Mám obavy, že skladování ve sklepě by v mém případě nebylo vyhovující, protože sklep není chladný ani v zimě (není pod úrovní terénu). Nakládání do sádla nebo do soli mi taky nevyhovuje. Tak si představuju, že bych si česnek namlel, dal do dóziček a jako polotovar šoupnul do mrazáku. Bylo by to možné?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1741 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kdysi jsem v receptáří dostqla radu, Už si sice česnek nepěstuji, ale kupuji domácí i se stonky.
Dávám je do vázy, na linku, palicemi nahoru, stonky jsou zasunudé v keramické váze jako květiny samozřejmě bez vody. .Je to i ozdoba.
Česnek vydrží až do nového, nehnije. Nevydává pach, takže nezamoří místnost.
Zkuste tento rok sehnat několik palic se stonky a dát do vázy.
Zde máte i další rady včetně té mé.
Nikdy jsem česnek nemrazila, ale v odkazu jsou rady.
„Lednice nebo mrazák
Lednička pro skladování česneku zrovna ideální není. Důvodem není ani
tak nízká teplota, jako spíš přílišná vlhkost. Pokud už tam česnek
musíte mít, nezapomeňte jej proložit papírem, který bude vlhkost
absorbovat, a uložit jej do uzavíratelné nádoby. Do mrazáku už může jít
bez papírů. Ztrácí ale své aroma a ostrost.“
https://hobby.instory.cz/zahrada/2644-jak-uskladnit-cesnek-aby-vydrzel-celou-zimu.html
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Proč nesvážeš palice za stonky a nepověsíš z okna? Případně pod šopu, pokud máš tu možnost. (;
„Zamrazený česnek vydrží až rok a přitom si zachová svou chuť.
Stroužky oloupejte a omyjte, aby na nich nezbyly nečistoty, vložte do
mikrotenového sáčku a dejte do mrazáku.
Po 24 hodinách sáček s česnekem vytáhněte, udeřte s ním např.
o linku nebo stůl, oddělíte tak od sebe jednotlivé stroužky, abyste si je
mohli poté kdykoliv jednoduše brát. Poté sáček vraťte zpátky do
mrazáku.“
Pokud bych se do toho pustil já, nevidím důvod ho loupat, abych s ním
nemusel později třískat o linku. (;
Na to množství, které nakoupím než zkonzumuji, mně stačí skladovat při „pokojovce“ a dřív zkonzumuji, než stačí plesnivět nebo vyschnout. To se stát může, ale palice vydrží extrémně dlouho i při pokojovce. Česnek uvnitř po mnoha týdnech maximálně tak zežloutne a zgumovatí jako žvejka, ale to na kvalitě neubere, spíš naopak. Takový je nejlepší za syrova třeba k prkýnku s uzeným, k pikantním klobáskám a okurčičkám a třeba taky jako ta žvejka. Taky se zdá, že ten gumový na pánvi při restování lépe voní, takže ty silice asi pracují jinak, než u čerstvého česneku a to vyhovuje třeba mi. V zamrazování zeleniny mám nedůvěru, i když nic proti zamrazení celých palic, to je každého věc. (;
https://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=158
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |