ik by člověk závislý na práci měl být work-ik.
2Kdo udělil odpovědi palec? Děda Louda, Damiana
před 4584 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Znám jen workoholik. Workaholik jsem ještě neslyšela.
2Kdo udělil odpovědi palec? Damiana, briketka10
před 4584 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |