Vánoce prakticky klepou na dveře a k nim patří bramborový salát. Děláte si vlastní nebo kupujete?
A jaký Vám chutná nejvíce – klasický český nebo se nebojíte
trošku experimentovat (jako třeba Věra Čáslavská, která včera
v Receptáři ukozovala třeba mexický)?
Podělte se o zkušenosti 🙂
Mimochodem víte, že ve většině kupovaném bramborovém salátu nenajdete
pořádný salám, ale laciný výrobní salám? Jak se vyrábí, najdete zde:
http://jdem.cz/v3yn9
Doplňuji:
Každý dělá bramborový salát jinak, u nás třeba do něj rádi dáme
pěkný salám, aby to vypadalo lépe a bylo to zajímavější. Ale znám
jednoho člověka, co dělá úplně nejobyčejnější – prostě jen
brambory a okurky – žádná mrkev, celer, apod.
A majolky dáváme jen trochu, „nastavujeme“ to bílým jogurtem, který je lehčí. A přitom to na chuti není znát 🙂
U nás na Štědrý den míváme k obědu houbovec a pak na večer rybku právě s tím salátem 🙂
No badisko, takhle třeba se dělají ty laciné paštiky typu Clever, tesco value, apod… se podívejte na složení…
Díky za všechny příspěvky! 🙂 A hezké vánoční svátky všem!
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, anonym, briketka10, Illines, zzzzz, badisko, Kamionacka09, Majkl95, zelezo1983 před 4388 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dělám domácí nejen salát, ale připravuji si do něj i vlastní zeleninu (mrkev, celer povařím ve sladkokyselém nálevu, pak nakrájím na pidikostičky, lákem spařím najemno nakrájenou cibuli, vše promíchám s nakrájenými okurkami; celé to pak dám do sklenice a nechám „čekat“ na salát). Připravovala jsem ji minulý týden, tak už bude akorát. Je tam minimum tohoto láku, ten ale přidávám také, nakrájené (den předem uvařené brambory ve slupce), poctivou pražskou šunku od poctivého řezníka, vajíčka, hořčici, sůl, trochu pepře. Nakonec to všechno spojím hedvábnou domácí majonézou (mám objednanou v lahůdkářství – léty prověřenou, umí tam fakt vynikající:-). Dělám ho jen jednou v roce, tak ho „vymazlím“. Doufám, že se skvěle vyvede i letos.:-)
0 Nominace Nahlásit |
Bramborový salát s jablky – recept
Potřebujeme tyto suroviny:
400 g vařených brambor
100 g vařené nebo sterilované mrkve
100 g vařeného nebo sterilovaného celeru
4 kyselejší jablka
2 sterilované okurky
200 g sterilovaného hrášku
2 lžíce majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
sůl
pepř
Postup přípravy:
Brambory, mrkev, celer, okurky a jablka (jablka zpracujeme poslední, aby nám
nezhnědla) nakrájíme na malé kostičky, promícháme s majonézou a
jogurtem, osolíme a opepříme dle chuti a dáme odležet alespoň na dvě
hodiny do lednice.
0 Nominace Nahlásit |
Mimochodem, do správného bramborového salátu salám vůbec nepatří 🙂
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Kupovaný bramborový salát nepraktikuji ani během roku, natož na vánoce.
Na vánoce salát dělám podobně jako Damiana, jen jednou v roce, tak to
musí tip-ťop. Jinak během roku bramborový salát dělám dost často, ale
takový „obyčejný“ bez uzeniny a majonézy. Do toho vánočního
přidávám i strouhané jablko.
Doplňuji:
Dělám salát večer před Štědrým dnem aby se pěkně rozležel.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
no podival jsem sejak se ten salam vyrabi ..a asi podobne jako spousta veci
…spekacky za kacku atd …takze me to nejak nerozhodilo…ikdyz vanoce
neslavim prijede mi navsteva z CR na svatky a budou a protoze to budou
neterinky a synovnci ..tak prece deti neoberu o vanoce jen kvuli tomu ze je
neslavim ja…tudiz napeceno uz neco mam a budu poktracovat ..a bude klasickej
bramborovej salat ..ryba tak v tom nemam jasno esly sezenu kapra bude kapr
..prinejhorsim vytahnu z mrazaku zraloka ..lol…no a pro mrnata kureci rizky
deti moc rybam nedaj..
Doplňuji:
suwa ..no jo ale kterej je ten pravej a kterej uz je upravenej…?…sto lidi
sto chuti…treba tady nekdo psal ze tam dava celer to ja zase nee.....salatu
jsem mel mraky ale nejvic mi chutna ten co delala maminka tak delam ten ..a tam
salam patri..:-)))
Upravil/a: badisko
0 Nominace Nahlásit |
Dělám ho jednou do roka, tak si dám záležet.
Potěšil mě doma mužský, když řekl, že je lepší, než ho dělali doma a
že ho může jíst i samotný 🙂.
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, johana 56, Damiana, Bedy
před 4388 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vždy si dělám(e) vlastní, ten kupovaný mi ani trochu nechutná :)
3Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, zzzzz, Bedy
před 4388 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mě osobně bramborový salát moc nechutná, spokojím se s kaší, řízkem a okurkou. Ale salát máme taky a děláme domácí. Kupovaný…kdo ví co vše v tom je a navíc kupovaný se nikdy netrefí perfektně do chuti, zatímco u domácího si můžete být jisti, že do něj dáte jen to, co máte rádi, přichutíte přesně podle chuti atd c:
3Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, Bedy, IvkaxD
před 4388 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V Čechách se zeptat jestli si děláme bramborový salát je stejné jako
se zeptat štiky, jestli plave ve vodě.
Kdo nedělá svůj bramborový salát sám, není Čech !!!
Omluva je jen pro silně zaměstnané rodiny, kde fakt by to nestihly.
2Kdo udělil odpovědi palec? anonym, briketka10
před 4388 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dělávám domácí v tom kupovaném už skoro není majonéza ale kaše
z hrubé mouky
Dneska se staré normy vůbec nedodržují. Vzpomínám v roce 63 byl za
1.50.- kč Kupovali jseme jej v lahůdkách vedle školy, Z rohlíkem,
No bašta.
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, skrz
před 4387 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
dělám ho podle taťky odjakživa
základ : celá hořčice, 1 hrášek, 6 vajec, povařená cibule, trochu
karotky
hodně majolky, aby byl vláčný, okurky na kostičky i s trochou láku,
sůl,
ster.kapie, na konec brambory..
je toho skoro 5 kilo a jím ho až do Silvestra mňamka..
když dojde udělám další moc ho miluju ☺
0 Nominace Nahlásit |
dudu , ja o vikendu delala vase : Pařížské rohlíčky, které se
rozplývají na jazyku!
( recept z lonska .., jsou vynikajici .., jen toho kremu bylo nejak moc .., asi
si ho necham v lednici na pristi Vanoce ! :)
zkusim i ten salat .., mate s vasi pani vazne dobre recptiky .. diky
.. -iv-
ja vim ze to co jime neni vzdy uplne koser proto nektere veci nejim jako pastiky prave tech znacek jak jste psal …navic jsem v jidle vybiravej a mam rad kvalitu takze si clovek proste priplati …a kdyz uz varim tak s cerstveho a nez bych si napr koupil sunku podradnou krajenou v obalu tak raci reznik ..atd …Bedy ..vsiml jste si napr …nekdy ze kdyz je sunka nakrajena uple na jemno je o moc chutnejsi?…nikdy jsem ale neprisel nato proc..to je takze kdyz mi uz sunky u reznika kraji tak fakt na tenke platky…:-))
To jsem si nevšiml, díky za postřeh a tip. Já šunku kupuju v naší
samoobsluze, tam mi to nakrájí přímo před očima, není to jako
v supermarketech nebo řeznictví typu Novák Maso-Uzeniny, Zeman Maso-Uzeniny,
co jsou u Penny, že to tam mají předkrájené a pak to tam přehazují se
starými kusy, do prostřed ještě dají okraj, apod. Ale to se týká
i třeba jiných salámů nebo třeba tlačenky. U tý mě to tenkrát
naštvalo, že jsem dostal 3 plátky a mezi jedním a druhým byl okraj.
A taky třeba u Nováka jsem se párkrát spálil, takže už tam nekupuju
nic.
A takový ty supermarketový šunky v těch šprckách mě taky moc
nelákají, jak tam plave taková podivná tekutina. A kolikrát mi ta šunka
přijde vzhledem jako namočený laciný salám.
Zrovna o šunkách bylo Peklo na talíři taky – jukněte: http://www.stream.cz/peklonataliri/680497-peklo-na-taliri-jak-poznat-dobrou-sunku
Já koukám na to Peklo na talíři pravidelně a vždycky se těším na
další dl.
Musím pochválit pana Vaňka a všem, co se na pořadu podílejí, protože
aspoň člověk ví, co a jak.
A pravidelně sleduji Černé ovce – dnes mě překvapily majonézy –
Hellmanska je pěkně šizená a to jí furt reklamujou, stojí neskutečný
peníze a přitom to je prostě ksindl. Ale i třeba majonéza z Poličiky se
zančkou Klasa je šizena… to byla fakt čočka do ksichtu. Ale četl jsem,
že jim tu Klasu odebrali či co…
Jinak majonézu moc nejím a jak jsem psal, u nás dáváme do salátu jen
trochu (pravda, kupované), ale hlavně tam jde bílej jogurt, kterej je mnohem
lehčí a taky zdravější.
bedy …ja jsem v cizine takze spoustu veci na ktery jsem bral v CR jako samozdrejmost tady nemaj …tak napr ..tlacenka ..tu tady neznaj ale mam ji rad ale delam misto ni sulc…a podobne …do tlacenky bych potreboval plice jatru atd ..a to tady schanet je o vervy takze nektery veci musim ozelit a s tou majonezou tak hellmanska taky moc nejede tak si raci udelam domaci a stejne to mam s tatarkou …stejne ji moc nejim takze udelat a snist nijak neskladovat …ikdyz hellmanska jde koupit v lidlu je to evropskej obchod …a treba ted jsem tam splasil rumove esence ..tady rum neznaj teda ceskej a vite jak rum a peceni …bez rumu ani ranu …a poslat postou …taky nee zabavej na hranicich …pak poslou dopis vy si ho muzete vyzvednout a zaplatite dan no pakec…takze by se dost prodrazil a clovek se nalita …takze lidl jen kvuli temto vecem jinak vse u soukromniku…
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |