Už jsem ho dlouho nedělala a teď si nemohu vzpomenout, jestli jsem dělala jíšku či jen zátřepku z mouky, a zda z hladké či polohrubé mouky či něco jiného jiného
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? mariohlas před 3947 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jen cibulí – nepoužívám k zahušťování mouku (apod.).
Cibuli je potřeba dlouho pomaličku dusit, až ´zkaramelizuje´ – pak,
jednak dodá vynikající sladkou příchuť a jednak zahustí.
0 Nominace Nahlásit |
arygnoc v diskuzi vehementně obhajuje svůj recept jako jediný správný, a tak to má být, já taky mám rád jen jediný segedíňáček – od maminky ;) pokud si pamatuju, jíška do žádného guláše nepatří, zahušťuje se hladkou moukou nebo nastrouhaným suchým chlebem, segedín ale chlebem ne. Máti zatřepává segedín moukou rozdělanou ve sladké smetaně. Mowlův gulášek „slazený“ cibulí mi taky moc nejede, to sladko mi v tom nesedí, takže my dáváme cibule pomálu. Zatím jsem jedl jedinkrát guláš z hodně cibule, který nebyl sladký a nepodařilo se mi z jeho tvůrce vypáčit, jak to udělal, že cibule nezesládla.
0 Nominace Nahlásit |
barbakan:
to je ako jesť pizzu s marmeládou.
segedím je maďarské jedlo (česi totiž guláš nevedia variť) a maďari knedlíky nejedia (noky áno, ale nad knedlíkmi ohŕňajú nos ako nad niečím nechutným [a v tomto s nimi súhlasím, výnimkou sú bramborové knedlíky – proste múku okrem chleba a kam vyložene patrí {sladkosti, a tak} nemusím]) – preto ku gulášu iba a zásadne chlieb (nie rohlíky!).
je to proste barbarstvo – zahustený guláš s knedlíkmi, viditeľné iba v českých hospodách (a ako vidím, i rodinách. brrrrr).
arygnoc: Já bych to opsal asi tak: český a maďarský guláš je úplně jiné jídlo a já si vychutnám každé úplně jinak a obé mi chutná moc :)
český guláš neexistuje.
to je ako česká pizza, bryndzové halušky alebo ražniči.
hlavné české jedlo je jíška, české hospodyne ju montujú snáď i do povidiel.
druhé české jedlo sú hnusné mazľavé omáčky plné jíšky.
medzi typicky české jedlá by som radil:
makové vdolky
koláče
hovězí na smetaně (na divoko – svíčková)
škubánky
dukátové buchtičky s krémem
houskový, bramborový a chlupatý knedlík
vepřová pečeně, houskový knedlík, dušené zelí
plněné ovocné knedlíky (meruňkové, švestkové, jahodové)
dršťková polévka
tlačenka
bramborová polévka
bramborák
žemlovka
bublanina
buchty
povidla
utopenec
olomoucké tvarůžky
chlebíček
ostatné je prevzaté od nemcov, slovákov, poliakov, rusov, maďarov a cudzej kuchyne vôbec, a patrične prispôsobené na blivajz jíškou.
prajem vám dobrú chuť.
len na český guláš nikdy, opakujem nikdy, nepozvite maďara, lebo vám ho
otrieska o hlavu.
fakt je hnusný (včítane tých rozmočených knedlíkov v ďalšej múčnej
pripálenej omáčke).
brrr
;)
ale keď vám to chutná …
v žiadnom prípade múku, solamil a iné blbosti, proste nezahusťovať!!! (tu si tie tri ! nemôžem odpustiť).
segedín sa varí nie vo vode, ale smotane.
pomer je jednoduchý:
mäso/kapusta (zelí)/sladká smotana = 1/1/1.
hodne cibule a červenej mletej kapusty.
varí sa do zmäknutia mäsa a kapusty a mal by mať správnu hustotu.
čo i zrnko múky v guláši z toho spraví český hospodský blivajz.
podáva sa s chlebom!!! (opäť tri výkričníky)
v žiadnom prípade s knedlíkom – zasa český hospodský blivajz.
arygnoc, u vás, na Slovensku se dá koupit „červená mletá kapusta“ ?! Co stojí litr! 🙂
:DD
tak to už nie je ni preklep, ale rovno hovadina.
ale aspoň snáď pobavila a kuchári pochopili.
jasné, mletá paprika.
díky za upozornenie.
;)
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |