Jedli bychom něco jiného. Více těstovin, kukuřici, amarant, soju, čočku a pod.
0 Nominace Nahlásit |
Obrovská území v Asii- Čína, Indie atd., kde rýže je jídlo chudých,
a kde žijí stovky milionů lidí, závislých na základní potravině-
rýži, by se vylidnily.
Brambory byly jídlo chudých v našich zeměpisných šířkách, ale to už
dávno neplatí. Asi jíme víc knedlíků a těstovin.
2Kdo udělil odpovědi palec? Rokio, aliendrone
před 90 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Řekl bych, že HLADOVĚ. Ač se to nezdá, tak rýže a brambory jsou hlavním zdrojem bílkovin pro neskutečná kvanta lidí. To, že KDYSI to šlo i bez brambor je sice fakt, ale také si vezmi přírůstky obyvatelstva DO jejich zavedení v evropském zemědělství (jak to bylo s rýží nwm, ale od jejího zavedení byla Čína doslova rekordmanem v počtu obyvatel – a je dodnes). Ještě tu je kukuřice, ta ovšem vyžaduje MNOHEM větší „ivnestice“ do půdy (její pěstování ji silně vyčerpává, na to nejspíše „dojely“ středoamerické civilizace). Obiloviny jako pšenice apod. by NEDOKÁZALY nahradit tebou zmíněné plodiny v plném rozsahu. A to i když vezmu v úvahu DNEŠNÍ zemědělskou produktivitu (a systém obživy/výživy obyvatel). Jsem zemědělský laik, ale NĚCO POHNOJIT – to mi jde DOST dobře. 😉 😁 😁
0 Nominace Nahlásit |
Ve středověku neměli lidé ve zdejších krajích ani brambory a ani rýži. Myslím, že i tak se dokázali dobře najíst.
0 Nominace Nahlásit |
V takovém světě bych nechtěl žít. Cca polovina obyvatel Asie by přišla o živobytí.
0
před 90 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Úplně normálně.
Představ si, že brambory pocházejí z Jižní Ameriky a dokud je
neobjevili conquistadoři, tak je lidé nikde jinde po celá tisíciletí
nejedli. Do Evropy se dostaly až v 16. století. Do Afriky v 17. století.
Do Asie se dostávaly v průběhu konce 16. a během 17. století. Do
Austrálie na konci 18. století.
Obyvatelé Jižní Ameriky je začali konzumovat někdy v době 7 tisíc let
před n. l. (a trvalo než to začali konzumovat víc) a jedli je jenom oni.
Tzn. nikdo jiný v jiných oblastech, a nikdo jiný před nimi (statisíce a
miliony let před tím..).
Rýži taky začali konzumovat přibližně v obodobí 7 tisíc před n.l. A pochází z Asie, konrétní jistých oblastí v Číně (a teprve v jisté epoše se začala šířit do zbytku Asie). Do NĚKTERÝCH částí Evropy a Afriky se rýže dostala někdy ve středověku (do většiny oblastí až v renesanci/novověku), do Ameriky až v 17. století. Do Austrálie v 19. století…
V obou případech se navíc jednalo o „divoké“ plodiny, vyskytující
se v malém množství v zanedbatelně malé oblasti… a musely být první
domestikovány/kultivovány, což se nestalo dřív než tak před
9 000 lety.
Tady vidíš, že po většinu historie, to jedly jen určité skupiny lidí
v určitém regionu… Protože se ani nikde jinde nevyskytovaly.
Mimo lidi a jaký by to mělo vliv na přírodu? Asi takový, jako před
vznikem těchto rostlin/plodin. Rodina a čeleď, kam spadá brambora a tedy
předchůdce brambory obecné (rostliny) vznikly před pár miliony lety (né
dlouho) a samotná brambor mnohem později, vcelku novnika. Předtím
neexistovaly… není to nějak dlouhá doba. Biosféra stovky milionů let
existovala bez nich. Totéž rýže.
A po skoro celou dobu jejich existenci, se vyskytovaly jen v malých
regionech… Jistě, dnes se pěstují prakticky po celém světě
(rozšíření díky lidem, pěstitelství a zemědělství), ale původně se
vyskytovaly jen v malých oblastech. A i potom, co je tamní lidé objevili
(jako stravu) je konzumovali jen oni a nešířilo se to (brambory prakticky
vůbec – až do objevení Španěly byly pořád jen v malé části JIžní
Ameriky. Rýži dlouho pěstovali jen v jistých oblastech Číny – až po
určité době se rozšířily různě po Asii. A než se z Asii dostaly
jinde… to trvalo dalších pár tisíc let).
Takže celosvětově se pěstují prakticky až od moderní éry.
Po většinu historie byl jejich výskyt a množství zanedbatelný. Jejich existence je poměrně krátka (jako domestikované rostliny i z hlediska botaniky a evolučního vývoje). Svět by se tudíž bez těchto dvou plodin obešel. Ať už tím myslíš lidi/společnost, živočichy, přírodu nebo cokoli… Význam to má především pro lidi. A i ten je v celku novinkou. Homo sapiens se bez toho asi 300 tisíc let obešel. Člověk (jako jeho předchůdci) se bez nich obešli asi 5 nebo kolik milionů let (prakticky po celou dobu jejich/naší existence).
Upravil/a: Disraeli
0
před 90 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
aliendrone, to jsou detaily… 🤣 Záleží, co ten trouba myslí
„světem“. Ale faktem prostě je, že by to svět bez brambor a rýže
přežil. ;) A dokonale by se bez toho obešel.
A lidi? Buď by prostě ubyli (tvoje hledisko) anebo pravděpoddobněji;
prostě by byly rozšířenější jiné plodiny (tak jako jsou dnes rýže a
brambory). Otázkou taky je, zda by brambory/rýže třeba nikdy nevznikly /
nezoršířily se ANEBO najednou z ničeho nic zmizely. Když už je to téma
na nějaký alternativní svět, chtělo by to vědět jaký a za jakých
podmínek…
Ale prostě i kdyby ty plodiny jen tak vymizely, lidi by kvůli tomu hladem neumřeli (ani ti tzv chudí). Na těch nejchudších místech světa, kde je to i blízko hladomoru, stejně zpravidla brambory ani rýži nemají/nepěstují…
Disraeli>>> Tak jistě by se daly rýže i brambory NĚJAK
substituovat, o tom žádná. Potíž vidím v tom, že klimatické podmínky
silně zužují možnosti na výběr, to jednak. Není (myslím) moc druhů,
které by je mohly plnohodnotně nahradit v plném rozsahu.
Druhak (a v TOM vidím hlavní problém) je aktuální MODEL výroby/produkce a
distribuce potravin k obyvatelstvu. Na jedné straně pálení úrody,
zaorávání nesklizených plodin (u nás typicky právě brambory) a na druhé
masivní hladomory. Brambory jsou velmi často DRAŽŠÍ, než banány 😮 –
eh, škoda mluvit. A kilo třešní za 500Kč – inu právě TAKTO vypadá
„svobodný trh“ v globální ekonomice 😕
Nejsem zemědělec a popravdě tomu z odborného hlediska prd rozumím. Nicméně bych netvrdil s takovou jistotou, že by se lidstvo DOKONALE obešlo i bez rýže a brambor. Kdo ví? Už teď je slušně našlápnuto s GMR produkcí, syntetické maso už je v prodeji a ta stále silnější masírka kolem (chybějící kategorie zjentku!) „HMYZ je cenným zdrojem bílkovin“… 😮 😕
Řekl bych – počkáme a uvidíme. Ale víš co? Na tohle čekat NECHCI!!! Už se pomalu začínám těšit do penálu. 😉 😁 😁
Hmyz ovšem je cenným zdrojem bílkovin. 😅 A různě po Asii (ale i třeba místami v latinské Americe nebo Africe) ho zcela běžně jedí, odedávna. :D Těch možností, těch receptů… :D
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |