Avatar uživatele
anonym

Jaký je rozdíl mezi lívanci a palačinkami?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Ivetka303 před 4779 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

lívance jsou z litého těsta s droždím a smaží se menší placičky

palačinky jsou z těsta bez droždí/někdo přidá špetku prášku do pečiva/smažené na tenko na velké pánvi
Doplňuji:
já dělám výborné palačinky posypané moučkovým cukrem a zakapané hodně citronem je to výborné …vyzkoušejte

a lívance u nás hodně s cukrem smíchaným se skořicí

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
terry

Palačinka je tenký plátek těsta ve velikosti cca talíře.
Lívanec je silnější, vyšší a menší. vel cca jako dlaň a k přípravě se často používá lívanečník.
Oba pokrmy se podávají nejčastěji s marmeládou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Sůwa

Ještě nevím jestli se sem může dát předpis, ale zkusila bych napsat na lívanečky s ovesnými vločkami : 100g ovesných vloček propláchnutých studenou vodou zalít 1/4 l hokého mléka, nechat 30 min.stát Pak přidat 200g hladké mouky + 1/3 pr.do peč.+ 1 vejce + 1/4 l studeného mléka + špetka soli. Smažit do zlatova, Obalit ve skořicovém cukru ( i jiné úpravy) Palačinky : 1/2 l mléka + 1 vejce + špetka soli + hladká mouka ( vyzkoušet množství), kvedlat až je těsto polohusté 🙂. Opékat slabou vrstvičku na pánvi jen potřené olejem. Možno sladké i slané dokončení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Nejsem velký kutil u plotny. Takže jen jak se tomu říká u nás. Lívance jsou klasické zadělávané droždím. Palačinkám u nás říkáme omelety, které jsou bez droždí.
A ještě malá poznámka. Přečetl jsem si, že do lívanců někdo přidává vločky. Můžu potvrdit. Moje bábrle dávala do lívanců jen ječnou, nebo ovesnou mouku. Strejc, kterému je přes 90 dodnes vzpomíná jak byly tehdy lívance dobré. Dnes lze přidávat jen vločky. Ječná a ovesná mouka již dnes neexistuje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek