Součin tří přirozených čísel je 600.Kdybychom jednoho činitele zmenšili o 10,zmenšil by se součin o 400.Kdybychom místo toho jednoho činitele zvětšili o 5,zvětšil by se součin na dvojnásobek původní hodnoty.Která tři přirozená čísla mají tuto vlastnost?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 4408 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
3 rovnice o 3 neznámých:
x.y.z=600
(x-10).y.z=200
x.)y+5).z=1200
V druhé rovnici dosadíš za y.z to, co vidíš v první rovnici, čili,
600/x, tak Ti vyjde rovnice (x-10).600/x=200, z toho x= 15
Ve třetí rovnici dosadíš za x.z to, co vidíš z první, čili 600/y, tak
Ti vyjde rovnice (y+5).600/y=1200, z toho vyjde y=5
Dosadíš do první rovnice čísla za x a y , takže 15.5. z= 600, z toho
vyjde z=8 (doufá, že jsem se někde neupsala.
Doplňuji:
Ve třetí rovnici jsem obrátila závorku, ta je tedy x.(y+5).z=1200
Upravil/a: manon
0 Nominace Nahlásit |
Příklad je špatně zadanej :), tohle mi dát matikářka do písemky tak ji to vomlátim vo ksicht.
„kdybychom JEDNOHO činitele zmenšili o 10“ & „kdybychom místo toho JEDNOHO činitele zvětšili o 5“ … z toho nikde nevyplývá, že podruhé se má zvětšit druhý činitel, to by tam muselo být napsáno „kdybychom místo toho JINÉHO činitele zvětšili o 5“ , tudíž třetí rovnice by měla správně vypadat (x+5)yz=1200 a pak by ti SPRÁVNĚ vyšlo že příklad nemá řešení.
Je to mnohem rychlejší způsob počtů a navíc se můžeš zítra hádat s učitelkou a zabít tak podstatnou část hodiny ;)
0 Nominace Nahlásit |
bolak: Úskalí, co jsi nanesl, jsem si uvědomovala, ale pro zjednodušení nechala být. Vycházím taky z toho, že mládež ta zadání sem fláká tak nějak „vod voka“ a tak občas můžou vzniknout při přepisu informační šumy.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |