Palačinka je nekynutý moučník, který je vyráběn smažením z mouky, mléka a vajec, a který je populární zejména v zemích Střední Evropy. Má podobu velmi tenké placky. Pojídá se obvykle plněná (tedy z jedné strany namazaná a pak zarolovaná nebo složená), nejčastěji nasladko. Typickým plněním je ovoce, ať už čerstvé, nebo ve formě marmelády či kompotu. Zvenku i zevnitř bývá často přidáván mléčný produkt — šlehačka, jogurt nebo tvaroh. V USA je typickým ochucovadlem k palačinkám javorový sirup.
Je také možné ji ovšem jíst naslano plněnou třeba špenátem, masem, sýrem.
Samotné plnění se někdy (zejména v restauracích) provádí před servírováním, ale zejména v domácích podmínkách probíhá častěji servírování palačinky a náplní zvlášť, aby si jedlíci mohli pestře namíchat náplň dle vlastního vkusu.
[editovat] Etymologie
Název pokrmu sleduje stopy výpůjček v několika jazycích střední a
jihovýchodní Evropy. V rakousko-bavorské němčině je slovo Palatschinke
převzato z českého slova palačinka, to pochází zase z maďarského
palacsinta . Palacsinta pochází z rumunuského plăcintă (zákusek,
koláč), který pochází z latinského slova placenta (kde znamenalo nejen
plodové lůžko ale i plochý koláč), což je slovo řeckého původu.[1]
Palačinka je také jméno ve většině dalších slovanských jazyků
(ukrajinština, slovenština, slovinština, bosenština, bulharština,
makedonština, chorvatština, srbština). V polštině se toto jídlo nazývá
naleśnik, v rumunštině clătită.
0
před 5475 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |