Stejně tak: a) nadstan-ar-ní a b) nestan-ar-ní
Jaký je rozdíl mezi slovy a) a b)?
A co je standarta?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? panenka, mosoj, vagra, ivzez, anonym před 5150 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Annas, používám slovo standarDní, ale je fakt, že kdysi kdysi, jsem si lámala hlavu, proč je ve slově -d a ne -t… takže na přesné vysvětlení si počkám od někoho jiného nebo od vás. Ale pokusím se i sama:
Standardní – od slova standard (ve smyslu pravidlo, norma), „standardní“ znamená pak běžné
A když bych vycházela z výše uvedeného, tak standartní by mohlo vycházet ze slova standart, ale to myslím v češtině snad ani přece neexistuje, ne? Takže k psaní slova standarTní nás láká výslovnost(-t), ale to je špatně. Správně by se mělo vyslovovat -d a psát standardní.
S -d bych napsala i nadstandardní (něco lepšího než standardního, bežného, obvyklého) a nestandardní (snad netradiční, neobvyklý)
0 Nominace Nahlásit |
v otázce je už skryta samotná odpověď.
protože „ta standarta“, a protože „ten standard“ jsou dvě různé věci
viz:
1/ http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/standarta
2/ http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/standard
0 Nominace Nahlásit |
V nemocnici se používá i říká s D. Také bych to tak řekla i napsala. Káva je také standard.
4Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, ReHu, annas, vagra
před 5150 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jé je . Při hovoru používám standar-ní a vůbec nepřemýšlím jestli
je tam d nebo t.
Při psaní bych se nad tím asi zamyslel a určitě bych zvolil špatně.
Není lepší matematika. Tam 1 + 1 jsou dvě.
Ale vždy jsem si myslel, že standart je ( ne standarta) standart a ne standartd. Takže moje psaní by se odvíjelo od této úvahy.
Vždyť to říkám. Volil bych špatně.
http://djlj.mujblog.info/jazyk-cesky/standart-ne-standard
0 Nominace Nahlásit |
Já právě vím, že se píše -d, ale ještě na střední jsem běžně
používala -t, až pak jednou jsem se setkala s -d a nechápala jsem, myslela
jsem, že je to špatně… na výšce jsem se setkala s normami a tam mi
došlo, že -t bude opravdu špatně… v mluvě ale běžně vyslovuji -t.
Ale je docela ostuda, že ve veřejném projevu, na internetu vzdělaní lidé
používají -t. Tady, v dopise, e-mailu apod. je to jedno, ale jinak,… pak
není divu, že nás to zmate…
Takže se píše -t a všichni to máme špatně? 🙂 Prostě podle mě se píše standard – standardní, nadstandardní,nestandardní; standarta… ale taky to může být úplně jinak
Popelko, máte to dobře. Všude je d, kromě standarty. Překopírovala jsem původ slov:
Jednou z nejrozšířenějších obětí takové lingvistické nevraživosti je původně anglické slovo standard, tedy norma, ustálená, normální míra. Adjektivum od něj odvozené je standardně „standardní“, zhusta ale narazíme i na formu „standartní“, jež je rozhodně nestandardní. Standarta, původem germánské slovo, jež k nám dorazilo z francouzštiny, znamená „menší vyztužený praporec jako symbol“, nebo „tabule s nápisem, heslem, upevněná na tyči“ (Akademický slovník cizích slov). Příslušné adjektivum, pokud už to musí být, zní „standartový“, což ovšem rozhodně neoznačuje nic ustáleného a normálního. Kdo si myslí, že je to zjevné, je na omylu. Internetový vyhledávač Google najde kromě 158 tisíc „standardních“ zmínek také plných 27 tisíc „standartních“. Poměr 5,8:1 zrovna lichotivý není. Zejména pikantní je například nabídka „standartních jazykových kurzů“ na www.languagesatwork.cz.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |