Každý člověk má jiný počet chuťových pohárků, samozřejmě, na jejich funkci má vliv např. kouření tabáku (proto kuřáci obecně více solí), všichni jsme nějak determinováni dětstvím, vařením babiček, bloky ze školní kuchyně atp., a stejně tak máme každý k jídlu a gastronomii jiný vztah.
Kdo má nejoblíbenější jídlo a jídlo, které k smrti nesnáší, pro toho tato otázka bude banální.
Kdo nemá, pro toho otázka banální nebude, ale, prosím, dříve, než si řeknete (a případně napíšete) něco, jako „ne, nemám, já sním všecko“: zkuste si dát načas, popřemýšlet, zavzpomínat na dětství, ti dříve narození třeba na to, co jim chutnalo za mlada, zkrátka zkuste si vybavit, co jestli vám v životě nějaké jídlo vyvolalo, nebo i pravidelně vyvolává, pocit štěstí, a naopak, jestli ve vás nějaké jídlo vzbuzuje pocity hnusu, odporu a buďto si myslíte, že byste ho nepozřeli ani v nouzi nejvyšší (pozřeli, ale to nechejme, pro toto stranou), nebo opravdu jenom v nouzi nejvyšší.
Samozřejmě, berte v potaz, že obojí jídlo, tedy jak to, které máte za nejoblíbenější, tak to, které nesnášíte, je uvařeno z kvalitních surovin a tak, jak má být, protože zprasit, aby to nebylo ani k žrádlu, jde, samozřejmě, cokoli.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? GM, aliendrone, bobi12, penny21, smaragd22 před 871 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Ano, mám nejoblíbenější jídlo i jídlo, které bytostně nesnáším.
Rád mám spoustu jídel.
Rád nemám třeba koprovku nebo krupicovou kaši,ale kdybych musel,snědl bych
to.
Naopak bych nesnědl dušenou mrkev,nebo lečo.
Upravil/a: Rocker
3Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Ametyst, Filip84
před 872 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Filip84 Nahlásit |
Když je to z kvalitních surovin a dobře uvařeno, tak mi to chutná, bez ohledu na to, co to je.
0 Nominace Nahlásit |
Ano, mám nejoblíbenější jídlo i jídlo, které bytostně nesnáším.
Nejraději mám kuřecí řízek s kaší a s tatarskou omáčkou a nejvíce nesnáším brokolicovou polévku.
4Kdo udělil odpovědi palec? da ny, aliendrone, Ametyst, Filip84
před 872 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, mám nejoblíbenější jídlo i jídlo, které bytostně nesnáším.
Mám rád omáčková jídla (svíčková, guláš, koprovka), nemám rád zapečené brambory.
4Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Ametyst, Filip84, da ny
před 872 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, mám nejoblíbenější jídlo i jídlo, které bytostně nesnáším.
Oblíbených jídel mám několik. Nemám ráda špenát a zelené fazolky, v životě bych nepozřela dršťkovku, jogurt a zakysanou smetanu.
Upravil/a: GM
3Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Ametyst, Filip84
před 872 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
No, jsem tzv. „vděčný strávník“, ono jen stačí mi jídlo strčit
pod chobot (aby nedošlo k mýlce a případné záměně s Keplerem nebo
zjentkem či jinými zločinci – myslím pod RYPÁK) a já to sežeru. :)
Životní praxe mne naučila, že sežrat se dá VŠECHNO (dokonce i to, co by
se NEMĚLO), stačí jen k tomu vytvořit vhodné podmínky (viz přísloví
o nejlepším kuchaři).
Je pro mne nemožné vybrat JEDNO jídlo jako nejlepší/nejhorší, spíš to mám rozděleno na skupiny „lahůdka“, „dobré“, „dá se“, „to ostatní“. Dnes bych jako BEST zvolil toto, a zítra něco jiného, třebas jen kvůli počasí či míru a druh vyčerpání, které mají na moje chutě vliv. :)
Obecně u mne bodují pořádné masové flákoty (nejlépe na grilu), masové vývary a zeleninové saláty. Naopak za sladké HLAVNÍ jídlo ode mne pochvalu nedostaneš (zemlbába, rýžový nákyp, ovocné knedlíky, buchtičky se šodó). Ne že bych to do sebe nevpravil, ale NEPOCHUTNÁM SI. To ovšem neznamená, že coby dezertem ke kávě bych opovrhl např. tiramisu, NAOPAK. Od dob, co mi diagnostikovali cukrovku jsem kupodivu začal jíst sladké (jakkoliv jen něco a v malém množství), což před tím bylo nemyslitelné. Zkrátka fakt, že „sežeru ffšechno“ NEZNAMENÁ, že bych nebyl děffka parádně rozmlsaná. ;) :)
Na téma „dobrá bašta“ bych mohl napsat TAK dlouhý elaborát, že bys zbledl závistí, ale koho by to zajímalo, že? ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Ano, mám nejoblíbenější jídlo i jídlo, které bytostně nesnáším.
Nejraději mám ryby, hlavně obalovanou tresku s hranolkami. Nemám rada sladká jídla, a už vůbec nepozřu buchtičky se šodó. Po sladkém jídle se musím dorazit chlebem.:-)
Upravil/a: Ametyst
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Filip84
před 872 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, mám nejoblíbenější jídlo i jídlo, které bytostně nesnáším.
Těch oblíbených je více, třeba řízek, nebo jahodové knedlíky (z tvarohového těsta), hovězí na houbách s rýží, svíčkovou, nemám rád rajskou, koprovku a jistě by se ještě něco našlo, stejně jako u těch oblíbených.
Upravil/a: elkon
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Filip84
před 872 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mám nejoblíbenější jídlo, ale jídlo, které bych nesnášel/a, neexistuje.
Bramboráky a k tomu čaj s mlékem.
Upravil/a: paul1
0 Nominace Nahlásit |
Ano, mám nejoblíbenější jídlo i jídlo, které bytostně nesnáším.
Rajská omáčka plněné papriky a nesnáším drsttkovou polévku.
Upravil/a: Lgee
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
Ano, mám jako snad každý člověk, některá jídla rád a některá která nesním.
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 872 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
Sním téměř vše, co smím/snesu.
Některá nevyhledávám, nevařím, ale sním
Dršťkovou polévku, jen přes cedník, mlékovou vůbec. U rýžového
nákypu se musím hodně přemlouvat. Mlže, plže nejím.
.
0 Nominace Nahlásit |
Ano, mám nejoblíbenější jídlo i jídlo, které bytostně nesnáším.
Mam rada spanelske ptacky ale v restauracich je vetsinou nenabizeji. Jinak
miluji reckou a indickou kuchyni a i jine cizi kuchyne.
Nesnasim vnitrnosti, prejty, jitrnice apod. A taky bych nepozrela tatarak!
Upravil/a: cappuccino
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
Záleží spíš na tom, jak se to prezentuje a jak to vypadá. Ale mně chutná skoro všechno. :)
0 Nominace Nahlásit |
cappuccino: Španělské ptáčky moc v hospodách nejsou ne ani tak proto, že by se neudaly, ale proto, protože jsou docela pracné, a na meníčko hosté tu práci nezaplatí, a aby byly a la carte, tak to ale musíš mít jistotu, že to prodáš, protože dneska to druhý den prodat nesmíš.
Tatarák taky nejím, to máme společné, ale vnitřnosti, a ty zabíjačkové Wursty (krvavé, játrové..), to miluju. 🙂
Filip84: Ja vim, ze jsou pracne, protoze je minimalne 1× do roka varim. Ale ta prace stoji zato!
Mne ta otázka napadla, jak jsem procházel fotky pot au feu, jenom tak ze zvídavosti, co do toho kdo vráží, protože je to něco, jako u nás svíčková, taky to nevaří každý stejně. Tak jsem tak přemýšlel, že pot au feu je, vlastně, moje nejoblíbenější jídlo: jestli je to pot au feu, irish stew, pho bo, nebo třeba New England boiled dinner či Tafelspitz, je relativně nevýznamné (ale pot au feu je pot au feu), prostě pořádný kus hovězího (nebo bizona, či koniny), pomalu, hodně pomalu, podušený se spoustou zeleniny. To maso, aby ten vejvar měl sílu, tak se tam vráží do studené vody, a já ho vrážím nezarestované, no tak je takové spíš mdlé, proto se jí s hořčicí, kyselou okurkou atp., a já to jím vlastně jako polévku, pořádně zalité vejvarem (ale čouhá to). Tak mi došlo, že to je opravdu asi nejoblíbenější jídlo, protože to vařím prakticky celý rok (odhadem tak 6–8×) a vždycky se na to těším, jak děcko (protože to trvá).
Jinak mám rád vepřové, já tak +80% masa, co sním, je vepřové: dušené koleno, zelí a Kartoffele, plněnou papriku (byť töltött paprika je trochu jiná, než česká plněná paprika), Pot au feu by mohla konkurovat Full Breakfast, ale zase na Full Breakfast nemám chuť každý den, třeba takhle, když je horko. Jo, a dršťky miluju, a je jedno, jestli je to ta naše dršťková polévka, nebo flaczki (to je, v Polsku, mimochodem svatební jídlo), nebo pacalleves. Dokonale jedno. Stejně tak je jedno, jestli je to žaludek hovězí, nebo vepřový. A vepřová játra, dušená na cibuli, s rejží.
Taky nesnáším sladká jídla. Jáhlovou kaši, nebo rejžový nákyp, to by mi muselo jít fakt o život. Představa, že hlavním jídlem je prostě hromada buchet s nějakým krémem, mi přijde bisarní: dát si takhle pár těch buchet s krémem k čaji, nebo ke Kaffee, proč ne, ale jako hlavní jídlo? To je brutus! Konec konců, sladká snídaně by měla být zmíněna Ženevskými úmluvami, protože když to někomu podáš tři dny po sobě, tak se přizná i k atentátu na soudruha Stalina!
Nebo dušená mrkev a vařený hrách jako příloha. Já ani tolik mrkve, nebo čerstvého hrachu, nesmím, skrze alergii. Ale o to není, kdo to má, sakra, žrát? Máš, hezky, kus masa, a k tomu dostaneš tohle.
Nebo Knödelparade: v pondělí Knödele, ve středu Knödele, v pátek Knödele, a v neděli Knödele. Přitom ta česká „buchta“ je totálně bez chuti, to není, jak Speckknödel. Jo, ke svíčkové se ten Knödel hodí, ale ke znojemské, nebo třeba k plněné paprice: to je, samo o sobě, vydatné jídlo, a je jedno jestli je to paprika, nebo goląbek w sosie pomidorowym, töltött káposzta, plněný zelný list. Normálně se to jí samostatně, však je v tom rejže, případně s bílým chlebem nebo nudlema. Ne: Knödel.
Nebo suchý Schnitzel. Dostaneš Schnitzel (a nedávám si v hospodě Schnitzel, protože na toho oranžového pokroucence z fritesy fakt nejsem zvědavý), a k tomu pommes frites. Kdo má tohle žrát!? Suché, jak cesta. Já jím Schnitzel s houbovou / rajčatovou omáčkou a nudle.
Stejně tak mi nejede ten rakouský / český Gulasch. On to gulyás není, gulyás je, vlastně, pot au feu a la hongroise, je to hustá polévka, s masem, zeleninou (minimálně je v tom mrkev a cibule). paprikou. Ten náš Gulasch je, vlastně, jenom maso s cibulí a paprikou. Kdyby se do zalilo vejvarem, přidala do toho zelenina, povařilo, tak z toho bude skvělá polévka. Ale takhle je to takové „brutální“. Než dlabat nějakého lososa, nebo sladké Scheiße, tak to sním raději ten Gulasch, ale pokud si můžu vybrat, tak raději něco jiného. To gulášová polévka je něco jiného (jinak je rozdíl mezi gulyás a gulyásleves v tom, že v gulyásleves jsou Kartoffele a rajčata, ale ta nikoli povinně).
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |