Avatar uživatele
anonym

Jaké halušky s bryndzou?

Na letošní dovolené v Nízkých Tatrách jsem si neodpustil posedět v restauraci a dát si halušky s bryndzou a jelikož mě v první restauraci „zklamaly“, tak jsem si je dal druhý den jinde. Opět to nebylo ono, prostě nočky dělané jen z mouky, zamíchané s bryndzou a polité rozškvařenou slaninou. Cena 6 Euro se v této lokalitě dala přežít, ale čekal jsem něco, co mě vystřelí do ráje, když to ochutnám a nakonec jsem zjistil, že si doma udělám lepší a za pár korun. Pak tedy otázka, která mšě zajímá. Použití brambor při přípravě halušek je zřejmě jen krajová záležitost a mě zajímá, ve kterých krajích? Na Liptove to zřejmě není. Mohl jsem se zeptat přímo obsluhy, ale ta nepřekypovala chutí k práci, natož komunikací.

ptám se tady někde na recept? ten mě nezajímá. ptám se, ve kterém kraji používají do halušek brambory. neodpovídejte, když nevíte

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? anonym, Elk, johana 56, marci1 před 3039 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cynique

Originál brynzové halušky jsou samozřejmě bramborové! Není to krajová záležitost. To použití moučných noků je „zlodějina“. Moučné halušky jsou pouze „přílohové“ – tedy jako nočky, noky, gnocchi, …
Bramborové halušky obsahují cca 40 % mouky (hrubé a hladké v poměru 2:1), brambory se strouhají na jemno. Práce s těstem je náročnější, protože se rychle stává tekutým a oxiduje. Proto se používá „náhradní“ řešení z mouky. To ovšem nemá s brynzovými haluškami, jakožto tradičním jídlem, nic společného.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Elk

Na halušky na Slovensku je nejlepší si vybrat nějaký salaš, nebo kolibu – tam se na tyto speciality zaměřují víc. Mám to z vlastní zkušenosti, že v restauracích to flákají.
Druhý způsob, jak si i doma pochutnat na haluškách je prozajičtější : zajedu do Kauflandu, tam prodávají slovenské halušky – kilo a 5O Kč, k tomu tam mají i brynzdu. Příprava je jednoduchá : do vařící H2O na 8 minut, smíchat s bryndzou, polejt škvarkama a k tomu podmáslí. Jsou fakt výborné dost často si je dávám. Zrovna teď je mají v akci za 29.90
Dobrou chuť.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Rád bych ti odpověděl, ale halušky s bryndzou nemám ve svém jídelníčku.

Admin2, nějak se ti to pomotalo. Kliknu na tvůj odkaz, recepty žádné, ale návrat na tu samou otázku.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Nebylo to tady náhodou docela nedávno? „Pravé“ halušky jsou jak z moukového těsta, tak z bramborového, prostě úplně jiné halušky, ale furt halušky. Každé se jedí v trošku jiné úpravě. Zdejší Slováci jistě potvrdí, že v některých slovenských krajích se dokonce používá výraz „halušky“ i pro to, čemu Češi říkáme „těstoviny.“ Za mě – neeee, je jen málo jídel, které mi nechutnají ještě víc než halušky. Vlastně halušky jsou posledním jídlem, které bych byl schopný pozřít – sice s odporem, ale nic by se nestalo. Pak už mám na žebříčku níže jen jídla, která u mě vyvolávají dávicí reflex.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Halušky s bryndzou jsem nikdy nejedla a myslím, že bych to nedala… Je jen málo jídel, které nejím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Admin2

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jake-halusky-s-bryndzou

Mohl jste se podívat do archivu a získal jste i recept.

Než se Admin2 objeví, vkládám odkaz na starší dotazy o haluškách.
http://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=halu%C5%A1ky

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dismas

Na Valašsku se brambory používají. A tipuju, že i na Liptově, jen sis dával halušky v pastech na turisty.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Na „pravé originální halušky“ se používají brambory z loňské úrody (více škrobu), střední velikosti a mouka. Poměr brambor a mouky by měl být 3:2. Mouka by měla být v poměru 1:1 (hrubá a hladká). Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé. 🙂

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek