Myslím, že med neobsahuje žádnou vodu, tak by kvasit neměl, ale těžko
říct. Koupila jsem ten pastový a za pár týdnů ve spíži se rozdělil na
tři části. U dna je pastový, prostřední část tekutá jako normální
med a nahoře je silně cukernatý, plný bublinek a zvětšuje se obsah
(stoupá po sklenici nahoru).
Mám ho vyhodit, anebo je to normální proces, který se s medem může
stát?
Doplňuji:
Děkuji za odpovědi. Ještě se zeptám jak tedy takový nakvašený med
zpracovat? Vyrobit medovinu 😉, dát ho včelám, mravencům? Nebudou pak
opilí? 🙂
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Upravil/a: Slecna 007
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, dědapetr, gagaga, anonym, Kepler před 3580 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Vyšší skladovací teplota s sebou přináší možnost jiné změny,
kterou je postupné kvašení. Kvašení je vedle přehřátí druhým způsobem
znehodnocení medu. Dochází k němu v případě zvýšeného obsahu vody
v medu. Zralý med obsahuje nejméně 14% vody, nejvyšší přípustné
množství je u nás stanoveno na 21% (v ostatních evropských zemích až
23%). Med je velmi hydroskopický, to znamená, že velmi snadno přijímá
z okolního prostředí vlhkost i různé pachy. Pokud z nádoby med stále
ubíráme, odstraňujeme vždy nejřidší horní vrstvu a nebezpečí
zkvašení nehrozí. U těch nádob s medem, u kterých předpokládáme
delší skladování, bychom měli zajistit pokud možno hermetické uzavření.
Pak med také ztrácí pomaleji svou vůni a nepřijímá okolní pachy.
http://www.mednaprodej.cz/omedu.html
0 Nominace Nahlásit |
Kvalitní med nikdy nezkvasí. A kupovat pastovaný tak jen od spolehlivého včelaře. Může být plný různych sirupu..To si mohu zrovna vyrobit pampeliškový za 20 Kč
5Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, ivzez, Slecna 007, Nazdar Bazar, gecco
před 3580 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Med jakožto organický produkt zaručeně bez vody nebude. Pokud se nepletu tak z velké části je to směs cukrů rozpuštěná ve vodě. Kvalitní by kvasit neměl. Ale stává se to vyjímečně i u medu zaručeně poctivého (děda byl včelař, med jsme měli vlastní). Dost „pomůže“ když se do medu zanesou nějaké nečistoty – např. když někdo nabere ze sklenice med nožem od másla (jo je to blbost, ale i to jsem viděl)
4Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, dědapetr, Slecna 007, gecco
před 3580 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |