Někdy si nejsem jistá, jestli říci např. u obce Rvasice – jestli je
to ta nebo ty Rvasice… do Rvasic, Rvasice, Rvasiců…Rvasicím nebo
Rvasicům, zda je vrch Bořeň – ta nebo ten. Dokonce i u města Chrudim
jsem slyšela verze v Chrudimi i v Chrudimě.
Ale velký problém dělají hlavně všechny ty -ice.
Díky.:-)
Doplňuji:
Díky za odpovědi. Upřímně potěší, že v tom nejsem sama:-)
(Zatím jsem to „skloňovala“ podle „vzoru“ čarodějnice, ale to asi
nebude ono…nejspíš…:-)))
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra, manon, aramah, Andělé, johana 56, hanulka11, anonym, KlárkaT před 4381 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Máte pravdu. Určitě nás chybuje většina, když čteme název obce,
kterou neznáme.
Na to vám odpoví jedině pravidla nebo někdo z místních, i když ani to
není záruka.
TUŠKOVÁ, Jana Marie. Jak skloňujeme názvy měst a obcí na -(ov)ice?. Český jazyk a literatura, Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, Praha. ISSN 0009–0786, 2009, vol. 60, no. 1, s. 13–20.
Osobně vím, že dělá problémy Holice u Olomouce – ta, Holice v Čechách jsou pomnožné – ty. . Stejně chybně se uvádí ten Olomouc …
Když se s někým setkám, zeptám se, zda je dotyčný např. z Holice nebo z Holic.
0 Nominace Nahlásit |
to nelze než si zapamatovat, u každého města je to jinak. Jsou TY Havlovice, ale TA Solnice – a žádná pomůcka na to není, záleží to jen na úzu :{(>
0 Nominace Nahlásit |
Bořeň je ten , Chrudim je ta, Rvasice jsou pomnožné, jako řada dalšcíh, ale řada na -ice není pomnožná – třeba Kamenice, Konice, Blatnice, Mohelnice, Kaplice…(a to se ještě možná někde pletu). Jojo, je to guláš :)
0 Nominace Nahlásit |
ty Kvasice…v Kvasicích…Bořeň jen typuju jako ten, ale to nevím…a
Chrudim je ta, takže v Chrudimi
Doplňuji:
a u -ice je to ve většině případů TY…např. ty Slušovice
Upravil/a: Funna
0 Nominace Nahlásit |
To tedy jsem na tom asi stejně-celý život jsem si myslela, že jsou… ty Hostivice . Jezdili jsme přes ně – nyní už vlastně přes ni. A nyní jen čtu ve spojitosti Rathem , že pochází z Hostivice .
0 Nominace Nahlásit |
Damiana: já bych skloňování uplně zrušil Damiana, aby v tom nebyly zmatky, a když už jsme u tohle téma, byla jsi někdy v Praha? jela jsi někdy metro?
Manon, nevím, kterou znáš Konici. Je jich určitě víc. . Ta na Prostějovsku je ta Konice – viz Brodek u Konice, Lhota u Konice. Hasiči v Konici …
annas: Právě – ta Konice – uvedla jsem ji jako příklad jednotného čísla ženského rodu. Jestli jsou i nějaké Konice pomnožné , tak ty neznám.
Mě právě zajímalo, zda neznáš jinou, protože samozřejmě jsem nevěděla, že myslíme na stejnou. . 🙂
to není nadávka, to je lichotka, nadávka by to byla kdybych řek že se pomnožná konice..
a já myslel že už se orientuješ v diskuzích :-o , jak je to možný že ne?
tak navysvětlenou, můj příspěvěk je pod tvým, a má vyšší číslo než tvůj, tudíž reaguju na tebe…
kapeš? :)
Jasně, že jo – občas mne baví dělat blbou blondýnu, to nevíš? Takovou, co táhne KONĚM mimo šachovnici :)
já to tušil, že máš za ušima, ale dej si bacha abys to nepřepískla, někdy se stane, že člověk tak dlouho něco předstírá, až se tím stane..
BU!
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |