Tak jako my máme knedlíky,ve Vietnamu rýži,v Mexiku fazole,tak by mě zajímalo,co mají v Mongolsku jako hlavní jídlo nebo přílohu.Děkuji.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, anonym, kapka, anonym před 4784 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zkušenosti nemám, takže něco je tu:
„Většina tradičních jídel je tvořena masem. Mongolové vaří mnoho
druhů knedlíčků či placek z ječmenné mouky plněných masem. Chušúr
jsou velké smažené knedlíky plněné výhradně skopovým masem. Dalším
typem knedlíků jsou buuz, malé knedlíčky plněné masem a vařené
v páře, nebo banš, masové knedlíčky vařené ve vodě. Maso se také
často dusí (cuivan, budaatai huurga), nebo přidává do nudlových polévek
(guriltai šol). Cuivan je nudlová směs se zeleninou a masem.“
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mongolsk%C3%A1_kuchyn%C4%9B
0 Nominace Nahlásit |
Mají toho asi také více,my se též nemůžeme rozhodnout,jestli knedlo,zelo,nebo svíčková,bramborák?Hlavně asi to bude skopové.
Zdroj: http://recepty.chytrazena.cz/masita-jidla/jehneci-maso/dzalba-mongolske-narodni-jidlo-80858.html
0 Nominace Nahlásit |
džalba – mongolské národní jídlo.
Nevím jestli je jediné,ale mám to vyzkoušené.Je to dobrota.
Ingredience
4 jehněčí žebírka ( kotlety), l mrkev, l cibule, 0,5 l hovězího
vývaru, 250g rýže, 2 lžíce sála (olej), 2 hřebíčky, 2 bobkové
listy, sůl, pepř, koření na divočinu
Postup přípravy
Na sádle opečeme naklepaná a osolená žebírka, poté přidáme na kolečka
nakrájenou cibuli, mrkev a vložíme koření v gázovém sáčku a trochu
podlijeme. Žebírka obracíme. K poloměkkým přidáme dobře propranou
rýži a dolijeme vývar. Přiklopíme a dusíme asi 30 minut. Potom vyjmem
koření a podáváme na nahřátém talíři. Rýži můžeme také upravoat
zvlášť, ne současně s masem.
Recept mám vystřižen z časopisu Květy asi 10 let.
0 Nominace Nahlásit |
Z vlastní zkušenosti z cestování po Mongolsku, je to už mnoho let
zpátky, ale to nebude vadit: Kdybych měla říci úplně ta nejtypičtější
jídla a nápoje, která Vám nabídnou úplně v každé jurtě /geru/, tak to
budou bůdzy /knedlíky z mouky a vody plněné nožem nadrobno nakrájeným
skopovým masem a vařené v páře/, dále polévka /masový vývar
s domácími nudlemi z mouky a vody, kořeněná sušenými květy divoce
rostoucího česneku/, sušený úplně tvrdý tvaroh, takové tvrdé kousky
pečiva namazané silným tuhým škraloupem z mléka, vzniká to opravdu při
převaření a nahrazuje to úspěšně máslo, dále slaný černý čaj
s mlékem /čaj je lisovaný v takových větších krychlích, dovezený
z Číny/, v létě kvašené kobylí mléko kumys /airak/.
Tradičních jídel je víc /např. chušur – to samé, co bůdzy, jen
tvarované jako piroh a smažené na oleji nebo takové velké placky z mouky,
smažené na oleji, o některých jídlech jsem jen četla/, ale napsala jsem
jen ty, která jsme jedli opravdu na každém kroku.
Jako zajímavou specialitu mohu uvést pečeného sviště pro spestření
jídelníčku, jen pozor na nákazu morem a na zažívací potíže, já je ze
sviště, nevím proč, měla a pak se mu už vyhýbala.
Záleží hodně, kde se nacházíte a jaké jsou dostupné suroviny, ve městě
to bude i zelenina, ale při dlouhém pobytu mezi pastevci jsme tedy
o zeleninu nezavadili. Ještě tak žampiony, které rostou ve stepi. Ty
pastevci sbírají, jiné houby vůbec. Dokonce si mysleli, když jsme jim houby
/většinou klouzky/ přinesli, že jedlé jsou jen ty s čárkami pod
kloboukem, jako má žampion a nevěřili, že se z klouzků neotrávíme 🙂/
Ale to už hodně zabíhám do detailů.
Jinak tedy, když maso, tak co nejtučnější.
Dám ještě odkaz na na článek z pera Markéty Hrdouškové, píše moc
hezky o zemích, kde právě dlouhodobě pobývá /Mongolsko, Čína/ http://hrdouskova.blog.idnes.cz/c/24639/Kdo-neji-masoneni-Mongol.html
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |