Na letošní dovolené v Nízkých Tatrách jsem si neodpustil posedět v restauraci a dát si halušky s bryndzou a jelikož mě v první restauraci „zklamaly“, tak jsem si je dal druhý den jinde. Opět to nebylo ono, prostě nočky dělané jen z mouky, zamíchané s bryndzou a polité rozškvařenou slaninou. Cena 6 Euro se v této lokalitě dala přežít, ale čekal jsem něco, co mě vystřelí do ráje, když to ochutnám a nakonec jsem zjistil, že si doma udělám lepší a za pár korun. Pak tedy otázka, která mšě zajímá. Použití brambor při přípravě halušek je zřejmě jen krajová záležitost a mě zajímá, ve kterých krajích? Na Liptove to zřejmě není. Mohl jsem se zeptat přímo obsluhy, ale ta nepřekypovala chutí k práci, natož komunikací.
ptám se tady někde na recept? ten mě nezajímá. ptám se, ve kterém kraji používají do halušek brambory. neodpovídejte, když nevíte
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? anonym, Elk, johana 56, marci1 před 3039 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Originál brynzové halušky jsou samozřejmě bramborové! Není to krajová
záležitost. To použití moučných noků je „zlodějina“. Moučné
halušky jsou pouze „přílohové“ – tedy jako nočky, noky, gnocchi,
…
Bramborové halušky obsahují cca 40 % mouky (hrubé a hladké v poměru
2:1), brambory se strouhají na jemno. Práce s těstem je náročnější,
protože se rychle stává tekutým a oxiduje. Proto se používá
„náhradní“ řešení z mouky. To ovšem nemá s brynzovými haluškami,
jakožto tradičním jídlem, nic společného.
0 Nominace Nahlásit |
Na halušky na Slovensku je nejlepší si vybrat nějaký salaš, nebo
kolibu – tam se na tyto speciality zaměřují víc. Mám to z vlastní
zkušenosti, že v restauracích to flákají.
Druhý způsob, jak si i doma pochutnat na haluškách je prozajičtější :
zajedu do Kauflandu, tam prodávají slovenské halušky – kilo a 5O Kč,
k tomu tam mají i brynzdu. Příprava je jednoduchá : do vařící H2O na
8 minut, smíchat s bryndzou, polejt škvarkama a k tomu podmáslí. Jsou
fakt výborné dost často si je dávám. Zrovna teď je mají v akci za
29.90
Dobrou chuť.
0 Nominace Nahlásit |
Admin2, nějak se ti to pomotalo. Kliknu na tvůj odkaz, recepty žádné, ale návrat na tu samou otázku.
Upravil/a: anonym
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3040 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nebylo to tady náhodou docela nedávno? „Pravé“ halušky jsou jak z moukového těsta, tak z bramborového, prostě úplně jiné halušky, ale furt halušky. Každé se jedí v trošku jiné úpravě. Zdejší Slováci jistě potvrdí, že v některých slovenských krajích se dokonce používá výraz „halušky“ i pro to, čemu Češi říkáme „těstoviny.“ Za mě – neeee, je jen málo jídel, které mi nechutnají ještě víc než halušky. Vlastně halušky jsou posledním jídlem, které bych byl schopný pozřít – sice s odporem, ale nic by se nestalo. Pak už mám na žebříčku níže jen jídla, která u mě vyvolávají dávicí reflex.
0 Nominace Nahlásit |
Halušky s bryndzou jsem nikdy nejedla a myslím, že bych to nedala… Je jen málo jídel, které nejím.
0
před 3040 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
http://www.odpovedi.cz/otazky/jake-halusky-s-bryndzou
Mohl jste se podívat do archivu a získal jste i recept.
–
Než se Admin2 objeví, vkládám odkaz na starší dotazy o haluškách.
http://www.odpovedi.cz/search?q=halu%C5%A1ky
Upravil/a: annas
0
před 3040 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na Valašsku se brambory používají. A tipuju, že i na Liptově, jen sis dával halušky v pastech na turisty.
0
před 3039 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na „pravé originální halušky“ se používají brambory z loňské úrody (více škrobu), střední velikosti a mouka. Poměr brambor a mouky by měl být 3:2. Mouka by měla být v poměru 1:1 (hrubá a hladká). Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé. 🙂
Upravil/a: marci1
0
před 3039 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |