Přecejen máme zimu a tak potřebujeme doplňovat vitamíny. Jedním
z nejlepších zdrojů vitamínu C je kysané zelí. Máte rádi kysané zelí
nebo volíte jiné možnosti doplnění viatímu?
Děláte si vlastní kysané zelí nebo zvolíte pohodlnější cestu a kysané
zelí si radši koupíte?
Máte nějaký vlastní originální recept?
Podělte se o své názory a zkušenosti!
Doporučuju se kouknout i na http://adf.ly/J2Kv7
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, Nikkol, Braník, Majkl95, zelezo1983 před 4282 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Většinou jsem „fasovala“ domácí zelí od příbuzných, ale poslední sezónu jsem si udělala vlastní. Je výborné, kdybych se nestyděla, tak bych si troufla napsat, že lepší jsem ještě neměla. Nakrouhané zelí se smíchá se solí a kmínem, nechá se cca 2hod. odležet, napěchuje se do menších lahví s uzávěrem a nechá se stát v pokojové teplotě cca 2týdny. Je vynikající,křehounké a vždy po ruce. První várka je už dávno pryč (dost jsem rozdala nevěřícím Tomášům), ale průběžně vyrábím třeba jen ze dvou hlávek zelí.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
5kg krouhaného zelí
půl balíčku kmínu
5–100dkg soli podle toho jak chcete mít zelí kyselé
půl kg krájené cibule
Vše zamíchat a nechat stát 5 hodin Dělám to v dětské vaničce
Potom naplnit do sklenic a nechat asi 2cm od okraje a zavíčkovat
Nechat asi 14 dní v teple přikrýt utěrkou, pozor trochu vytéká šťáva ale nic moc
Po 14 dnech otřít a uložit na tmavé místo.
Skutečně vydrží dva roky bezezměn.
Doplňuji:
Oprava soli 5–10 Dkg nikoliv 100Dkg
Upravil/a: jirkajirka
0 Nominace Nahlásit |
Zásadně doma. Už jenom kvůli chuti. Recept klasika. Zelí, sůl, kmín, trošku kopru a přidávám celá, nebo rozkrojená jablka
0 Nominace Nahlásit |
Bedy,léta ho děláme doma,kam se hrabe to kupované do kterého
přidávají samé chem.doplnky jako jsou
běĺidla,konzervanty,ocet,sacharín apod.
zelí kupuji po prvních mrazech a rovnou si ho nechám nakrouhat spolu
s cibulí,
doma smícháme se solí a kmínem.nic jiného nepřidávám.
Zelí vydrží do příští zimy,pokud se teda dříve
neskonzumuje.Uchováváme jej v kameninové velké nádobě.tzv.kadečce.
Od jara do podzimu ještě děláme nekysané zelí,které je do druhého dne
vhodné k jídlu.
0 Nominace Nahlásit |
Bohužel musím kupovat. To bohužel říkám proto, poněvadž právě dnes
jsem četl tuším dTest, že kupované kysané zelí téměř žádný C
vitamín ani bakterie mléčného kvašení neobsahuje.
Mně zkrátka ale chutná i bez toho 😉 .
0 Nominace Nahlásit |
Kupuji v malém obchodě, kam se dováží čerstvé zboží z blízkého zdroje. Je to bez chemie a tak to nevydrží dlouho.
0 Nominace Nahlásit |
S kamarádkou nakládáme společně do kameninového hrnce.Klasika,pouze
cibule,sůl,kmín.Do sklenic dávám až po vykvašení,pár minut steriluji,aby
držela víčka.Stalo se mi,že jsem jednu zastrčenou sklenici objevila za tři
roky,zelí bylo stále jako čerstvé.
Annas před časem vkládala recept na zelí přímo do sklenic,neodolala jsem a
pár vyzkoušela.Bylo vynikající a za recept děkuji.
Ad johana, to mě těší, i když já ten recept nevymyslela. Ale komu jsem jej dala, byl sppkojený. Takto naložené zelí je výhodné pro menší domácnost.
Annas,skutěčně bylo vynikající,pár sklenic vyzkoušela i kamarádka, byla spokojená,takže i od ní pochvala a díky.
annas , jak moc se liší tvůj recept od toho, co tu napsal jirkajirka, kolik dáváš soli a kmínu? Taky si ho chci udělat, jsem zelnej pytel:-)
Ad Bohemica. To máš ten recept ode mě, že? . Jsem ráda, že Tobě i ostatním zelí chutná. Když jsem dělala poprvé, také jsem pochybovala. . Mně vyhovuje, že krouhání dvou hlávek nezabere tolik času… 🙂
Annas, ano je to ten recept. Moc se povedlo a průběžně musím dodělávat, protože opravdu mizí rychle. Také mi na podzim nikdo moc nevěřil, objednala jsem si nakrouhané zelí a podle tvého receptu zelí udělala a každému, kdo pochyboval jsem darovala sklenici, takže původní zelí bylo brzy pryč. Ještě jednou díky! :))
Jé, holky, můžete mi sem taky ten recept šoupnout? Jakmile to nemusím dupat a je to nějak jednoduché a dobré, chci to taky znát:-)
Ad Damiana. Odkaz na otázku, v níž je recept.
http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-na-kysane-zeli
Už takto zelí dělám více než 10 let. Dostala jsem recept od kolegyně.
Nedávno jsem stejný našla na netu, takže jsem si ho vytiskla.
Vždy koupím jednu či dvě hlávky a dám do sklenice. Stejný důvod –
pracnost … mám ráda, když všechno rychle „odsejpá“.
Odkaz na recept s diskuzními příspěvky.
http://www.toprecepty.cz/recept/2888-kysane-zeli-do-sklenic/
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |