Historie
Tatarská omáčka se skutečně jmenuje podle Tatarů, kteří se usídlili
v Mongolsku. Nejedná se ovšem o tradiční mongolský recept. Omáčky
připravené z vajec, oleje, octa a koření, které se používaly
k dochucení masa a ryb, se začaly využívat ve středověku. Mnohé si nesly
z kuchařského umění starých Římanů.
Oblibě se těšily i v alžbětínské Anglii. Zmínku o přípravě omáčky k pečené slepici nacházíme už v kuchařce Roberta Maye z roku 1685. Tehdy se připravovala ze žloutků, bílého vína, másla, vývaru, pomerančového džusu, pepře, soli a trochy hořčice.
„Moderní éra“ tatarské omáčky je datována do poloviny 18. století a pojí se s výrobou majonézy. Za jejího „vynálezce“ je, dle jedné z historek, považován kuchař vévody z Richelieu. Do majonézy stačilo přimíchat něco málo aromatických bylinek, zeleniny a omáčka byla na světě. Těmto omáčkám se však ještě nedávalo přízvisko: tatarská, ale bezpochyby se od tatarské omáčky, jak ji známe dnes, příliš nelišily. Jak tedy vznikl onen název? Původ názvu musíme hledat znovu ve Francii, kde se v 19. století nesmírné oblibě těšily tatarské bifteky. Ty se mnohdy polévaly majonézou doplněnou o pikantní koření. Dnes se do majonézy přidává i cibule a kyselá okurka.
0
před 5530 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Její původní a zároveň i současný francouzský název sauce tartare je odvozen od Tatarů – Turků původně žijících v Rusku. První tatarskou omáčku však nepřipravili Turci, ale Francouzi, kteří ji podávali k tatarskému bifteku. Samotní Tataři se k názvu tatarská omáčka či tatarský biftek nehlásí, tyto pokrmy nepatří do jejich tradiční kuchyně
0
před 5522 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |