Ano, ale medzi ukrajinčinou a ruštinou je väčší rozdiel ako medzi slovenčinou a češtinou. Je to ovplyvnené historickým vývojom, keď vlastne Ukrajina pôsobila ako nárazníková oblasť voči vplyvom Ázie na Európu a naopak. Je silne ovplyvnená aj bojmi medzi Moskvou a Varšavou o nadvládu nad Ukrajinou, čo sa prejavilo aj v jazykových prejavoch ukrajinskej reči.
0 Nominace Nahlásit |
Ukrajinština a ruština jsou si podobné jako slovenština a čeština. Ukrajinština je velmi ovlivněna i polštinou.
0 Nominace Nahlásit |
Co si o tom myslet ? Kdyz byl Kyjev prvnim a puvodnim ruskym hlavnim mestem.....asi jde jen o nareci.....a Rus proto Kyjev nikdy nepusti.....
0
před 3908 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Z ruštiny mám státnici a řekl bych, že rusky mluvím velmi dobře. Z vlastní zkušenosti můžu říci, že oba jazyky jsou si velmi blízké, ale mají více odlišností než čeština a slovenština. Pokud Rus a Ukrajinec chtějí, tak si po jazykové stránce vzájemně dobře rozumí, ale z hlediska mnoha historických souvislostí je obyčejná lidská domluva mezi oběma národy velmi obtížná.
0
před 3907 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
petra15,
pripomenula ste mi jeden starý názor o slovanských jazykoch.
„Všetky jazyky používané v slovanských štátoch (Stredná a východná
Európa) sú vlastne nárečia jedného Slovanského jazyka.“ (snáď okrem
Rumunska).
a proc ne ?
dluzis mi jeste odpoved---byla jsi nekdy v Rize? Komentare k tem dverim…,kde
ses sice snazila, ale ponekud mimo…:)
Pochodila som kus sveta. Ak niekde som, snažím sa chodiť aj tam, kde
bežný turista nechodí.
Napríklad, ak chcem poznať ľudí, bez pretvárky, idem na perifériu, na
cintorín, na trhovisko. Ak chcem poznať, ako ľudia bývajú, nestačí
chodiť len v centre, okolo obchodov, promenád, ale aj do tých zastrčených
zapadlých uličiek, von do okolitých obcí.
Pri tomto spôsobe človek vidí a zažije to, čo bežný turista ani nemá šancu vidieť a spozná mnoho rôznych ľudí.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |