Dnes jsem zjistila po rozkrojení bochníku chleba (Albert-Šumava), že je
celý skoro jako řešeto a skoro nepoužitelný. Bohužel jsem na to přišla
až doma. Jsem dost unavená a nechce se mi hledat na netu, co způsobuje díry
v chlebech, myslím ty velké díry..
Ale jsem tak naštvaná (chleba je z poloviny nepoužitelný na namazání
čímkoliv), že bych to chtěla vědět ještě dnes. Díky předem za
případné konkrétní odpovědi:-))
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? annas, samicek333, johana 56, suaeda, briketka10, da ny, gecco, zzzlatokopka před 3509 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Třeba najdeš odpověď v odkazu. Podívej se, zda jde o něco podobného.
Vady chleba pohledem laika
http://conovehonakopci.cz/?p=5257
Trhliny ve střídce svislé
Příliš tuhé těsto
Příliš rychlé zchlazení upečeného chleba
Trhliny ve střídce vodorovné
Spodní část chleba – vysoká teplota na spodku trouby
Okrajové části chleba – nízká teplota při pečení a dlouhá
doba pečení
Horní část chleba – příliš vysoká teplota v horní části
pece
vysoká teplota na spodku pece.
trhliny v okrajových částech chleba
Příčiny této vady: nízká teplota pečení a dlouhá doba pečení.
trhlina v horní části chleba pod kůrkou
Příčina této vady je prakticky jediná: příliš vysoká teplota v horní
části pece.
Nepravidelně pórovitá střída
Krátká doba odležení před dělením těsta
Příliš mnoho mouky při podsypávání těsta při zpracování
Příliš volné těsto
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?dědapetr, pusinka50 Nahlásit |
Pekař lemplík. Nenapíchal těsto při pečení. Ano i těsto se píchá, aby mohli odcházet plyny vznikající při dokvašování při pečení. Také se jednalo o málo vyzrálé těsto. Já vím kdo by chtěl píchat chleba, ale je to nutné.
5Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, pusinka50, briketka10, zzzlatokopka, anonym
před 3509 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Koupený chléb by měl odpovídat hmotnosti uvedené na etiketě. Díry
nejsou na závadu.
Díry v chlebu způsobují kvasinky. Myslím pravý žitný, nebo
pšeničnožitný chléb. Dříve se ve starých pekárnách , nebo na
vesnicích nechal vyzrát kvásek ze žitné mouky. Po zhotovení kvásku se
teprve zadělávalo těsto. Dnes se zadělává chleba většinou rychle
klasicky pomocí běžných kvasnic, nebo pomocí nějaké dovezené kvasové
směsi. Kvásek si běžně můžete vyrobit i doma, ale pouze ze žitné
mouky. Mouka se smíchá s vodou do konzistence ušlehaného bílku a nechá
2 až 4 dny v klidu kvásek vyzrát. Po vyzrání (na hladině jsou bublinky
a na chuť je to lehce kyselé) se k 1/3 kvasu přidá 1/3 vody a 1/3 žitné
mouky a kvas se namnoží. Nyní je proces kvašení rychlejší. Po
dostatečném množství kvasu přidáme hladkou pšeničnou (nebo i žitnou)
mouku, vodu, sůl a kmín a zpracujeme těsto na chleba. Po vykynutí a
upečení máme výborný domácí chléb tak jak se dělával dříve. Pozor
toto chlebové těsto ze žitné mouky je značně lepkavé. Kvásek se běžně
používal na vesnicích jako lepidlo.
4Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, pusinka50, briketka10, zzzlatokopka
před 3509 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To nejsou díry ,ale bubliny!
Může za to houba.
Kvasnice používané k výrobě chleba jsou totiž vlastně miliony malých
mikroorganismů, houbových buněk. Ty napomáhají přeměně mouky na
cukr.
Zdroj:http://kmd-trinec.blogspot.cz/2010/06/chlebove-bubliny.html
0
před 3509 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |