Tisíc chlebů-tisíc receptů- tisíc způsobů :o)
Dám vám odkaz na stránky, podle kterých jsem s chlebem začínala já, než se mi podařilo vyštrachat staré rod.recepty…
http://www.cuketka.cz/?page_id=8824
http://www.maskrtnica.cz/ (lepší)
takový zástupce klasiky i s postupem zde:
http://www.cuketka.cz/?p=6889
Do mísy prosejte 300 g mouky, přidejte sůl, kmín a promíchejte.
Přidejte 300 g kvásku a 170 ml vody. Pokud máte robota, tak ho nechte
hnětat hákem zhruba patnáct minut. S vařečkou je to šichta, ale jde to.
Stačí když budete jednou rukou zabírat měchačkou jako pádlem k sobě a
druhou postupně otáčet mísou za okraj. Nekonečných deset minut. Ladění
další vodou a moukou povoleno.
Jak trefit konzistenci těsta? Na fotce vidíte výsledek, ke kterému byste se
měli přiblížit. Těsto je poměrně řídké a ještě se lepí na stěny.
Velmi líně a setrvačně se převaluje (ale není už tekuté) a když ho
naberete vařečkou, budou se v něm rýsovat náznaky „provazců“.Teď si
těsto zpacifikujeme. Vysypte si stůl pořádnou vrstvou mouky a vyklopte na
něj těsto. Udělá to vtipnou mokrou placku — nepanikařit! Pomoučenýma
rukama těsto postupně překládejte vejpůl, při každém přeložení jej
otočte o 90 stupňů a stiskněte „svár“ dlaní. Tohle ruční
dohnětení dělejte tak dlouho, dokud si těsto nenabere další mouku a dokud
nezačne mít krásný sametový povrch. Na konci seštípněte sváry
v těstě na jedné straně a vyformujte oblý bochánek.
(zbytek v odkazech…)
Než šoupnete chléb do trouby, opravdu ho ochutnejte, zda je dostatečně slaný… není nic horšího, než sice krásně upečený, voňavý, ale bohužel nedosolený chléb…
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |