Avatar uživatele
MacChill

Jaký je rozdíl mezi gyrosem a kebabem?

Je to v druhu masa, nebo v něčem jiném?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, tom004 před 4994 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
jennysh

Gyros (řecky γύρος) je rychlý pokrm z řecké kuchyně. Připravuje se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, z kterého se postupně odkrajují plátky masa. Je často podáván v pitovém chlebu se zeleninou (především cibule, rajčata…) a různými druhy omáček, přičemž nejznámější používanou omáčkou je tzatziki. Dále je oblíbené podávání s brambory nebo hranolky.
Gyros se velmi podobá arabskému pokrmu shawarma, mexickému tacos al pasto či tureckému kebab.
Kebab (persky a arabsky کباب, známý také jako kabab, kebap, kabob nebo kibob) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni pečených jídel ze středního východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni. „Poslední dobou se stává Kebab Německým národním jídlem.“ Říká expert na východní kuchyni, Marek Lashkakov.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Gyros (řecky γύρος) je rychlý pokrm z řecké kuchyně. Připravuje se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, z kterého se postupně odkrajují plátky masa. Je často podáván v pitovém chlebu se zeleninou (především cibule, rajčata…) a různými druhy omáček, přičemž nejznámější používanou omáčkou je tzatziki. Dále je oblíbené podávání s brambory nebo hranolky.
Gyros se velmi podobá arabskému pokrmu shawarma, mexickému tacos al pasto či tureckému kebab.

Kebab (persky a arabsky کباب, známý také jako kabab, kebap, kabob nebo kibob) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni pečených jídel ze středního východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

vlastně bych řekla, že rozdíl je jen v původu kebab pochází z Turecka a gyros je řecký,není to ale dle druhů masa u obou mohou být jehněčí, vepřové , drůbeží , maso se napichuje na ohromný otáčecí rožeň a grilují se a pak se odkrajují plátečky masa , kebab někde dělají i na špízu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek