Doplňuji:
Bylo to v pořadu Pod pokličkou na čt1
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? dudu, Kerberus, dědapetr před 4917 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ale jó, pro nemocné mohou být nedoporučovány, ale jinak rozhodně
ne!
Taky jsem cosi četl:
„Mezi makrobiotiky a mnohými dietology jsou známé jejich negativní
účinky – dopomáhají k cukrovce, narušují činnost ledvin, jsou mírně
jedovaté a při jejich trávení vznikají jedy zvané butiláty, které
otupují (zpomalují) mysl“
Zdroj: http://www.ekozahrady.com/brambory_netradicne.htm
0 Nominace Nahlásit |
Brambory?! Dyť je to zdravá zelenina! Možná to byl v souvislosti s nějakou úpravou – třeba z ohně, ale normálně to snad nikdo nemohl tvrdit.
Ale to by se dalo říct o každé potravině! Každá má plusy a mínusy – není nad pestrou a bohatou stravu. Nedoporučuje se jíst pořád jedno a to samé. Když to někdo jí, tak má pak problém no.
0 Nominace Nahlásit |
Ano, myslím, že brambory jsou nezdravé, protože obsahují škrob… podobně jako je nezdravé ovoce, které obsahuje vitamín C… a dýchání vzduchu je vlastně taky nezdravé…
0 Nominace Nahlásit |
Takové informace jsou na nic.Čas od času se objeví zpráva,že Něco,je
jedno co, je vlastně metla lidstva,spousta odborníků se trumfuje ve
výpočtech záporných účinků na lidský organizmus a bláblá.
Takové mléko,například,je smrtelně jedovaté,člověk jej vlastně
„neumí“ apod.
Je vlastně malý zázrak,že můžu psát tenhle canc.Správně bych měl
ležet v truhle,pěkně ztuhle.
0 Nominace Nahlásit |
Redaktoři publicistických pořadů a novináři podobnými objevy zvyšují poutavost svých pořadů, hlavně v době prázdnin, čili o tak zvané okurkové sezoně. Jako součást bohapusté demagogie /která je mimochodem horší než lež/, vytrhnout cokoliv ze souvislosti a těmito polopravdami pak straší diváky nebo posluchače. Pravdou je, že řada potravin obsahuje životu nebezpečné látky – např. prudce jedovaté jsou ve velkém množství nejen brambory, ale také jedlé houby atd. Také kupř. obyčejná mrkev může usmrtit kojence, ale jen pokud by jí zaráz zkonsumoval dva a více kilogramů. Takže při čtení podobných zpráv buďte v klidu a vězte, že i alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.
4Kdo udělil odpovědi palec? GM, elektrikář, iceT, Kerberus
před 4917 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano brambory obsahují jedovaté látky a ohrožují každého člověka. Ti pánové tyto informace myslí vážně a o těchto jedech v potravinách diskutují a pořádají simpozia a vědecké konfernce. Novinář potřebuje senzaci a to že jedovaté brambory jsou senzace je fakt. Obzvlášť když ten novinář již nedodá to co vědí všichni účastnící vědeckých dikusí a simpozii a konferencí. Aby se člověk tímto jedem jen přiotrávil musel by každý den sníst dva metráky brambor a po měsíci by se naněm začala otrava projevovat. Jinak jsou tyto jedy z těla zcela jednoduše a běžně odplavovány. Stejmě je to i s jedlími houbymi (podotýkám s jedlími)které obsahují stopové množství jedovatých látek. Tímto cejchem jedovatosti se dají označit všechny potraviny. A pokud jste nemocný, tak každý lék obsahuje určité množstvé jedu a v mnohem větší koncentraci, než v oněch zatracovaných potravinách, a pomáhají.
4Kdo udělil odpovědi palec? dudu, elektrikář, iceT, Kerberus
před 4917 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
BRAMBORY
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > BRAMBORY
KLADY
•užitečný zdroj vitaminu C
•obsahují škrob a vlákninu
•dobry zdroj draslíku
ZÁPORY
•zelené a naklíčené brambory mohou být jedovaté
KONCENTRACE ŽIVIN VE SLUPCE
Nejlepším zdrojem vlákniny a živin uložených v bramborách je slupka.
Zleva ve směru hodinových ručiček jsou odrůdy: Jersey Royal, King Edward,
Romano a Maris Piper.
Lidé si myslí, že po bramborách se tloustne, ale to není pravda. Pravým
viníkem přibývání na váze je tuk, na kterém se brambory připravují nebo
který se servíruje na stůl ve formě másla nebo smetany. Lidé, kteří se
snaží zhubnout nebo zůstat štíhlí, by se měli vyhýbat smaženým
bramborám a raději zvolit vařené nebo pečené brambory.
Brambory obsahují velké množství sacharidů, bílkoviny a vlákninu.
Dodávají nám také významné množství vitaminu C a draslíku, které
organismus potřebuje.
Obsah vitaminu C začíná klesat skoro okamžitě po sklizni, proto brambory
čerstvě vykopané ze země obsahují nejvíc vitaminu C. Při smažení nebo
pečení se tento ve vodě rozpustný vitamin nejlépe uchovává – ačkoliv
smažením se zvyšuje kalorická hodnota brambor. (Při opékání se obvykle
používá méně tuku než při smažení.) Při vaření se vitamin C
ztrácí, protože se rozpouští ve vodě, ve které se brambory vaří, a
rozmačkané brambory obsahují vitaminu C nejméně. Ke ztrátám vitaminu C
dochází také na povrchu, jsou-li brambory vystaveny vzduchu, proto čím
drobněji se brambory nakrájí, tím nižší bude obsah vitaminu C.
Bramborové lupínky bývají řazeny do kategorie „nezdravá strava“ a
pravda je, že mají vysokou kalorickou hodnotu, ale
zároveň obsahují poměrně 'velké množství draslíku a dost vitaminu C.
Průměrná porce 35g lupínků obsahuje o něco méně než čtvrtinu
doporučené denní dávky vitaminu C. Většina lupínků se vyrábí
z nakrájených brambor a smaží se na rostlinných olejích. Obvykle
obsahují velké množství soli, protože jsou v ní obaleny nebo se solí
posypávají, ale na trhu jsou i speciální druhy s nízkým obsahem soli.
Protože jsou pokrájeny tak, že mají velkou plochu, absorbují tuk asi
v jedné třetině své váhy. Obsah nasycených tuku záleží na druhu
omastku, který byl ke smažení použit. Lupínky smažené na živočišných
tucích obsahují hodně nasycených tuku, brambůrky připravené na
rostlinném oleji nebo hydrogenovaných rostlinných olejích mají nízký
obsah nasyceného tuku.
Řádně upravené lupínky jsou nejen vynikající lahůdkou, zároveň
mají vysokou výživnou hodnotu. Nicméně obsahují velké množství tuku,
často nasycených. Příprava lupínku na rostlinném oleji místo na
živočišných tucích sníží obsah nasycených tuku. Podle váhy lupínky
nakrájené na tenké plátky obsahují víc tuku než tlustě nakrájené.
Mražené brambůrky absorbují tuk snadněji, doma nakrájené a v troubě
pečené mají ve srovnání s hluboce mraženými pomfritky relativně
nižší obsah tuku. Domácí lupínky obsahují asi 5 procent, obyčejné
10 procent a tence nakrájené 20 procent tuku. Obsah tuku můžete při
výrobě pomfritu doma snížit, když je po osmažení vysušíte absorpčním
kuchyňským papírem.
Zelené a naklíčené brambory obsahují alkaloidy zvané chakonin a solanin,
nadměrné množství těchto alkaloidu muže být prudce jedovaté. Každý
brambor se zelenými skvrnkami by se měl vyhodit. Dokonce i když sníte jen
malé množství, muže solanin u citlivých jedincu vyvolávat migrény nebo
otupělost.
Zdroj: http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/brambory
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |