Hezký den. 🙂
Prozradíte mi váš(!) osvědčený, vynikající rodinný recept, který se
třeba u vás dědí z generace na generaci? Ráda bych zkusila něco nového
a mám takovou zkušenost, že z mých znamých občas „vypadne“ taková
chuťovka, o které jsem nikdy v žádné kuchařce nečetla. Může to být
cokoli – hlavní jídlo, nějaká studená pochoutka, sladkost – nějaká
vaše extra specialitka, všeobecně ne moc „provařená“, klidně
i krajová…Díky. 🙂
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, anonym, Illines, anonym před 4502 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Babička Gertruda pekla sušenky sv.Hildegardy, která byla řeholnicí a
mimo svých duchovních aktivit a zásluh byla také léčitelkou. Tyto sušenky
posilují nervy a smysly (což se podle mne vzájemně vylučuje), obveselují,
rozradostňují a brání tlakům u srdce! Nejsou vhodné pro děti (my je
fasovaly po jednom kousku denně) dospělí mají „užívat“ 4–5 kousků
denně ! Tak tedy recept : 45g ml.muškát.oříšku, 45g ml.skořice, 10g ml.
nového koření, 1kg hl. mouky, 1/2 rostlinnéhomásla, 300g cukru, 1vanilkový
lusk, 4 žloutky, špetka soli. Smícháme koření s moukou,cukrem,solí
avanilkou. Přidáme žloutky a rtuk a vypracujeme těsto. Je-li suché,
přidáme trochu vody. Těsto vyválíme na stéblo a vykrajujeme malé
sušenky, které pečeme do růžova. Jsou VELMI trvanlivé, lepší jsou
uleželé. Jednou se mi povedly takové, že by se jimi dalo krájet sklo.
Zústaly zapomenuté ve špajzce a po několika měsících jsem je nalezla …a
byly výtečné tak, že jsem z radosti požila více a byla tak hyperaktivní,
že jsem vygruntovala nejen špajzku, ale i celou kuchyň mimo obvyklé
předvánoční a jarní termíny. Tak to asi funguje !..:D
Doplňuji:
Tenhle recept je na oplátku za „vypůjčení“ receptu na citronový džem.
Móóóc dobrý…
Upravil/a: anonym
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Tož nevím,nevím jestli je to specialitka,rodinná či krajová,můj
přítel mě naučil,jak zpracovat bramborové těsto(tedy ne,že bych
neuměla,ale nikdy mě nenapadlo,udělat z něj plněné placky).
Takže jedno bramborové těsto,jedno jestli domácí nebo
v prášku,vyrobíme,rozválíme na tenší plát,ten pak rozkrájíme,třeba
na obdélníčky,obdélníčky obložíme plátkem
uzeniny(šunka,junior,šunkový salám,prostě co nám chutná)přidáme
plátek sýra,a já si přidám ještě plátek anglické,ono je to pak hezky
šťavnaté a voňavé,naplněné přehneme a okraje spojíme,zamačkávám je
vidličkou.
Takto naplněné těsto smažíme na sádle či oleji,raději zvolna,pěkně do
zlatova,podáváme s kysaným dušeným zelím.Vynikající jídlo,skoro za
hubičku,u nás velmi vděčné,placky jsou dobré i za studena,jen tak bez
ničeho.
A hodila bych sem i obrázek,jednou jsem ho sem poslala,ale stránky
nefungují,takže odkaz by byl k ničemu.
0 Nominace Nahlásit |
Mam to od prababicky a doma to chutna i dnes.Rikavala tomu Lopoleto. Velke brambory se rozpuli ,mirne vydlabou a zapecou se v troube do zlatave barvy.Nechaji se trochu vychladnout a naplni se hustym lecem po domacky delanem a na vrch se da do predu opecene zebirko.Mirne se pokape smetanou a da se to jeste na par minut zapect do trouby.Brambory takto delane se pokladaji na jednu misu,na ktere je polozenych par salatovych listu a polozenych par kolecek cervene repy. Snad te to zaujalo. Jen tak na vysvetlenou ,proc tomu rikala Lopoleto,vysvetlila mi na muj detsky dotaz,ze se lopoti v lete vice nez v zime.Mela hospodarstvi a moc dobre varila.
0 Nominace Nahlásit |
Ano,mám,ale nevím,jestli se do toho dáš.Jsou to domácí klobásky,které se v naši rodině dělají již spousta let!
0 Nominace Nahlásit |
My děláme tzv. „Bystřickou omáčku“ dělala ji i naše prababička a my si na ni vždy moc pochutnáme. Je tam: smetana, hrášek, mrkev, klobáska a brambor. Jako přílohu si dáv´me chleba nebo nic, protože ten brambor to dobře zahustí
0 Nominace Nahlásit |
Pro Bohemicu a ostatní. Muškátový květ je velice známý svými hypnogeními účinky odtamtud hyperaktivita a zákaz požívání sušenek/ až na tu jednu denně/
0 Nominace Nahlásit |
Do klobásek asi „nepůjdu“ Barbakane, to je spíš taková ochutnávačka, když někde kvikne prase… už jsem tam.. A: Kde je křen?.:-) Něco „méně náročného“ by nebylo?
Díky Bohemico, vyzkouším až bude trochu chladněji, je to takové „zahřívací“ koření. Jistě přijdou k duhu někde na výletě…:-) Jsem ráda, že citrojam chutná, není to sice „rodinka“, ale „čórka“ – je od jedné dámy při návštěvě Provence…:-)
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |