Zajímalo by mě proč jsou v ementálu díry?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? petka, Michal Kole, hanulka11 před 4694 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
něco o něm
Emmental je sýr s typickými dutinami a pochází z údolí řeky Emme
v Kantonu Bern na úpatí Alp a vyrábí se ze syrového kravského mléka.
Slisovaná kola se vkládají na 3 dny do koncentrovaného solného roztoku,
který ze sýra vytáhne vodu a vytvoří kůrku, poté se dá na 2 týdny do
studeného sklepa. Následuje jeho 8 týdenní zrání v teplém sklepě, kde
se za pomocí kyseliny mléčné vytvářejí známé dutiny tzv. oka. Sýry se
během procesu zrání jednou týdně omývají, překládají a několikrát
solí. Emmental se dostává na trh nejdříve až po třech měsících.
Optimální doba zrání je však kolem šesti měsíců. U mladých sýrů je
chuť nasládlá, u vyzrálých mírně sladkokyselá, ořechová.
Pravý švýcarský ementál má hmotnost od 60 do 130 kg s průměrem až
1 metr. Ementál se podává jako chuťovka, ale používá se též v kuchyni
jako strouhaný, do salátu, do fondue a zapékaných pokrmů.
Doplňuji:
žádné nerezové trubičky
ementál
[Podle švýcarského údolí Emmental], sýr lisovaný s vysoko dohřívanou
sýřeninou ve tvaru bochníku o váze 70–150 kg se stejnoměrně
rozloženými hladkými oky o průměru 0,5–1,5 cm v tuhém sýrovém
těstě. Oka v těstě vytváří oxid uhličitý vznikající při
propionovém kvašení ementálu. Zralý sýr má mandlově
nasládlou chuť.
Zdroj: http://www.asistentka.cz/node/12225
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
Milá/lý očko, buď jsem nepochopil Vaši pointu, nebo jste hodně, ale opravdu hodně vedle…
4Kdo udělil odpovědi palec? hanulka11, annas, Michal Kole, anonym
před 4694 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ocko si plete dutiny vzniké uvolňováním CO2 během zrání s navrtáváním sýra sondou, což výrobce dělá, aby zjistil stav uvnitř bochníku v průběhu zracího procesu.
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |