Avatar uživatele
Damiana

Poradíte mi s receptem?

Hezký den. 🙂
Prozradíte mi váš(!) osvědčený, vynikající rodinný recept, který se třeba u vás dědí z generace na generaci? Ráda bych zkusila něco nového a mám takovou zkušenost, že z mých znamých občas „vypadne“ taková chuťovka, o které jsem nikdy v žádné kuchařce nečetla. Může to být cokoli – hlavní jídlo, nějaká studená pochoutka, sladkost – nějaká vaše extra specialitka, všeobecně ne moc „provařená“, klidně i krajová…Díky. 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, anonym, Illines, anonym před 4471 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Babička Gertruda pekla sušenky sv.Hildegardy, která byla řeholnicí a mimo svých duchovních aktivit a zásluh byla také léčitelkou. Tyto sušenky posilují nervy a smysly (což se podle mne vzájemně vylučuje), obveselují, rozradostňují a brání tlakům u srdce! Nejsou vhodné pro děti (my je fasovaly po jednom kousku denně) dospělí mají „užívat“ 4–5 kousků denně ! Tak tedy recept : 45g ml.muškát.oříšku, 45g ml.skořice, 10g ml. nového koření, 1kg hl. mouky, 1/2 rostlinnéhomásla, 300g cukru, 1vanilkový lusk, 4 žloutky, špetka soli. Smícháme koření s moukou,cukrem,so­lí avanilkou. Přidáme žloutky a rtuk a vypracujeme těsto. Je-li suché, přidáme trochu vody. Těsto vyválíme na stéblo a vykrajujeme malé sušenky, které pečeme do růžova. Jsou VELMI trvanlivé, lepší jsou uleželé. Jednou se mi povedly takové, že by se jimi dalo krájet sklo. Zústaly zapomenuté ve špajzce a po několika měsících jsem je nalezla …a byly výtečné tak, že jsem z radosti požila více a byla tak hyperaktivní, že jsem vygruntovala nejen špajzku, ale i celou kuchyň mimo obvyklé předvánoční a jarní termíny. Tak to asi funguje !..:D
Doplňuji:
Tenhle recept je na oplátku za „vypůjčení“ receptu na citronový džem. Móóóc dobrý…

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Tož nevím,nevím jestli je to specialitka,rodinná či krajová,můj přítel mě naučil,jak zpracovat bramborové těsto(tedy ne,že bych neuměla,ale nikdy mě nenapadlo,udělat z něj plněné placky).
Takže jedno bramborové těsto,jedno jestli domácí nebo v prášku,vyro­bíme,rozválíme na tenší plát,ten pak rozkrájíme,třeba na obdélníčky,ob­délníčky obložíme plátkem uzeniny(šunka,ju­nior,šunkový salám,prostě co nám chutná)přidáme plátek sýra,a já si přidám ještě plátek anglické,ono je to pak hezky šťavnaté a voňavé,naplněné přehneme a okraje spojíme,zamačkávám je vidličkou.
Takto naplněné těsto smažíme na sádle či oleji,raději zvolna,pěkně do zlatova,podáváme s kysaným dušeným zelím.Vynikající jídlo,skoro za hubičku,u nás velmi vděčné,placky jsou dobré i za studena,jen tak bez ničeho.
A hodila bych sem i obrázek,jednou jsem ho sem poslala,ale stránky nefungují,takže odkaz by byl k ničemu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Illines

Mam to od prababicky a doma to chutna i dnes.Rikavala tomu Lopoleto. Velke brambory se rozpuli ,mirne vydlabou a zapecou se v troube do zlatave barvy.Nechaji se trochu vychladnout a naplni se hustym lecem po domacky delanem a na vrch se da do predu opecene zebirko.Mirne se pokape smetanou a da se to jeste na par minut zapect do trouby.Brambory takto delane se pokladaji na jednu misu,na ktere je polozenych par salatovych listu a polozenych par kolecek cervene repy. Snad te to zaujalo. Jen tak na vysvetlenou ,proc tomu rikala Lopoleto,vysvetlila mi na muj detsky dotaz,ze se lopoti v lete vice nez v zime.Mela hospodarstvi a moc dobre varila.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ano,mám,ale nevím,jestli se do toho dáš.Jsou to domácí klobásky,které se v naši rodině dělají již spousta let!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lucy7

My děláme tzv. „Bystřickou omáčku“ dělala ji i naše prababička a my si na ni vždy moc pochutnáme. Je tam: smetana, hrášek, mrkev, klobáska a brambor. Jako přílohu si dáv´me chleba nebo nic, protože ten brambor to dobře zahustí

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tatanka

Pro Bohemicu a ostatní. Muškátový květ je velice známý svými hypnogeními účinky odtamtud hyperaktivita a zákaz požívání sušenek/ až na tu jednu denně/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Damiana

Do klobásek asi „nepůjdu“ Barbakane, to je spíš taková ochutnávačka, když někde kvikne prase… už jsem tam.. A: Kde je křen?.:-) Něco „méně náročného“ by nebylo?

před 4471 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Díky Bohemico, vyzkouším až bude trochu chladněji, je to takové „zahřívací“ koření. Jistě přijdou k duhu někde na výletě…:-) Jsem ráda, že citrojam chutná, není to sice „rodinka“, ale „čórka“ – je od jedné dámy při návštěvě Provence…:-)

před 4471 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek