Avatar uživatele
Slecna 007

Může zkvasit med?

Myslím, že med neobsahuje žádnou vodu, tak by kvasit neměl, ale těžko říct. Koupila jsem ten pastový a za pár týdnů ve spíži se rozdělil na tři části. U dna je pastový, prostřední část tekutá jako normální med a nahoře je silně cukernatý, plný bublinek a zvětšuje se obsah (stoupá po sklenici nahoru).
Mám ho vyhodit, anebo je to normální proces, který se s medem může stát?
Doplňuji:
Děkuji za odpovědi. Ještě se zeptám jak tedy takový nakvašený med zpracovat? Vyrobit medovinu 😉, dát ho včelám, mravencům? Nebudou pak opilí? 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, dědapetr, gagaga, anonym, Kepler před 3580 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dědapetr

Vyšší skladovací teplota s sebou přináší možnost jiné změny, kterou je postupné kvašení. Kvašení je vedle přehřátí druhým způsobem znehodnocení medu. Dochází k němu v případě zvýšeného obsahu vody v medu. Zralý med obsahuje nejméně 14% vody, nejvyšší přípustné množství je u nás stanoveno na 21% (v ostatních evropských zemích až 23%). Med je velmi hydroskopický, to znamená, že velmi snadno přijímá z okolního prostředí vlhkost i různé pachy. Pokud z nádoby med stále ubíráme, odstraňujeme vždy nejřidší horní vrstvu a nebezpečí zkvašení nehrozí. U těch nádob s medem, u kterých předpokládáme delší skladování, bychom měli zajistit pokud možno hermetické uzavření. Pak med také ztrácí pomaleji svou vůni a nepřijímá okolní pachy.
http://www.med­naprodej.cz/o­medu.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jirkajirka

Kvalitní med nikdy nezkvasí. A kupovat pastovaný tak jen od spolehlivého včelaře. Může být plný různych sirupu..To si mohu zrovna vyrobit pampeliškový za 20 Kč

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Med jakožto organický produkt zaručeně bez vody nebude. Pokud se nepletu tak z velké části je to směs cukrů rozpuštěná ve vodě. Kvalitní by kvasit neměl. Ale stává se to vyjímečně i u medu zaručeně poctivého (děda byl včelař, med jsme měli vlastní). Dost „pomůže“ když se do medu zanesou nějaké nečistoty – např. když někdo nabere ze sklenice med nožem od másla (jo je to blbost, ale i to jsem viděl)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek