je mi už 21 let a pořád se nemůžu dokopat k tomu se naučit vařit – však doma je to pohodlné, je navařeno od maminy, ale když jsem o víkendech u přítele, tak žijeme o instatních polévkách a konzervách.. bojím se, že znehodnotím jídlo spálením, rozvařením nebo něčím jiným a tak se do toho radši nepouštím – nevíte o nějaké dobré stránce, která je přímo pro začátečníky? ne pouze suroviny a krátký postup, ale i nějaké vysvětlení a jak poznám, že je něco už hotové atd.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4916 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Vlastní zkušenost: ony vám ty instantní polívky a konzervy začnou
hoodně rychle lízt krkem ;o) Pak se člověk pomalu propracuje k masu na
pánev, semtam k nějaké jednoduché omáčce… a pak dojde i na něco
složitějšího.
Já jsem teď v té jednoduché fázi. Miluju naložený maso (koupit pěkný
vepřový nebo kuřecí prsa, rukama do toho zaňahňnat strouhanej česnek,
sůl a případně bylinky, naskládat do krabičky, zalít olejem a pořádně
utěsnit igelitovým pytlíkem – nechat v lednici klidně i 3 dny zaležet
a pak plesknout na pánev a osmahnout. Vždycky se olizuju až za ušima.
Nebo maso hodit do kapky vody, podusit, ono něco pustí a z toho se dá
udělat omáčka (dohustit kapkou mouky rozmíchané ve vodě + ochutit).
Nebo ve vodě po mase rozmíchat balkán sýr nebo nivu, nastavit mlékem,
zahustit moučnou vodou, přihodit trošku oregana a je omáčka na těstoviny
jedna báseň.
Nebo koupit filety z ryby, vymáslovat pekáček, rybu posolit z obou stran,
posypat kmínem, plesknout na pekáček, trošinku podkápnout vodou a jedem
(elektrickou troubu dávám na nějakejc 230 nebo tak, musí se to hlídat a po
chvíli stáhnout). K tomu vařený brambory a je oběd parádní.
Prostě se toho nebát – v nejhorším případě se to vyhodí. Kdyby se
nestalo nic horšího :o) Já zase bojuju s pečením, to je u mě tak 50/50,
že to spálím nebo to bude k jídlu.
A jak se pozná, že to je hotový – OCHUTNAT! :o) U všeho na to spolíhám, jen maso preventivně nechávám dělat tak minimálně čtvrt hodiny (platí pro pánev, jinak i dýl).
PS: a NENECHAT SI DO TOHO KECAT! Vařím já, tak mě nechte bejt – radši si to sama zvorám, než aby mi někdo kibicoval, jak co krájet a kdy co udělat. Ona se u vaření dá docela dobře vyvětrat hlava, když si to člověk dělá po svým :o) a pak z toho přijde i ten dobrej pocit.
0 Nominace Nahlásit |
Hlavně záleží na tom nebát se a sebrat odvahu. Dost hodně dělají
zkušenosti. Třeba doma nemusíte asistovat u vaření, ale občas stačí
když si pustíte nějaký pořad o vaření (např: Babicovy dobroty, Kluci
v akci, Prostřeno atd.), tam také můžete vidět co a jak, kdy poznáte, že
je to uvařené atd.
Na internetu je spoustu kuchařek, tak se stačí mrknout :). Pokud jídlo
zkazíte, tak v záloze máte přece konzervu :)
0 Nominace Nahlásit |
jeden čas vycházelo v Apetitu Poprvé s Ditou P. – obrázkové postupy
krok za krokem… pamatuju, že takhle dělala třeba pizzu nebo rajsku omáčku
…bylo to tam hezky a jednoduše vysvětleno
jinak paní Dita (Pecháčková) teď působí v magazínu obchodní sítě
Albert a taky tam má tyhle svoje návody Poprvé – fakt doporučuju, navíc
to v obchodě dostanete zadarmo :)
0 Nominace Nahlásit |
To Ti ten chlap za chvíli uteče…:-)Láska přece prochází žaludkem,tak
zabojuj a zkus něco jednoduchého.Kuchařek pro začátečníky je všude
plno a mamka Ti taky určitě poradí.
Že žádný učený z nebe nespadl,to každý zná a že se ze začátku něco
nepovede?Snaha se přece cení,ne?
A myslím,že i v obchodech je dost inspirace i pro ty co vařit
neumějí.Stačí třeba Maggi nápady anebo Vitana inspirace,či jak se to
jmenuje. Na každém tom sáčku je napsáno co potřebuješ k hotovému jídlu
i podrobný postup i doba vaření,ale tam je pak třeba se přizpůsobit
podle okolností.Ale když to zkusíš,nic nezkazíš průběžnou kontrolou a
ochutnáváním a pak jen šup s jídlem na talíř.
Na druhou stranu určitě nejsi sama kdo vařit neumí,znám jednu 30letou a ta
umí jen ohřát párky a uvařit vajíčka,a taky jí to asi nevadí.
0 Nominace Nahlásit |
vyžeňte ho do hospody a je to, máte to bez práce. Takhle si akorát na tohle rozmazlování nebezpečně zvykne a pak to vaření začne brát jako samozřejmost.
0 Nominace Nahlásit |
Nebát se, začít, přemýšlet o tom.....možná i trochu experimentovat a hlavně vařit něco hodně dobrého......potom to jde samo.
0 Nominace Nahlásit |
Mě tedy vaření i pečení vždycky bavilo, ale je pravda, že každý začátek je těžký. Ze začátku bude Tvůj výtvor nejspíš trošku „nervózní“, jak ale nasbíráš zkušenosti a dostaneš to do ruky, získáš potřebný fortel a přítelovi se jistě po dobrotách od maminky ani nezasteskne:-) Jinak stránky s video recepty http://jaknato.centrum.cz/jidlo/. Je to tam opravdu podrobně, krok za krokem a přesně vidíš, jak má jídlo vypadat v které fázi přípravy. Nebo zkus nabídnout mamce že jí pomůžeš, jistě to uvítá. Ze začátku třeba jen loupat, krájet a míchat, pak Tě nechá dělat víc, až pod jejím dozorem uvaříš jídlo úplně sama. A hlavně se pořád ptej, když něco nebudeš vědět. Nebo si s kámoškama udělejte o víkendu třeba na chalupě dámskou jízdu, a navařte si na ní dobroty společně. Před nima se možná víc uvolníš, než abys vařila se strachem, jestli se před přítelem neztrapníš (i když věřím že jistě ne:-)) Držím palce!
0 Nominace Nahlásit |
Když bude nechuť a lenost, tak se to nikdy nenaučíš tak, jak bys třeba
chtěla.
Musíš se do toho postupně „vnořit“ – já osobně jsem s tím nikdy
neměla problém. Ve svých skoro 20-ti letech uvařím skoro všechno (co mi
chutná teda =D) – svíčkovou, guláše, různé maso a polévky, i když
pečení cukroví mi dělá trochu problém =D.
Začni něčím jednoduchým – kup si nějakou kuchařku pro mladé a
začátečnice (třeba tuhle http://www.sirion.sk/kniha/recepty-pro-mlade-kucharky-j-kodym-28806.html –
mám jí také – není tam toho moc, ale pro začátek stačí).
Zkus se poptat mamky, babičky nebo někoho kdo vařit umí.
Já nevim, co má poradit – já to mám v genech – po tátovi – ten
umí perfektně vařit.
0 Nominace Nahlásit |
vašemu příteli tedy nezávidím.
žaludku také ne.
máte nejvyšší čas s tím něco udělat.
Jako první udělejte kritiku vaší mámy – proč vás to nenaučila?
My byli jako děcka pořád v kuchyni a něco mlsali a přirozeně, i pomáhali.
0 Nominace Nahlásit |
Tak se toho tolik neboj, když uděláš chybu- co na tom? Vaření není chyrurgie, často i když se to jakoby pokazí, pořád je to k snědku a postupně se vypracuješ.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |