Avatar uživatele
Damiana

Co s májovkami?

Hezké odpoledne.
Manžel teď donesl malý košík májovek. Máte nějaký váš(!) jednoduchý, zaručený a chutný recept na jejich přípravu, aby vyniklo jejich zajímavé aroma?
Díky. 🙂
Doplňuji:
No, to jste mi ale dali! Takových zajímavých receptů! Děkuji všem. 🙂
Vyzkouším asi na smetaně, ale udělám to víc houbové, spíš jako ragú, než přímo omáčku – aby to bylo pěkně husté. Dáme k tomu vynikající Moskvu.
Zaujaly mne i pirožky, pár jich zkusím, ale bez uzeniny, tu nemusíme a taky – aby vynikly ty houby! 🙂 – těsto mám. Slané pečivo máme rádi, mohly by být dobré i studené.
Houby po čínskou znám, milujeme s rýží – také to dělám hodně pálivé. S bramborami? Proč ne? Někdy zkusím. 🙂
I na ty roštěnky někdy dojde, ale jsme na chatě a nechce se mi tu patlat se s masem, spíš rychlovku. Díky za inspiraci. 🙂
Už jsou očištěné – budu dělat jenom klobouky – jsou krásně zdravé, jen pár „ochutnaných“ od havěti. Tak jdu na to!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? dudu, aramah, iceT, briketka10, anonym před 4611 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Především upřímně závidím, že alespoň u vás rostou!
Podle mých houbařských a kulinárních zkušeností jsou skutečně nejlepší na smetaně, viz recepty.
Nehodí se zejména na obalování, neboť se výrazně zmenší při snažení. Lze je použít do polévek, snaženice, pod maso ap., jenže pouze na té smetaně vynikne jejich nezaměnitelné aroma.
Zkušenost
Doplňuji:
Oprava, opět moje T9:
Ne snažení ap., ale smažení ! 😁

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Jemná májová polévka: 300g májovek,50g másla,20g hl.mouky,40g kořen.zeleniny,1 žlou­tek,1/8 l mléka,1/2l vývaru z kostí,mletý pepř,sůl,kmín a sekaná pažitka. Malé plodničky necháme celé,větší rozkrojíme.Dusíme několik min.na polovině másla.Ze zb.másla a mouky uděláme světlou zásmažku,kterou zalijeme vývarem z kostí apřidáme na kostičky nakrájenou zeleninu.Vložíme kloboučky hub,dochutíme solí,pepřem,kmí­nem.Vaříme až do změknutí zeleniny.Žloutek rozmícháme v mléce a vlijeme za stálého míchání do vařící polévky.Přidáme pažitku,podáváme s pečivem…Dobrou chuť ! …:D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Sůwa

Mimo běžných způsobů dám dva své oblíbené předpisy:

  1. salát z májovek – očištěné májovky povařit ve vodě s masoxem, nakrájet a smíchat s majonézou + bílým jogurtem 1:1, dochutit pepřem, zelenou petrželkou, případně dosolit, nechat chvíli rozležet
  2. náplň do pirožků z listového těsta – připravit cibulový bešamel a do chladnoucího přidat předem podušené, na drobno nakrájené májovky s trochou šunky, nebo jiné uzeniny a nakrájenou petrželkou. Dochutit pálivějším kořením, přisolit podle chuti a plnit do šátečků z listového těsta. Před pečením potřít rozšlehaným vejcem. Další postup snad psát nemusím 🙂.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Tak já jsem měl dnes žampiony udělané jako čína s osmahlými brambory.
Vynikající. Pro mně jsou žampiony dostupné po celý rok v jakémkoliv množství, takže na houby již moc nechodím, ale do lesa ano.
Upozorňuji ale že miluji ostré kořeněné jídlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tatanka

Je to jako s ostatními houbičkami, dle mého se nesuší ani nemrazí– je to škoda aby první houby nebyly zpracovány na roštěnky, kotletky a podobné mňamky. Skoro ten koš závidím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

jů mňam na tý smetaně bych si dala plnej hlubokej talíř se třema k tomu lžíci jako moje mamka a ještě bych ho asi i vylízala :DD

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Damiana

ad WWW: Skvělý překlep! Hned jsem si řekla, že se radši nebudu moc snažit, aby mi z nich něco zbylo! Pobavila jsem se, díky. 🙂

před 4611 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek