K uchovávání lišky obecné lze použít všechny známé způsoby od sušení až po nakládání. Zvlášť zajímavé je jejich uchovávání v alkoholu, stejně dobře se uchovává v olivovém oleji nebo v octě. Před kuchařským zpracováním je nejdůležitější lišky pořádně očistit. Lišky mají jednu velkou výhodu: plodnice mohou být delší dobu uchovávány jak v mrazničce, tak i na chladném vzdušném místě. Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami. Dává také pozoruhodnou chuť omáčkám a vůbec celkovému vzhledu jídla.
Lišky dušené na smetaně
Potřebujeme:
900g očištěných lišek, 50g másla, 40g cibule, trochu muškátového
oříšku a fenyklu, sůl, 30g hladké mouky a 3 dl smetany.
Postup:
Lišky opereme a nadrobno pokrájíme. V kastrole rozehřejeme máslo, v něm
zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme lišky, osolíme,
okořeníme a dusíme tak dlouho, až lišky změknou a šťáva částečně
vysmahne. To trvá asi 15 minut. Potom ve smetaně rozkvedláme mouku, nalijeme
na lišky a dohusta svaříme.
Příloha: vařené brambory nebo dušená rýže.
Pro 6 osob
Další velmi inspirativní recepty najdete zde:
http://recepty.vareni.cz/vyhledavani/pokrocile/?q=li%B9ka&search=1
nebo třeba zde:
http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=li%C5%A1ka&autor=0&kategorie=0&v_nazvu=1&hledat=Hledej
Zkopírujte celý odkaz a vložte do řádku nahoře 😉
0 Nominace Nahlásit |
Výtečné jsou asi 1h 15 podušené s vepřovým masem, případně do toho nějakou zeleniku, pár rajčátek a paprik :) Je to aromatická houba, takže není třeba extrémně kořenit ;)
0
před 5603 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kuřecí prsa v omáčce s liškami
Porcí: 4
Doba přípravy: 55 min
Použité suroviny:
120 g hermelínu | dle chuti: sůl, bílý pepř, koriandr a estragon | 600 g
kuřecích prsou | 2 žloutky | 120 g lišek | 50 g cibule | 120 g uzené
šunky | podle potřeby: solamyl | 1 smetana
Postup:
Prsíčka rozřízneme, lehce naklepeme a okořeníme. Plníme směsí z šunky
a sýra spojené žloutkem. Dochutíme čerstvými bylinkami. Zabalíme a
potřeme směsí žloutků a solamylu. Pečeme 10 minut na pánvi po obou
stranách. Ve výpeku orestujeme lišky, zalijeme šlehačkou, ochutíme
koriandrem a estragonem. Podáváme s rýží.
Více receptů zde: http://recepty.chytrazena.cz/hledat-recept/
a tam si zadejte výraz liška
Zdroj: http://recepty.chytrazena.cz/hledat-recept/
0
před 5602 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kuchyňské využití lišek
Lišky, zejména mladší exempláře, nás nezklamou v jakékoliv úpravě. Hodí se k sušení, k nakládání do octa či oleje, do omáček i do smaženice. Dokonce se lišky nakládají do alkoholu. Starší plodnice je vhodné usušit a rozemlít na houbový prášek, tím pak podle chuti kořeníme polévky či omáčky. Velkou devizou je, že lišky nebývají nikdy červavé. Také mohou být delší dobu uloženy v chladničce bez jakékoliv újmy. Díky tomu lišky bývají součástí menu v nejlepších světových restauracích. Takový pokrm se bohužel pro vzácnost suroviny svou cenou téměř blíží jídlům s lanýži. Největšími vývozci čerstvých, mražených i sušených lišek jsou Číňané.
0
před 5600 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Doporučuji hledat například na http://recepty.vareni.cz receptů je více než dost.
0 Nominace Nahlásit |
hubník – rohlíky, mléko, a uvařené houby dáme zapéct do trouby
0
před 5584 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |