Chtěla bych připravit menu ve stylu šedesátých let minulého
století – chci překvapit manžela a rodiče dobrotami, které se vařily
v té době. Máte nějaký nápad na (možná dnes už polozapomenuté)
české (moravské) recepty – předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty
z té doby? Něco spíš výjimečného. Díky.:-)
Doplňuji:
ad Bohemica: To jako, že bych měla v šustáku, s drdolem a
„pelíškovkami“ servírovat baštu? 🙂
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? annas, manon, aramah, Andělé, anonym, anonym, LuK4S3k CZ, anonym, anonym, anonym před 4400 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
U nás se hodně dělali škubánky https://www.google.cz/search?q=%C5%A1kub%C3%A1nky&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox
nebo jen nové brambory omaštěné osmahnutou cibulkou v sádle a tatarská
omáčka.
Z polévek to bylo hlavně kyselo https://www.google.cz/search?q=krkono%C5%A1sk%C3%A9+kyselo&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox.
Na další jídla snad vzpomenu ještě než otázka zmizí.
0 Nominace Nahlásit |
Damiano, doba mého mládí mi samozřejmě nedala zapomenout:
často slepičí vývar s nudlemi nebo kuličkami (případně zeleninová nebo
bramborová polévka), přírodní řízky, osmažené brambory (nejdřív
povařit a potom osmažit) a domácí tatarka.
Nic z jídel, která si pamatuji dodnes, jsem vařit nepřestala. Často
u nás býval „jáhelník“ – kaše povařená v mléce a zapečená
s do měkka uvařenými sušeným švestkami, „vdolky“ se třemi kožíšky
(vdolek, povidla,tvrdý tvaroh a nahoru oslazená smetana, nebo oslazená
našlehaná „šlehačka“). Ještě se u nás často vařila tzv.
„bendovka“ – ovocná polévka ze sušeného ovoce (švestky, jablka,
hrušky, trocha rozinek, uvařilo se vše do měkka, přisladilo a zahustilo
smetanou se lžící – dvěma hladké mouky). Často u nás bývaly
karbanátky nebo čevabčiči, pečená kuřata a jiná drůbež, pečené,
dušené nebo smažené maso, květák nebo celer. Jako dezert jsme měli často
pudink, „papírové knedlíky“ – do vanilkového krému se zavařily
nočky z bílkového sněhu. Nočky jsem nemusela, krém jsem ale měla hodně
ráda. No a z moučníků to bylo často linecké cukroví, buchty, bábovky,
kynuté koláče a škvarkové cukroví. Tady receptem neposloužím – mám
ho někde v nějaké krabici. To se upekly dvě placky z těsta, kam se
dávalo vejce, mouka, cukr, mleté škvarky a pár lžic smetany a vychladlé se
spojily povidly nebo nakyslou marmeládou – povidla mi chutnala více.
Maminka často tohle cukroví polévala citronou polevou. Já děti naučila na
variantu jen slabě pocukrovanou, jak jsem to měla ráda já.
Nevím, jestli něco z toho je výjimečné. Dobré to bylo všechno, taky
proto vařím a peču tyhle „lahůdky“ i teď.
0 Nominace Nahlásit |
A májí to být šedesátky vevnitř nebo venku? Šedesátá léta byla
sice v oblasti kultury „novou vlnou“ u nás i ve světě
(zvláštˇpřínosnou např. v kinematografii), ale že by se nějak odrazila
v kuchyni…konkrétně v té domácí, to bych neřekla. V té době frčely
šusťáky, drdoly a umělá hmota (samozřejmě kromě dalších atributů té
doby). Já si matně pamatuju špatně zásobené obchody, fronty na maso, na
ovoce a zeleninu. Kupodivu ale byl různými vedlejšími cestami celkem
dostupný a k mání ruský (sovětský) kaviár a konzervy „chatka“.
Kulinářsky to ale nebyla nikterak osvícenecká doba. No tak to jsem ti moc
neporadila, ale fakt si nevybavuji nějaký typický recept z té doby.
Doplňuji:
ad. Damiana: nezapomeň na výrazné oční linky!
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Když já mám pocit, že zrovna šedesátá se nijak kulinářsky asi
nelišila od dvacátých, třicátých, padesátých, sedmdesátých… Tak jen
připomenu nějaké staré a možná dost zapomenuté věci spíš z doby
našich babiček: http://www.toprecepty.cz/recept/10117-ptaci-mleko/, pak
třeba bílková pěna a do ní zašlehané rozmačkané lesní jahody
s cukrem – za dob našich babiček se ještě neřešila salmonela a jahody
asi ještě rostly :) (máš doma Holenu? :) ).
Doplňuji:
Nebo tohle: http://www.receptyonline.cz/recept--povidlove-tasticky-z-bramboroveho-testa--1850.html –
ale to je staré jak metuzalém, i když se to už dnes moc nedělá.
V šedesátých možná ještě dělalo, nevím :)
Upravil/a: manon
0 Nominace Nahlásit |
ad Bohemica: To je jasné. Ale aby zase nebyli všichni ze mě pak tak paf, že nedocení mé kuchařské snažení.:-)
Očko, díky za inspiraci. Bendovku jsi vytáhla dobře, na tu jsem už úplně zapomněla a ty papírové knedlíky (my jim u nás říkáme ptačí mléko) – to je zamilovaná pochoutka z dětství mého muže (už mě kdysi dávno správně instruovala jeho mamča:-).
Damiana, ocko: Tak ptačí mlíko je vzácná shoda, ať už se jmenuje jak chce :D – já ho tam zařadila taky – v tom odkazu v odpovědi.
ad manon: No jo, vždyť ty ho tam máš taky. 🙂 Mě to teda moc nejede, ale asi to nějak v té době frčelo. A ty povidlové šátečky z bramborového těsta, cos' mi poslala – těm jsme doma říkali myší uši, expert na ně byl můj taťka.:-)
ad manon: Ta pěna vypadá zajímavě, díky. Jen ty čerstvé jahody – Holena by se mi na ně vybodla a Maruše by šla do supermarketu…:-(
Zkus – ale nevím, jestli nebudou vadit pecičky. A hele, co jsem našla při zkoumání, co se tak jedlo v šedesátých: http://retro-jidlo.webnode.cz/recepty/
A ještě mi někdo poradil slavnostní jídlo: Nadívané telecí hrudí,
kaše a KOMPOT :)
A už dost, dostávám hlad :)
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |