Pojmenování svíčková souvisí s masem, zmíněnému masu pod hřbetem
se říká svíčková nebo také svíčka.
To má dvě vysvětlení a každé úplně jiné. Podle jedné teorie jde
o výraz z řeznického slangu. Poblíž tohoto nejlepšího hovězího se
prý nachází hodně loje, tedy tuku, z něhož se kdysi dělaly svíčky.
Druhá teorie pak mluví o středověké cechovní povinnosti – řezníkům
cechovní pravidla přikazovala zahájit podzimní období podvečerní a
večerní práce slavnostní večeří pro své tovaryše. Ta večeře
se měla konat při svíčkách a měla se při ní podávat hovězí pečeně
z masa pod hřbetem, takže se jí říkalo pečeně při svíčkách nebo
svíčková pečeně.
Zdroj: http://blok.rozanek.cz/2006/02/15/kde-se-vzala-svickova/
0 Nominace Nahlásit |
Když je něčeho málo, tak jako pravé svíčkové u většiny lidí, tak se říká…„to abys svíčkou pohledal“
0
před 5171 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
toho si važ, řeznické zkušenosti annas jsou neskutečné, my jsme zabíjeli býčka před dvěma týdny a můžu to potvrdit, žádné svíčky jsem nenašel
Nabubindesi, škoda, že jste neereagoval. Určitě byste napsal fundovanější odpověď než jsem našla já.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |