Do guláše se hodí takové koření, které vám chutná. Nenechte se svazovat předpisy. Tvořte volně a svobodně. Uvidíte, co všechno ještě vymyslíte.
4Kdo udělil odpovědi palec? dolik, annas, Michal Kole, gnosis
před 4976 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Muškátový oříšek se dává do světlých omáček,ale proti gustu … :)
4Kdo udělil odpovědi palec? dolik, annas, Michal Kole, dědapetr
před 4976 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Fantazii a chutěm se opravdu meze nekladou:
PREZIDENTSKÝ GULÁŠ
Ingredience:
250 g nebo trochu více uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg hovězí
kližky, červené víno, 1 brambora, chlebová kůrka, 1 uzená klobása,
1 lžička
hladké mouky, 1 mrkev, trocha kořenové petržele, trocha celeru, sladká
červená paprika, sůl, pálivé papričky, jalovec, majoránka, 1 lžíce
rybízového
džemu, citrónová kůra, 1 lžička kečupu, olej, 1 šlehačka
Postup:
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce
A prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku
zbudou jen
středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do
takto
připraveného tuku, za stálého míchání vyčkáme až bude sklovitě
zlatá. Pak přidáme na
kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak
začneme
podlévat červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo
vaření guláše.
Hotový je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se
vaří, tím
je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu
nadrobno
nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru
(obojí na zahuštění) a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku
hladké
mouky. Současně možno na velké pánvi vyrábět kašičku na dochucení.
Dělá se takto: na rozpálený olej se dá nejprve nadrobno nakrájená nebo
nastrouhaná
mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to
víceméně
usmaženo, přidá se další ingredience – sůl, hodně červené sladké
papriky, přiměřené
množství (nikoliv příliš malé) rozdrcených pálivých papriček, či
jiného
ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec!, majoránka, nějaké
další zelené
bylinky, lžíce rybízového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry,
lžička
kečupu, případné další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady
se několik
málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou
všechny chutě
a splynou s olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem, dvě
minuty se to na
mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout.
Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka.
Den se nechá odpočívat a druhý den se ohřáté jí.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, Michal Kole, anonym
před 4976 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já bych ho rozhodně nepoužil,pro jeho silnou aromatičnost,ale pokud někomu nevadí,proč ne.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |