Někdy si říkám proč zrovna bramborový salát, když mi tu věc
předloží v nejlepší den v roce. Ano, nemám ho ráda.
Zajímalo by mě, jestli tenhle zvyk má vůbec nějaké spojení s Vánoci a
nebo lidem prostě salát chutná…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? blesk26, elektrikář, johana 56, robosobo, redy před 4028 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Bramborový salát a smažený řízek, tedy i z kapra, je skoro v každé domácnosti považován za sváteční jídlo. Je to dokonale vyvážená a léty osvědčená kombinace, tvrdí odborníci..
Bramborový salát se k nám dostal z Bavorska.
--
Když se začal kapr připravovat jako smažený, doplňoval se salátem. Navíc
se salát dal připravit předem, hospodyně se mohla věnovat jiné činnost,
zdobil se stromeček, připravovaly se dárky, pekly vánočky, jinak se držel
půst atd.
Jednoznačně se nedá odpovědět.
Doplňuji:
Našla jsem jednu z dalších možných informaci, o tom, kde má bramborový
salát původ.
Kořeny „českého bramborového salátu“ sahají do carského Ruska poloviny 19. století. V té době v Moskvě fungovala luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Ten pro své zákazníky z vybrané společnosti začal připravovat speciální pokrm z vařených brambor, majonézy, vařených vajec, kyselých okurek a dalších vzácných ingrediencí. Mezi ně patřily křepelky, aspik, raci, uzený jazyk a také kaviár. Vzhledem k obsahu drahých přísad byla cena pokrmu vysoká a mohli si jej dovolit jen ti nejbohatší. Šéfkuchař nikdy neprozradil recept na svou majonézu a ostatní kuchaři se jen mohli dohadovat, co do ní vlastně dává.
V roce 1883 Lucien Olivier zemřel, jeho rodina odešla z Ruska na začátku 20. století a recept na „ruský bramborový salát“ vzala sebou. Salát pod názvem ruský se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské kuchyně. Vzhledem k cenám některých surovin se ale původní receptura měnila s ohledem na finanční možnosti těch, kteří jej připravovali.
Kdy se bramborový salát objevil u nás? Podle některých pramenů se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné však uvádějí, že připutoval až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Tehdy byl ale znám s kousky naloženého kyselého sledě.
Historickou jistotu však nebudeme mít nikdy, proto se zdroje o původu liší. Potřebujeme ji ale? Stejně si každá rodina dělá svůj originální bramborový salát.
Zdroj: Mistři bramborového salátu
https://www.extrastory.cz/proc-se-na-vanoce-ji-zrovna-bramborovy-salat
Upravil/a: annas
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap, johana 56 Nahlásit |
Odpověděla bych stejně jako www,vařené brambory popř.brkaše nebo hranolky se jedí celý rok,proč si ten den neudělat výjimku.Receptů na salát je přehršle,stačí si jen vybrat.Já si dělám bez majonézy,jen s kyselou okurkou a hořčičnou zálivkou,hráškem a červenou paprikou.
0 Nominace Nahlásit |
kapr se na vánoční stůl postupně propracoval na přelomu 19. a
20. století, do té doby vypadalo vánoční menu úplně jinak. Kapr se však
nepřipravoval obalovaný jako řízek, ale spíš na modro nebo na černo.
smažený a v kombinaci s bramborovým salátem se stal masovou záležitostí
teprve v padesátých letech dvacátého století, pravděpodobně v důsledku
zjednodušování všeho
mnozí cizinci považují našeho kapra za podřadnou rybu a diví se proč ji
jíme v tak výjimečný den.
Zdroj: http://blog.hubalek.net/item/proc-se-na-vanoce-ji-kapr-a-bramborovy-salat
0 Nominace Nahlásit |
Suché brambory byly i v těch nejchudších rodinách k dipozici celý
rok. Právě z toho důvodu se použily také na přípravu slavnostního
jídla tím, že se přidaly další ingredience.
Zdroj: pouze úvaha 😉
Doplňuji:
Spíš jsem měl napsat ‚samotné brambory‘. Měl jsem na mysli, že je
jedli jako ‚suché‘ i ti nejchudší většinu roku, na Vánoce si je
vylepšilli a byl z toho ten ‚salát‘.
Upravil/a: www
6Kdo udělil odpovědi palec? iceT, beer, briketka10, anonym, anonym, anonym
před 4028 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Bramborový salát je populární u kuchařů při přípravě potravy pro velké množství lidí, protože se snadno připravuje ve velkém množství, vyžaduje jen levné přísady a může být přípraven v předstihu a uchován ve chladu, dokud ho není zapotřebí. A lidem chutná.
4Kdo udělil odpovědi palec? anonym, iceT, briketka10, gagaga
před 4028 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Je to prostě proto, že salát chutná spoustě lidí. Znám dost rodin, kde
se nejí ani kapr, natož salát. Tohle je prostě o rodinných tradicích.
Když si uděláš cokoliv jiného, co máš ráda, tak to bude v pořádku.
Trochu mi ten náš kapr připomíná ryby, kterými kdysi Kristus podělil a
nasytil spoustu lidí. V naší rodině se proto kapr bral v souvislosti
s Ježíšovými zázraky.
Pravdou ale je, že zázrak s bramborovým salátem znám akorát z kuchyně,
ne z bible. Bramborový salát přece jenom vyžaduje složitější přípravu
a bere se za lahůdku, snad proto patří ke svátečnímu menu.
0 Nominace Nahlásit |
TO krepy : Kteří cizinci , prosím mají takový názor ?? Já se s tím
ještě nesetkal , a že se jich u nás na Vánoce v kuchyni vystřídá !! Ba
i kapra chtějí vidět , že to není něco jiného. ANO , ONI CHTĚJÍ
PRÁVĚ A JEN KAPRA ! Že ona to vypustila nějaká konkurence s karbanátky a
pod ?
Doplňuji:
Pardon , vystřídají se hlavně v jídelně , pochopitelně , leč i do
kuchyně zabrousí , mršky mlsné .....
Upravil/a: Jádrohlod
0 Nominace Nahlásit |
To Jádrohlod:
myslím, že krepy má pravdu,
já sama jsem cizinka a občas se nestačím divit, za jakou hroznou zrádkyni
mě čeští kolegové považují, když si mimo vánoce udělám bramborový
salát nebo usmažím kapra, osobně to za příliš sváteční jídlo
nepovažuju (možná jen kvůli sváteční kuchyni mého národa, jsem prostě
zvyklá na tíhou prohnutý stůl se žranicí, jakou svět neviděl :D) –
viz ukrajinské sváteční hody o dvanácti chodech :D
0 Nominace Nahlásit |
Já ti odpovím trochu jinak. Já se zase divím, proč někteří lidé jí bramborový salát a případně kapra pouze na vánoce.
0
před 4025 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tak odkud ten salát vůbec je? Annas píše že z Bavorska, ale následně že pochází Ruska. Kde je tedy pravda.!
0
před 4024 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ad barbakan, jak jsem napsala, zdroje se různí. V poslední větě je uvedené, že historickou jistotu nikdy mít nebudeme. 🙂
Netýká se to jen bramborového salátu.
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |