lívance jsou z litého těsta s droždím a smaží se menší placičky
palačinky jsou z těsta bez droždí/někdo přidá špetku prášku do
pečiva/smažené na tenko na velké pánvi
Doplňuji:
já dělám výborné palačinky posypané moučkovým cukrem a zakapané hodně
citronem je to výborné …vyzkoušejte
a lívance u nás hodně s cukrem smíchaným se skořicí
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
Palačinka je tenký plátek těsta ve velikosti cca talíře.
Lívanec je silnější, vyšší a menší. vel cca jako dlaň a k přípravě
se často používá lívanečník.
Oba pokrmy se podávají nejčastěji s marmeládou.
5Kdo udělil odpovědi palec? iceT, Michal Kole, hanulka11, fablen, anonym
před 4779 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ještě nevím jestli se sem může dát předpis, ale zkusila bych napsat na lívanečky s ovesnými vločkami : 100g ovesných vloček propláchnutých studenou vodou zalít 1/4 l hokého mléka, nechat 30 min.stát Pak přidat 200g hladké mouky + 1/3 pr.do peč.+ 1 vejce + 1/4 l studeného mléka + špetka soli. Smažit do zlatova, Obalit ve skořicovém cukru ( i jiné úpravy) Palačinky : 1/2 l mléka + 1 vejce + špetka soli + hladká mouka ( vyzkoušet množství), kvedlat až je těsto polohusté 🙂. Opékat slabou vrstvičku na pánvi jen potřené olejem. Možno sladké i slané dokončení.
0 Nominace Nahlásit |
Nejsem velký kutil u plotny. Takže jen jak se tomu říká u nás.
Lívance jsou klasické zadělávané droždím. Palačinkám u nás říkáme
omelety, které jsou bez droždí.
A ještě malá poznámka. Přečetl jsem si, že do lívanců někdo
přidává vločky. Můžu potvrdit. Moje bábrle dávala do lívanců jen
ječnou, nebo ovesnou mouku. Strejc, kterému je přes 90 dodnes vzpomíná jak
byly tehdy lívance dobré. Dnes lze přidávat jen vločky. Ječná a ovesná
mouka již dnes neexistuje.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |