Avatar uživatele
Damiana

Poradíte mi menu ve stylu šedesátých let?

Chtěla bych připravit menu ve stylu šedesátých let minulého století – chci překvapit manžela a rodiče dobrotami, které se vařily v té době. Máte nějaký nápad na (možná dnes už polozapomenuté) české (moravské) recepty – předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty z té doby? Něco spíš výjimečného. Díky.:-)
Doplňuji:
ad Bohemica: To jako, že bych měla v šustáku, s drdolem a „pelíškovkami“ servírovat baštu? 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? annas, manon, aramah, Andělé, anonym, anonym, LuK4S3k CZ, anonym, anonym, anonym před 4416 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

U nás se hodně dělali škubánky https://www.go­ogle.cz/search?q=%C5%A1k­ub%C3%A1nky&i­e=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=or­g.mozilla:cs:of­ficial&client=fi­refox
nebo jen nové brambory omaštěné osmahnutou cibulkou v sádle a tatarská omáčka.
Z polévek to bylo hlavně kyselo https://www.go­ogle.cz/search?q=krko­no%C5%A1sk%C3%A9+ky­selo&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=or­g.mozilla:cs:of­ficial&client=fi­refox.
Na další jídla snad vzpomenu ještě než otázka zmizí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Damiano, doba mého mládí mi samozřejmě nedala zapomenout:
často slepičí vývar s nudlemi nebo kuličkami (případně zeleninová nebo bramborová polévka), přírodní řízky, osmažené brambory (nejdřív povařit a potom osmažit) a domácí tatarka.
Nic z jídel, která si pamatuji dodnes, jsem vařit nepřestala. Často u nás býval „jáhelník“ – kaše povařená v mléce a zapečená s do měkka uvařenými sušeným švestkami, „vdolky“ se třemi kožíšky (vdolek, povidla,tvrdý tvaroh a nahoru oslazená smetana, nebo oslazená našlehaná „šlehačka“). Ještě se u nás často vařila tzv. „bendovka“ – ovocná polévka ze sušeného ovoce (švestky, jablka, hrušky, trocha rozinek, uvařilo se vše do měkka, přisladilo a zahustilo smetanou se lžící – dvěma hladké mouky). Často u nás bývaly karbanátky nebo čevabčiči, pečená kuřata a jiná drůbež, pečené, dušené nebo smažené maso, květák nebo celer. Jako dezert jsme měli často pudink, „papírové knedlíky“ – do vanilkového krému se zavařily nočky z bílkového sněhu. Nočky jsem nemusela, krém jsem ale měla hodně ráda. No a z moučníků to bylo často linecké cukroví, buchty, bábovky, kynuté koláče a škvarkové cukroví. Tady receptem neposloužím – mám ho někde v nějaké krabici. To se upekly dvě placky z těsta, kam se dávalo vejce, mouka, cukr, mleté škvarky a pár lžic smetany a vychladlé se spojily povidly nebo nakyslou marmeládou – povidla mi chutnala více. Maminka často tohle cukroví polévala citronou polevou. Já děti naučila na variantu jen slabě pocukrovanou, jak jsem to měla ráda já.
Nevím, jestli něco z toho je výjimečné. Dobré to bylo všechno, taky proto vařím a peču tyhle „lahůdky“ i teď.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

A májí to být šedesátky vevnitř nebo venku? Šedesátá léta byla sice v oblasti kultury „novou vlnou“ u nás i ve světě (zvláštˇpřínosnou např. v kinematografii), ale že by se nějak odrazila v kuchyni…konkrétně v té domácí, to bych neřekla. V té době frčely šusťáky, drdoly a umělá hmota (samozřejmě kromě dalších atributů té doby). Já si matně pamatuju špatně zásobené obchody, fronty na maso, na ovoce a zeleninu. Kupodivu ale byl různými vedlejšími cestami celkem dostupný a k mání ruský (sovětský) kaviár a konzervy „chatka“. Kulinářsky to ale nebyla nikterak osvícenecká doba. No tak to jsem ti moc neporadila, ale fakt si nevybavuji nějaký typický recept z té doby.
Doplňuji:
ad. Damiana: nezapomeň na výrazné oční linky!

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
manon

Když já mám pocit, že zrovna šedesátá se nijak kulinářsky asi nelišila od dvacátých, třicátých, padesátých, sedmdesátých… Tak jen připomenu nějaké staré a možná dost zapomenuté věci spíš z doby našich babiček: http://www.to­precepty.cz/re­cept/10117-ptaci-mleko/, pak třeba bílková pěna a do ní zašlehané rozmačkané lesní jahody s cukrem – za dob našich babiček se ještě neřešila salmonela a jahody asi ještě rostly :) (máš doma Holenu? :) ).
Doplňuji:
Nebo tohle: http://www.re­ceptyonline.cz/re­cept--povidlove-tasticky-z-bramboroveho-testa--1850.html – ale to je staré jak metuzalém, i když se to už dnes moc nedělá. V šedesátých možná ještě dělalo, nevím :)

Upravil/a: manon

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
david22

Udělej jim obalovaný chleba ve vajíčku a hotovo! Ať si zvykaj.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
david22

Koukni se na seriál Vyprávěj a uvidíš 60.léta. Žila jsi už v této době?

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
david22

…možná i osmdesátá

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

ad Bohemica: To je jasné. Ale aby zase nebyli všichni ze mě pak tak paf, že nedocení mé kuchařské snažení.:-)

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Očko, díky za inspiraci. Bendovku jsi vytáhla dobře, na tu jsem už úplně zapomněla a ty papírové knedlíky (my jim u nás říkáme ptačí mléko) – to je zamilovaná pochoutka z dětství mého muže (už mě kdysi dávno správně instruovala jeho mamča:-).

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

Damiana, ocko: Tak ptačí mlíko je vzácná shoda, ať už se jmenuje jak chce :D – já ho tam zařadila taky – v tom odkazu v odpovědi.

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

ad manon: No jo, vždyť ty ho tam máš taky. 🙂 Mě to teda moc nejede, ale asi to nějak v té době frčelo. A ty povidlové šátečky z bramborového těsta, cos' mi poslala – těm jsme doma říkali myší uši, expert na ně byl můj taťka.:-)

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

ad manon: Ta pěna vypadá zajímavě, díky. Jen ty čerstvé jahody – Holena by se mi na ně vybodla a Maruše by šla do supermarketu…:-(

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

Damiana: Jojo, lesní jahody budou problém :)

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Možná by to šlo udělat s malinama ne? Tenhle dezert jsem ještě nedělala.

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

Zkus – ale nevím, jestli nebudou vadit pecičky. A hele, co jsem našla při zkoumání, co se tak jedlo v šedesátých: http://retro-jidlo.webnode­.cz/recepty/

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Jé dík, to je paráda. Jdu to proštudovat.:-)

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

A ještě mi někdo poradil slavnostní jídlo: Nadívané telecí hrudí, kaše a KOMPOT :)
A už dost, dostávám hlad :)

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Ty jsi ale studnice! Hotovej Vilém Vrabec!:-)

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

:)

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
david22

Co takhle nudle s vajíčkem?

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Dík:-) Ale to je moc obyčejné, klidně to může být něco náročnějšího 🙂

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
david22

ókáčko

před 4416 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek