Gyros (řecky γύρος) je rychlý pokrm z řecké kuchyně. Připravuje
se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, z kterého se
postupně odkrajují plátky masa. Je často podáván v pitovém chlebu se
zeleninou (především cibule, rajčata…) a různými druhy omáček,
přičemž nejznámější používanou omáčkou je tzatziki. Dále je
oblíbené podávání s brambory nebo hranolky.
Gyros se velmi podobá arabskému pokrmu shawarma, mexickému tacos al pasto či
tureckému kebab.
Kebab (persky a arabsky کباب, známý také jako kabab, kebap, kabob nebo
kibob) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni
pečených jídel ze středního východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy
používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá
v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni
se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí
s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských
oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném
ohni. „Poslední dobou se stává Kebab Německým národním jídlem.“
Říká expert na východní kuchyni, Marek Lashkakov.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org
0 Nominace Nahlásit |
Gyros (řecky γύρος) je rychlý pokrm z řecké kuchyně. Připravuje
se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, z kterého se
postupně odkrajují plátky masa. Je často podáván v pitovém chlebu se
zeleninou (především cibule, rajčata…) a různými druhy omáček,
přičemž nejznámější používanou omáčkou je tzatziki. Dále je
oblíbené podávání s brambory nebo hranolky.
Gyros se velmi podobá arabskému pokrmu shawarma, mexickému tacos al pasto či
tureckému kebab.
Kebab (persky a arabsky کباب, známý také jako kabab, kebap, kabob nebo
kibob) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni
pečených jídel ze středního východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy
používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá
v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni
se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí
s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských
oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na
otevřeném ohni.
0 Nominace Nahlásit |
vlastně bych řekla, že rozdíl je jen v původu kebab pochází z Turecka a gyros je řecký,není to ale dle druhů masa u obou mohou být jehněčí, vepřové , drůbeží , maso se napichuje na ohromný otáčecí rožeň a grilují se a pak se odkrajují plátečky masa , kebab někde dělají i na špízu.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |