Vymysleli to jazykovědci. Něco z historie
Samohláska ů je českého původu a vznikla historickým vývojem ve 14. – 16. století – např. dóm – duom – dům, chlapóm – chlapuom – chlapům atd. Nebudu uvádět, kde se píše ů podle těchto pravidel.
Samohláska ú se píše:
Na vzniku ú či někde jeho zániku se rovněž podílel historický vývoj: Zpočátku se měnilo na au, od počátku 16. století na ou. Změna se uskutečnila i na začátku slova, ale zůstala jen v nářečích.
Proto je na začátku a na konci slova ú. Čeština má dvě dlouhá u = ú a ů. Ú na počátku slova je velmi staré, uprostřed a na konci vzniklo z ó., které se v jiných jazycích píše i zdvojeně jako oo (u nás pak vyslovuje dlouze).
Proto eskymácké slovo igloo – pojmenování pro dům – bylo převzato do češtiny jako exotismus, cizí reálie a přizpůsobilo se českému pravopisu.
Přejatá jména, pokud označují živé bytosti patří k rodu mužskému (zebu, neskl.) a ostatn í k rodu střednímu (ragú, iglú – neskl.; džiu-džitsu, neskl; tabu, neskl.; tohuvabohu, neskl.)
Česká mluvnice, Vývoj českého jazyka atd.
Doplňuji:
Ad quentos.
Slovo iglú ve staročeštině nebylo. Kdyby ano, tak by se psalo igló, jak
jsem uvedla. l
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
odpověď na druhou otázku je jasná, slova cizího původu se, až na vzácné výjimky, s kroužkem nepíšou. Důvod toho je taky nasnadě – ů s kroužkem vzniklo ze staročeského „uo“ (ve staročeštině jsem např. nebyl vůl, nýbrž „vuol“, kroužek nad U není kroužek, nýbrž vlastně ono „o“). Ovšem jelikož se ani ve staročeštině neříkalo „igluo“ – bylo vždycky iglú – , není důvod psát kroužek.
0 Nominace Nahlásit |
Alesh: prosimtě to vim taky, že to není český slov, ale detaily mě zajímaj :)
annas to bude vědět, eskymáci mají určitě taky nějaký ten etymologický slovník, no ne?
bolak, musime to zase spolu vypocitat ! za kolik minut to stacila an. " opsat " dnes .. :) -iv-
Nějak mě dnes zlobí odesílání příspěvků do diskuze.
Ad iv, dnešní opisování mně trvalo dlouho. Totiž jeden zdroj je od
kolektivu autorů, jiný od V. Machka, jiný od Jedličky a dokonce jsem
využila i vlastní hlavu. :))
.. to ja " vyuzivam " ( pouzivam ) vlastni hlavu jenom kdyz si ji meju !
ja jsem hajzlbaba , tak ani nevim, jestli se pise : urad s ů , nebo ú … ale asi ů … uz jsem to tu jednou videla .. :)
Ad iv. Je správné, že víte, od koho můžete převzít jediné správné informace … ůřad ti měl sdělit komplet podmínky …:))
:)) aby se z toho dotycny nepočúral !
Nějak nechápu. Napsala jsem příspěvek, ale nešel odeslat. Smazala, objevil se červený rámeček, napsala a hele, je 2×. :))
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |