Avatar uživatele
Bedy

Děláte si kysané zelí doma nebo ho kupujete?

Přecejen máme zimu a tak potřebujeme doplňovat vitamíny. Jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C je kysané zelí. Máte rádi kysané zelí nebo volíte jiné možnosti doplnění viatímu?
Děláte si vlastní kysané zelí nebo zvolíte pohodlnější cestu a kysané zelí si radši koupíte?
Máte nějaký vlastní originální recept?

Podělte se o své názory a zkušenosti!

Doporučuju se kouknout i na http://adf.ly/J2Kv7

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, Nikkol, Braník, Majkl95, zelezo1983 před 4301 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Většinou jsem „fasovala“ domácí zelí od příbuzných, ale poslední sezónu jsem si udělala vlastní. Je výborné, kdybych se nestyděla, tak bych si troufla napsat, že lepší jsem ještě neměla. Nakrouhané zelí se smíchá se solí a kmínem, nechá se cca 2hod. odležet, napěchuje se do menších lahví s uzávěrem a nechá se stát v pokojové teplotě cca 2týdny. Je vynikající,kře­hounké a vždy po ruce. První várka je už dávno pryč (dost jsem rozdala nevěřícím Tomášům), ale průběžně vyrábím třeba jen ze dvou hlávek zelí.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jirkajirka

5kg krouhaného zelí

půl balíčku kmínu

5–100dkg soli podle toho jak chcete mít zelí kyselé

půl kg krájené cibule

Vše zamíchat a nechat stát 5 hodin Dělám to v dětské vaničce

Potom naplnit do sklenic a nechat asi 2cm od okraje a zavíčkovat

Nechat asi 14 dní v teple přikrýt utěrkou, pozor trochu vytéká šťáva ale nic moc

Po 14 dnech otřít a uložit na tmavé místo.

Skutečně vydrží dva roky bezezměn.

Doplňuji:
Oprava soli 5–10 Dkg nikoliv 100Dkg

Upravil/a: jirkajirka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Zásadně doma. Už jenom kvůli chuti. Recept klasika. Zelí, sůl, kmín, trošku kopru a přidávám celá, nebo rozkrojená jablka

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Braník

Bedy,léta ho děláme doma,kam se hrabe to kupované do kterého přidávají samé chem.doplnky jako jsou běĺidla,konzer­vanty,ocet,sacha­rín apod.
zelí kupuji po prvních mrazech a rovnou si ho nechám nakrouhat spolu s cibulí,
doma smícháme se solí a kmínem.nic jiného nepřidávám.
Zelí vydrží do příští zimy,pokud se teda dříve neskonzumuje.Ucho­váváme jej v kameninové velké nádobě.tzv.kadečce.
Od jara do podzimu ještě děláme nekysané zelí,které je do druhého dne vhodné k jídlu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Bohužel musím kupovat. To bohužel říkám proto, poněvadž právě dnes jsem četl tuším dTest, že kupované kysané zelí téměř žádný C vitamín ani bakterie mléčného kvašení neobsahuje.
Mně zkrátka ale chutná i bez toho 😉 .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Protiva

Kupuji v malém obchodě, kam se dováží čerstvé zboží z blízkého zdroje. Je to bez chemie a tak to nevydrží dlouho.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
johana 56

S kamarádkou nakládáme společně do kameninového hrnce.Klasika,pouze cibule,sůl,kmín.Do sklenic dávám až po vykvašení,pár minut steriluji,aby držela víčka.Stalo se mi,že jsem jednu zastrčenou sklenici objevila za tři roky,zelí bylo stále jako čerstvé.
Annas před časem vkládala recept na zelí přímo do sklenic,neodolala jsem a pár vyzkoušela.Bylo vynikající a za recept děkuji.

před 4301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad johana, to mě těší, i když já ten recept nevymyslela. Ale komu jsem jej dala, byl sppkojený. Takto naložené zelí je výhodné pro menší domácnost.

před 4301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Annas,skutěčně bylo vynikající,pár sklenic vyzkoušela i kamarádka, byla spokojená,takže i od ní pochvala a díky.

před 4300 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

annas , jak moc se liší tvůj recept od toho, co tu napsal jirkajirka, kolik dáváš soli a kmínu? Taky si ho chci udělat, jsem zelnej pytel:-)

před 4301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad Bohemica. To máš ten recept ode mě, že? . Jsem ráda, že Tobě i ostatním zelí chutná. Když jsem dělala poprvé, také jsem pochybovala. . Mně vyhovuje, že krouhání dvou hlávek nezabere tolik času… 🙂

před 4301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Annas, ano je to ten recept. Moc se povedlo a průběžně musím dodělávat, protože opravdu mizí rychle. Také mi na podzim nikdo moc nevěřil, objednala jsem si nakrouhané zelí a podle tvého receptu zelí udělala a každému, kdo pochyboval jsem darovala sklenici, takže původní zelí bylo brzy pryč. Ještě jednou díky! :))

před 4301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Jé, holky, můžete mi sem taky ten recept šoupnout? Jakmile to nemusím dupat a je to nějak jednoduché a dobré, chci to taky znát:-)

před 4301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad Damiana. Odkaz na otázku, v níž je recept.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jak-na-kysane-zeli

Už takto zelí dělám více než 10 let. Dostala jsem recept od kolegyně. Nedávno jsem stejný našla na netu, takže jsem si ho vytiskla.
Vždy koupím jednu či dvě hlávky a dám do sklenice. Stejný důvod – pracnost … mám ráda, když všechno rychle „odsejpá“.

Odkaz na recept s diskuzními příspěvky.

http://www.to­precepty.cz/re­cept/2888-kysane-zeli-do-sklenic/

před 4300 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek