Avatar uživatele
Veri

Proč se na Vánoce jí zrovna bramborový salát?

Někdy si říkám proč zrovna bramborový salát, když mi tu věc předloží v nejlepší den v roce. Ano, nemám ho ráda.
Zajímalo by mě, jestli tenhle zvyk má vůbec nějaké spojení s Vánoci a nebo lidem prostě salát chutná…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? blesk26, elektrikář, johana 56, robosobo, redy před 3997 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Bramborový salát a smažený řízek, tedy i z kapra, je skoro v každé domácnosti považován za sváteční jídlo. Je to dokonale vyvážená a léty osvědčená kombinace, tvrdí odborníci..

  1. suché maso x mokrému salátu
  2. pikantní salát k fádnějšímu masu
  3. pokud se připraví lehký salát, bez majonézy – je to lehčí jídlo k sytějšímu.

    Bramborový salát se k nám dostal z Bavorska.

--
Když se začal kapr připravovat jako smažený, doplňoval se salátem. Navíc se salát dal připravit předem, hospodyně se mohla věnovat jiné činnost, zdobil se stromeček, připravovaly se dárky, pekly vánočky, jinak se držel půst atd.

Jednoznačně se nedá odpovědět.
Doplňuji:
Našla jsem jednu z dalších možných informaci, o tom, kde má bramborový salát původ.

Kořeny „českého bramborového salátu“ sahají do carského Ruska poloviny 19. století. V té době v Moskvě fungovala luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Ten pro své zákazníky z vybrané společnosti začal připravovat speciální pokrm z vařených brambor, majonézy, vařených vajec, kyselých okurek a dalších vzácných ingrediencí. Mezi ně patřily křepelky, aspik, raci, uzený jazyk a také kaviár. Vzhledem k obsahu drahých přísad byla cena pokrmu vysoká a mohli si jej dovolit jen ti nejbohatší. Šéfkuchař nikdy neprozradil recept na svou majonézu a ostatní kuchaři se jen mohli dohadovat, co do ní vlastně dává.

V roce 1883 Lucien Olivier zemřel, jeho rodina odešla z Ruska na začátku 20. století a recept na „ruský bramborový salát“ vzala sebou. Salát pod názvem ruský se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské kuchyně. Vzhledem k cenám některých surovin se ale původní receptura měnila s ohledem na finanční možnosti těch, kteří jej připravovali.

Kdy se bramborový salát objevil u nás? Podle některých pramenů se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné však uvádějí, že připutoval až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Tehdy byl ale znám s kousky naloženého kyselého sledě.

Historickou jistotu však nebudeme mít nikdy, proto se zdroje o původu liší. Potřebujeme ji ale? Stejně si každá rodina dělá svůj originální bramborový salát.

Zdroj: Mistři bramborového salátu

https://www.ex­trastory.cz/proc-se-na-vanoce-ji-zrovna-bramborovy-salat

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap, johana 56 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Odpověděla bych stejně jako www,vařené brambory popř.brkaše nebo hranolky se jedí celý rok,proč si ten den neudělat výjimku.Receptů na salát je přehršle,stačí si jen vybrat.Já si dělám bez majonézy,jen s kyselou okurkou a hořčičnou zálivkou,hráškem a červenou paprikou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Krepy

kapr se na vánoční stůl postupně propracoval na přelomu 19. a 20. století, do té doby vypadalo vánoční menu úplně jinak. Kapr se však nepřipravoval obalovaný jako řízek, ale spíš na modro nebo na černo.
smažený a v kombinaci s bramborovým salátem se stal masovou záležitostí teprve v padesátých letech dvacátého století, pravděpodobně v důsledku zjednodušování všeho
mnozí cizinci považují našeho kapra za podřadnou rybu a diví se proč ji jíme v tak výjimečný den.

Zdroj: http://blog.hu­balek.net/item/proc-se-na-vanoce-ji-kapr-a-bramborovy-salat

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Suché brambory byly i v těch nejchudších rodinách k dipozici celý rok. Právě z toho důvodu se použily také na přípravu slavnostního jídla tím, že se přidaly další ingredience.
Zdroj: pouze úvaha 😉
Doplňuji:
Spíš jsem měl napsat ‚samotné brambory‘. Měl jsem na mysli, že je jedli jako ‚suché‘ i ti nejchudší většinu roku, na Vánoce si je vylepšilli a byl z toho ten ‚salát‘.

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Bramborový salát je populární u kuchařů při přípravě potravy pro velké množství lidí, protože se snadno připravuje ve velkém množství, vyžaduje jen levné přísady a může být přípraven v předstihu a uchován ve chladu, dokud ho není zapotřebí. A lidem chutná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Je to prostě proto, že salát chutná spoustě lidí. Znám dost rodin, kde se nejí ani kapr, natož salát. Tohle je prostě o rodinných tradicích. Když si uděláš cokoliv jiného, co máš ráda, tak to bude v pořádku. Trochu mi ten náš kapr připomíná ryby, kterými kdysi Kristus podělil a nasytil spoustu lidí. V naší rodině se proto kapr bral v souvislosti s Ježíšovými zázraky.
Pravdou ale je, že zázrak s bramborovým salátem znám akorát z kuchyně, ne z bible. Bramborový salát přece jenom vyžaduje složitější přípravu a bere se za lahůdku, snad proto patří ke svátečnímu menu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jádrohlod

TO krepy : Kteří cizinci , prosím mají takový názor ?? Já se s tím ještě nesetkal , a že se jich u nás na Vánoce v kuchyni vystřídá !! Ba i kapra chtějí vidět , že to není něco jiného. ANO , ONI CHTĚJÍ PRÁVĚ A JEN KAPRA ! Že ona to vypustila nějaká konkurence s karbanátky a pod ?
Doplňuji:
Pardon , vystřídají se hlavně v jídelně , pochopitelně , leč i do kuchyně zabrousí , mršky mlsné .....

Upravil/a: Jádrohlod

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Irisa

To Jádrohlod:
myslím, že krepy má pravdu,
já sama jsem cizinka a občas se nestačím divit, za jakou hroznou zrádkyni mě čeští kolegové považují, když si mimo vánoce udělám bramborový salát nebo usmažím kapra, osobně to za příliš sváteční jídlo nepovažuju (možná jen kvůli sváteční kuchyni mého národa, jsem prostě zvyklá na tíhou prohnutý stůl se žranicí, jakou svět neviděl :D) – viz ukrajinské sváteční hody o dvanácti chodech :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Andre5000

Já ti odpovím trochu jinak. Já se zase divím, proč někteří lidé jí bramborový salát a případně kapra pouze na vánoce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Tak odkud ten salát vůbec je? Annas píše že z Bavorska, ale následně že pochází Ruska. Kde je tedy pravda.!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Ad barbakan, jak jsem napsala, zdroje se různí. V poslední větě je uvedené, že historickou jistotu nikdy mít nebudeme. 🙂

Netýká se to jen bramborového salátu.

před 3974 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek