Nám chutnají mé utopence,ale jestli je recept dobrý nevím.Dělám je z kuřecího točeňáku,který pokrájím na silnější kolečka.Mám malý kameninový hrnec a do něho se mi vejde asi kilo salámu,dvě větší cibule a dvě větší mrkve.Pak to vrtvým a každou vrstvu posypu pepřem.Nakonec zaliju teplým lákem.Sklenička octa,tři lžíce cukru,lžička soli.bobkový list a nové koření.Je toho necelý litr.Nechám nejlépe týden uležet,ale minulý týden nevydrželi ani čtyři dny:-)
3Kdo udělil odpovědi palec? FOG, Elk, elektrikář
před 5254 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Musí být dobré špekáčky. Ne ty sojové.Svaříte nálev na zeleninu a
houby s octem Deko. Nakrouháte cibuli, přidáte par bobkových listů celý
pepř a pár nových koření Pár feferonek a beraní rohy /papriku/
naskládáte do sklenice a necháte v lednici uležet.V restauraci u Jůnna
mněli před lety tuto specialitu vylepšenou Špekáček se nakrojil, dala se
do něj špetka soli,a pepře. kousek okurky cibule papriky a velkou hrst
čerstvě nakrouhaného křenu. Zastříklo se to nálevem
Když se do toho kouslo vyhrkly vám slzy.Pak chutnalo pivo. Další druh jsem
ochutnal na Moravě. Ve špekáčku se naostřenou trubičkou po délce
vykrojila díra nacpalo kyselým zelím a klasicky naložilo do nálevu
s cibulí.Takhle jdou také naložit malé karbanátky.Dobrou chuť, Zítra je
musím koupit také.V roce 63 když jsem se učil dělali to v dílně
z koňského točeného salámu,10 Kg salámu 5 kg cibule nakládalo se to do
soudku na zelí hodně opepřilo zalilo nálevem k tomu soudek piva. Nemnělo
to chybu.
0 Nominace Nahlásit |
Delam podobne,jako elektrikar,jeste pomazu horcici.Spekacky nebo kabanos a
vrstva cibulovych kolecek.Nalev – Deko a ocet jinak pepr,sul paliva
paprika,bobkovy list,nove koreni,spetka zazvoru a tymian.
Jste me nejak navnadili,asi brzy nalozim tez do laku nakyho toho
utopence.Nejhorsi je pak cekat ten tyden.Ale zase lepsi nez nekdy
cekat mesic.
0 Nominace Nahlásit |
Neznám,ale rád si tu na nějaký počíhám.To je velice dobrá otázka,mňammmmm.To já můžu!!
0
před 5254 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Víte odkud se vzal utopenec? Legenda praví…
„Utopenec má prý i svého vynálezce. Je jím údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten prý začal už před sto lety vuřty konzervovat do kyselého nálevu. A nezůstal u toho, časem přidal i cibuli a další přísady. Není divu, že se jeho hospoda stala vyhlášenou. Jenže přesto, že by si za svůj počin zasloužil svatozář, skončil špatně – utopil se snad při opravě mlýnského kola. Češi jsou mistři černého humoru, a tak začali jeho specialitě říkat utopenec.“
Bínovi utopenci
Unikátní technologie výroby této národní pochoutky
Ingredience:
Materiál: buřty či špekáčky 20 ks, cibule (mnoho), sklenice steril.
papriky, sklenice dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice
kyselých okurek, 1 l octa, 1 l vody, sklenice od okurek 3 litry, pepř
bílý mletý.
Koření a pochutiny nutné: cukr 4 lžičky, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé 8 ks.
Koření a pochutiny doporučené: jalovec 4 ks, anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička oleje.
Postup:
Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a
koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost
to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme
chladnout.
Příprava utopenců: Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule….
Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.
Domácí utopenci
Ingredience:
1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleni¬ny),
porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně
skleněná tří¬litrová láhev),
1,5 l vody,
0,5 l octa,
400–500 g cibule,
20 špekáčků (což je něco přes ki¬lo, ale nálev stačí do 2 kg),
6 kuliček nového koření,
3 bob¬kové listy,
1 lžíce moučkové¬ho cukru (nebo 2–4 pecičky umělého sladidla),
může být 4–6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky – když děláme
pro rodinu, nedáváme.
Příprava:
Svaříme vodu s octem, vsype¬me celý (nikdy nedělit na několik nálevů!)
obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout.
Špekáčky obupáme, rozkrojí¬me napůl, ale nedokrojíme (mů¬žeme nechat
i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem
dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka.
Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit
ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř
chladným.nálevem. Nechá¬me zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme,
alespoň týden.
Doporučená příloha:
čerstvý chléb, peči¬vo, případně na dochucení pepř a cibule, pro
dospělé na zapití výhradně pivo.
Pikantní utopenci
Ingredience:
nakrájené špekáčky nebo kabanos,
nakrájená cibule na kolečka,
15 lžic vody,
5 lžic octa,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce oleje,
2 lžíce hořčice,
1 bobkový list,
mletý pepř,
2 kuličky nového koření,
chilli koření,
sůl,
4 lžíce kečupu
Příprava:
Do sklenice narovnáme na kolečka nakrájenou uzeninu, prokládáme na kolečka
nakrájenou cibuli.
Smícháme 15 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice a přidáme 1 bobkový list, mletý pepř, 2 kuličky nového koření, chilli koření a sůl. Povaříme 5 minut, necháme vychladnout a vmícháme 4 lžíce kečupu. Studeným nálevem prolijeme uzeninu, sklenici zavřeme a necháme 24 hodin v chladu uležet.
Rychlí utopenci
Ingredience:
1/2 kg točeného salámu či špekáčků
4 cibule
lák: 4 lžíce octa
4 lžíce oleje
4 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce worčestru
4 lžíce kečupu
8 lžic vody
1/2 lžičky chilli
sůl, pepř, špetka sladké papriky- vše se povaří až vznikne hladká
hmota
Příprava:
uzeninu i cibuli nakrájíme na kolečka, narovnáme do sklenic, asi do půlky
a zalijeme lákem, pak znovu dáme vrstvu cibule a uzeniny. Zavřeme, dáme
vychladit. Konzumujeme vychladlé. Nemusí se nechat uležet.
Doporučená příloha:
chleba a pivečko:-)
Utopence podle Fany Kadlecové
Ingredience:
M N O Ž S T V Í
do zavařovací láhve
S U R O V I N Y
špekáčky
cibule
voda
ocet
kuličky pepře
mletý pepř
feferonka
bobkový list
plnotučná hořčice
Příprava:
Nálev: voda, ocet (asi 1/3 vody), kuličky pepře, feferonku, bobkový list.
Necháme dojít k varu, odstavíme a necháme zchládnout. Plnotučnou
hořčici smícháme s mletým pepřem. Špekáčky oloupeme, nakrojíme do
půlky, vevnitř potřeme opepřenou hořčicí, vložíme na kolečka
nakrájenou cibuli (co nejvíc se vejde) a dáme do sklenice. Vrstvu prosypeme
cibulí a klademe další vrstvu špekáčků. Tak pokračujeme do naplnění
sklenice. Pak přelijeme vychládlým nálevem, zakryjeme a necháme uležet
min. 5 dnů.
Doporučená příloha:
chléb, pivo
Utopence podle Ivany Císařovské
Ingredience:
M N O Ž S T V Í
do zavařovací láhve
S U R O V I N Y
špekáčky
cibule
plnotučná hořčice
zelená paprika
bobkový list
pepř
sůl
ocet
3 bobkové listy
voda
Příprava:
Oloupané špekáčky nakrojíme na polovinu (nedokrojíme), vzniklou spáru
namažeme hořčicí a proložíme proužky cibule, zelené papriky a
bobkovým listem (vše podle vlastní chuti). Nálev: jeden díl octa, dva díly
vody, lžička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového oleje
svaříme, necháme mírně prochladnout a ještě vlažným zaléváme
utopence. Vložíme do sklenice, zalijeme nálevem a 30 minut sterilujeme při
100 stupnich C. Po vychladnutí můžeme konzumovat (nejlepší jsou asi po
3 dnech).
Utopenci neboli špekáčky v octu nejsou žádná minutka – potřebují pět až sedm dnů na to, aby se správně rozležely. Je to ideální pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji totiž připravit předem, navíc nepotřebujete ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a příjemně se zalévá pivem.
Utopence podle Martina Kohouta
Ingredience:
do pětilitrové láhve od okurků
2 kg méně tučných špekáčků
1.75 kg cibule
600 ml octa
1250 ml vody
5 polévkových lžic soli – 120g
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře – 5g
3/4 polévkové lžíce cukru – 10g
1 polévková lžíce oleje
3 bobkové listy
na špičku nože chilli
Příprava:
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme
sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev
pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové
sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli
poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr
nutné dobře uzavřít – stačí celofán a gumička.
Doporučená příloha:
chléb, pivo
Utopenci ala Jamajka
Ingredience:
1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, 1 lžíce Deka (přípavek na
zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá),
feferonky (nepovinně)
Příprava:
Dáme svařit 0,5–1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří
přilejeme ocet, vypneme a necháme vychladnout. Pozor, když budete vařit vodu
dohromady i s octem, tak to hrozně smrdí 🙂 Buřty podélně nařzneme,
vložíme do nich kolečko cibule, případně feferonku a postuně pěchujeme
do láhve od okurek. Prosypáváme další cibulí, pepřem a paprikou. Utopence
zalejeme vychladlým nálevem a necháme uležet podle chuti.
Doporučená příloha:
Přece pivíčko
Utopenci v ohavnem nalevu
Suroviny
:burty, cibule, pepr 4polevkove lzice kecupu, octa, oleje, horcice a
worchesterove omacky a dvojnasobek vody. kavova lzicka soli, pepre, chilli
Postup:
Burty oloupeme, prekrojime napul vlozime do lahve. Pak opeprit, dat vrstvu
cibule a opakovat do pozadovaneho mnozstvi. Nalev nechame prijit do varu,
odstavime a jeste horky nalevame k burtum.
Utopenci narychlo
Ingredience:
50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků
4 větší cibule
Nálev:
4 lžíce octa,
4 lžíce oleje,
4 lžíce plnotučné hořčice,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce kečupu,
8 lžic vody,
1/2 lžičky chilli,
sůl a pepř,
papriku
Příprava:
Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do
poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lžící utlačíme,
dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.
Nálev:
Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého
míchání na mírném ohni, přidáme půl lžičky chilli, sůl, pepř,
papriku (podle chuti).
Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
Po vychladnutí můžeme konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů
(2–4 dny), kdy se v chladu uleží, když ji ale nesníte.
Utopenci s feferonkou
Ingredience:
1,5 kg oloupaných špekáčků,
2 feferonky,
2 velké cibule,
5 kuliček pepře,
5 kuliček nového koření,
5 bobkových listů,
3 dl octa,
1 lžička soli,
horčičné semínko,
1,5 litru vody
Příprava:
Z vody, octa, na plátky nakrájené cibule a koření připravíme nálev.
Necháme přejít varem a vychladíme.
Špekáčky spolu s feferonkami naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, zalijeme studeným nálevem. Necháme v chladu aspoň týden uležet.
Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekem
Ingredience:
15 buřtů,
2 lžíce nastrouhané mrkve,
plnotučná nebo fran¬couzská hořčice,
3–4 bobkové listy,
6–8 kuliček nového koře¬ní,
hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,
2 nastrouhané (či na plátky nařezané) fefe¬ronky,
případně 3 lžičky kou¬pených mletých feferonek ze skleničky,
4 sterilované, po¬délně nakrájené okurky,
6–8 (i více) stroužků česneku na¬krájeného na plátky,
ocet,
ná¬lev z Deka uděleny podle ná¬vodu na sáčku, oslazený 3–5 kousky
umělého sladidla,
4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.
Příprava:
Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 na¬řízneme. Řez
vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na dru¬hé straně uděláme
několik krat¬ších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1
2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.
Do sklenice dáme vrstvu zele¬niny, vrstvu vuřtů, cibule a koře¬ní a
stále pokračujeme v naklá¬dání, až je sklenice plná (končí¬me
cibulí).
Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1–1,5 dl octa,
promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na
příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům.
Necháme 7–10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryje¬me
alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.
Doporučená příloha:
slaný rohlík, dobrý chléb.
Nakládané buřtíky
Ingredience:
Na 3 litrovou lahev potřebujeme následující:
40 lžic vody – 560 ml
25 lžic octa – 350 ml
10 lžic oleje – 140 ml
5 lžic vorčestru – 70 ml
5 lžic hořčice – 70 ml
5 bobkových listů
5 ks nového koření
9 špetek soli
7 špetek pepře
2 špetky chilli
buřtíky nebo točený salám
kečup
cibule na kolečka
Příprava:
Všechny ingredience / mimo uzeniny, kečupu, cibule/ povaříme, až se
rozpustí hořčice. Pak vmícháme 12 lžic sladkého kečupu a necháme
chvilku vychladnout. Do omyté sklenice skládáme buřtíky nebo točený
salám rozkrojený na půlky střídavě s cibulí a pak zalijeme ještě
teplým nálevem. Necháme minimálně 3 dny uležet v lednici nebo na dobře
ukrytém místě. Pro ostřejší chuť můžeme přidat feferonky.
Utopenci v pivnim nalevu
Suroviny:
1 flaska cerneho piva, burty, bobkovy list, chili, cibule, pepr, sul
Postup:
Nalev vytvorime povarenim cerneho piva s korenim. Cibuli nakrajime na kolecka.
Burty rozriznemea vlozime do nich trochu koreni, bobkovy list, cibuli. Burt
spojime spejli. V nalevu nechame ulezet cca tyden
Utopenci z gothaje s cibulí
Suroviny:
Gothajský salám 2 kg, cibule 6 ks, ocet 3/4 litru, pepř mletý, bobkový
list, sůl a podobně
Postup:
Nakrájíte gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..),
cibuli na kolečka. Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a
salám, popepříte, přidáte bobkový list, můžete přidat i cokoliv
jiného – nové koření, mletou papriku, čili papričky, feferony,
nakládanou papriku nebo okurky, nakonec zalejete octem (čím víc, tím líp)
lžičku soli a vodu – klasicky za studena nebo si můžete nálev svařit
předem a nechat ho raději vychladnout – pozor, gothaj taje víc než
buřty).
Fajnšmekrovi utopenci
Ingredience:
2 kg špekáčků, 1,5 kg cibule, 10 kyselých okurek, 2 sterilované kapie
(popř. feferonky), 0,65 l vody, 0,5 l octa, 1/2 sáčku Deka na okurky,
3 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře,
1 lžíce oleje, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření,
4 bobkové listy, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sójové, 1 lžíce
worchestrové omáčky.
Postup přípravy:
Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a
vložíme do naříznutých špekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na
nudličky. Vše skládáme do 3,5 l láhve od okurek (cibule, špekáčky, sem
tam kapie, cibule atd.). Dobře upěchujeme a zaléváme teplým (ne vařícím)
nálevem (jsou dříve hotové). Dobře uzavřeme celofánem a gumičkou a
necháme v chladu uležet nejméně týden.
Utopenci se zelím
Ingredience:
špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
Nálev: 1/2 l octa, 1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření,
4 kuličky celého pepře, 4 bobkové listy, 1 lžička soli
Postup přípravy:
Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a
vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a
špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem.
Utopenci s mrkví
Ingredience:
15 špekáčků, 2 nastrouhané mrkve, plnotučná nebo francouzská
hořčice, 3–4 bobkové listy, 6–8 kuliček nového koření, asi
40 kuliček černého pepře, kousek feferonky, 4 sterilované podélně na
plátky nakrájené okurky, 8 stroužků česneku nakrájeného na plátky,
ocet, nálev z Deka podle návodu, oslazeny 3–5 kousky sacharinu, 5–6
středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.
Postup:
Špekáčky sloupneme, z jedné strany podílně nařízneme asi do poloviny,
z druhé strany uděláme 3–4 méně hluboké příčné řezy. Do
příčných řezů vložíme plátky česneku, pak podélný řez vytřeme
hořčicí a vložíme do něho plátek okurky. Řezy s náplní
zamáčkneme.
Do sklenice vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, vrstvu cibule,
vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, horní vrstva cibule. Do vychladlého
nálevu přidáme 1 dl octa, zamícháme a zalijeme (vše musí být
ponořeno). Zakryjeme alobalem a necháme 7–10 dní v chladu (dole
v ledničce) uležet. Zbytek nálevu můžeme použít na dolévání, když
bude potřeba, a schovat napříště.
Kubasovi Mastňáci
Ingredience:
Špekáčky bez špeku nebo točeňák, cibule (vhodnější je žlutá nebo
bílá, červená zase osvěží estetický dojem), česnek, voda, ocet, olej,
cukr, sůl, hořčičné semínko, celý pepř, nové koření, koriandr,
bobkový list.
Postup:
Točeňák svlékneme ze střívka (beztak je asi umělé) a nakrájíme na
kolečka. Na kolečka nakrájíme také cibuli (spíš víc než míň). Na
pětilitrovku Mastňáků je třeba asi tak 1,3 kg uzeniny a 3 – 4 větší
cibule. Připravíme si asi tři stružky česneku, nakrájené na plátky.
Když máme cibuli a salám připravené, rozjedeme to nejdůležitější –
lák. Dáme vařit cca 2 litry vody, 2 deci octa a cca 0,5 litru oleje.
Přidáme cukr a sůl tak, aby lák nechutnal ani příliš sladce, ani
příliš slaně. Dobře je sypat to do hrnce pomalu a postupně a průběžně
ochutnávat. Přidáme 4 bobkové listy, lžičku nebo dvě hořčičného
semínka, lžičku koriandru, 20 kuliček pepře a 15 kuliček nového
koření. Lák povaříme, dochutíme podle gusta.
Mezitím si připravíme Mastňáky do sklenice. Na dno patří mocná vrstva
cibule. Na ní klademe ve dvou vrstvách kolečka točeňáku. pak zas cibule (a
česnek) a zase salám a tak až nahoru. Když je sklenice plná, zalijeme
buřtíky horkým lákem, zavíčkujeme sklenici a víčko ještě překryjeme
sáčkem (celofánovým nebo mikrotenovým).
Mastňáci jsou hotoví za dva až tři dny. Nejlépe ale chutnají třetí
týden. To je ale potřeba je sníst, protože čtvrtý týden už tak dobří
nejsou (chytnou příliš kyselost octa).
Utopenci s worcesterem
Ingredience:
50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků
4 větší cibule
Nálev:
4 lžíce octa,
4 lžíce oleje,
4 lžíce plnotučné hořčice,
4 lžíce worcesteru,
4 lžíce kečupu,
8 lžic vody,
1/2 lžičky chilli,
sůl a pepř,
papriku
Příprava:
Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do
poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lžící utlačíme,
dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.
Nálev:
Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého
míchání na mírném ohni, přidáme půl lžičky chilli, sůl, pepř,
papriku (podle chuti).
Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
Po vychladnutí můžeme konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů
(2–4 dny), kdy se v chladu uleží, když ji ale nesníte.
Beanův nakládaný hermelín
Ingredience:
Hermelíny – nejlépe se zeleným pepřem
Česnek – podle chuti
Paprika sladká, pálivá, příp. chilli
Feferonky kulaté
Pepř celý – může být černý,bílý, červený, zelený – je to
spíš pro oko
Jalovec, tymián, rozmarýn – lze nahradit provensálským kořením
Černé olivy
Cibule
Bobkový list
Olivový olej – může být i rostlinný
Sterilovaná červená kapie
Postup:
Česnek rozmačkáme a smícháme s červenou a pálivou paprikou. Poměr záleží na vaší drsnosti, já dávám 5/1. Hermelíny rozkrájíme a hmotou vymažeme. Vložíme kolečko cibule a půlky oliv. Dáme do sklenice a prokládáme cibulí, feferonkama, olivama, kořením, kapií. Zalijeme olejem a necháme alespoň týden být.
Nakládaný hermelín jemně kořeněný
Ingredience:
4 hermelíny,
9 stroužků česneku,
2 pálivé papričky,
na špičku nože sladké nebo pálivé papriky,
15 kuliček jalovce,
10 kuliček černého pepře,
10 kuliček zeleného pepře,
2 kávové lžičky tymiánu,
1 kávová lžička rozmarýnu,
2 bobkové listy,
olej
Příprava:
Tymián, rozmarýn, jalovec, černý pepř a papričky rozdrťte a smíchejte
s paprikou a rozdělte na devět dílků. Hermelíny rozkrojte na polovinu. Na
dno sklenice (sklenice by měla být tak široká, jako jsou kolečka
hermelínu, jinak spotřebujete hodně oleje) dejte nakrájený stroužek
česneku a jeden dílek koření, na to plátek hermelínu a pokračujte až do
doplnění sklenice.
Vrch posypte posledním dílkem koření, přidejte kuličky zeleného pepře, po stranách vložte bobkové listy a zalijte olejem. Špejli zasunujte do sklenice tak, aby vyplavaly všechny vzduchové bubliny a olej pronikl všude.
Zavíčkujte a neotevírejte dříve než za čtyřiadvacet hodin.
Nakládaný Hermelín klasik
Ingredience:
400 g Hermelínu,
100 g cibule,
2 stroužky česneku,
1 dl oleje,
1 červená pálivá paprika,
nové koření, celý pepř, bobkový list
Příprava:
Sýr nakrájíme na 6 – 8 dílků, vložíme do skleněné nádoby spolu
s pokrájenou cibulí, česnekem a paprikou. Zalijeme olejem, dobře uzavřeme
a necháme v chladu 6 – 10 dnů uležet.
Nakládaný ementál
Ingredience:
po 1 sklenici nakládané cibulky, kousků papriky a malých okurek, 500 g ementálu, 2 snítky rozmarýnu, 8 bobkových listů, 10 kuliček černého pepře, 500 ml olivového oleje
Postup:
Cibuli, kousky papriky a okurky vložíme do síta a necháme dobře okapat.
Ementál nakrájíme na 3–4 cm velké kostky. Kousky ementálu, zeleninu,
rozmarýn, bobkový list a zrnka pepře naskládáme do uzavíratelné sklenice.
Všechny přísady zalijeme olejem tak, aby byly zcela ponořené. Přes noc
necháme uležet (min.4 hodiny).
Nakládaný hermelín se „špekáčkama“
Ingredience:
Hermelín
špekáčky
DEKO (kořeněná směs k nakládání zeleniny)
cibule (hodně)
česnek
ocet
bobkový list
nové koření
celý pepř
nakládaná kapie i s nálevem
Harisa (sterilizovaná pikantní zeleninová směs)
feferonka (já jsem použil sterilizovanou)
olej
Příprava:
Připravil jsem si nálev – přiměřeně vody ve které jsem rozvařil (cca
5 minut) přiměřené množství DEKA (tak, aby to bylo jedlé – možná
trošku slanější – ostatní suroviny sůl trošku stáhnou), ocet, nové
koření, celý pepř, bobkový list a velké množtví cibule nakrájené na
kolečka (ovařená v nálevu z DEKA byla super)- nechal jsem prochladnout;
hermelín jsem nakrájel na malé kousky, špekáčky na stejnou velikost,
rovnal jsem je do nádoby, prokládal jsem česnekem nakrájeným na kolečka,
cibulí z nálevu, nakládanou kapií, trošku Harisy; celé jsem to potom
zalil prochladlým nálevem včetně veškerého použitého koření, taky jsem
použil nálev z kapie a trochu oleje.
Protože Hermelín i buřty byly nakrájeny na malé kousky (rovnou na sousta), odlil jsem trochu nálevu a celé jsem to mohl podávat jako salát.
CO je to DEKO a jeho náhrada – je to směs koření a soli, který se
používá při přípravě nálevu pro nakládání okurek nebo jiné zeleniny
a hub. Hlavní surovinou je určitě sůl a potom hořčičné semínko, dále
je uvedena už jenom směs koření, možná trošku cukru (nebo náhradní
sladidlo), protože přidáním octa potom vznikne nálev, který je hodně
podobný nálevu na nakládání okurek. Takže: Deko bych nahradil tak, že
bych ve vodě svařil uvedené suroviny s přidáním koření, které už je
uvedeno v receptu. Musí vzniknout podobně dobrý, slanokyselý kořeněný
nálev, jako je průmyslově vyráběná směs DEKO.
Doporučená příloha:
pečivo, pivo
Naložený hermelín ala Jamajka
Ingredience:
4 hermelíny, 1 větší cibule, 4 olivy, česneková pasta, olej, červená
paprika sladká, provensálská pasta nebo koření
Příprava:
Hermeliny rozkrojíme podélně. Jednu polovinu natřeme zevnitř provensálskou
pastou (nebo posypem provensálským kořením), druhou natřeme česnekovou
pastou, položíme kolečko cibule a rozpůlenou olivu. Přiklopíme druhou
půlkou hermelínu a dáme do sklenice. Lehce zaprášíme červenou paprikou na
povrchu. Zalejeme olejem a dáme do lednice uležet na pár dní (záleží na
zralosti hermelínu). Cílovou chuť této speciality můžete ochutnat
v pivnici Jamajka, Staropramenná 23, Praha 5 – Smíchov (3 minuty od
Anděla).
Doporučená příloha:
Pivo v Jamajce.
Nakládaný pokrájený hermelín
Ingredience:
5 hermelínů,
1 –2 cibule,
2–3 stroužky česneku,
5 polévkových lžic oleje,
sójová omáčka,
1–2 polévkové lžíce octa,
mletá paprika sladká,
bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře,
3–4 kuličky nového koření,
nalámaný bobkový list
Příprava:
Do misky nakrájíme hermelíny na drobné kostky, přidáme najemno pokrájenou
nebo nastrouhanou cibuli, vylisovaný česnek, 5 polévkových lžic oleje,
zakapeme sojovou omáčkou (hodně), přidáme ocet, mletou papriku (pokud to
chceme ostřejší, můžeme přidat trošku ostré papriky). Dále přidáme
bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře (dle chuti), nové
koření a rozlámaný bobkový list.
Všechno dobře promícháme a nejlépe je vložit do uzavřené plastové
misky, která má dobře těsnící poklop a uložíme do chladničky.
Konzumovat se může hned za dva dny, ale nejlepší je uležený za týden a
později.
Může se podávat i samostatně s chlebem nebo pečivem, nebo taky předem
plnit do vydlabaných rohlíků, nebo rozříznutých vek a pak spojených
k sobě.
Okořeněný naložený hermelín
Ingredience:
3 hermelíny,
1 cibule,
3 stroužky česneku,
2 feferonky,
2 lžíce olivového oleje,
nové koření,
tymián
Příprava:
Sýry nakrájíme na menší kousky a dáme do nádoby. Posypeme nahrubo
nakrájenou cibulí a drceným česnekem, přidáme jemně nakrájené
feferonky, nové koření a tymián. Zalijeme olejem a dobře uzavřeme.
Takto naložené sýry necháme v chladničce až dva týdny odležet.
NAKLÁDANÝ HERMELÍN PROVENSÁLSKÝ
3–4 hermelíny, provensálské koření, grilovací ostré koření, bobkový
list, feferonku, olej.
Hermelíny podélně rozkrojíme, nedokrojíme. Uprostřed i na povrchu
posypeme provensálským i grilovacím kořením, naskládáme do zavařovací
láhve, přidáme bobkový list, feferonku a zalijeme olejem. Láhev
zavíčkujeme a necháme na teplém místě uležet asi 3–4 dny. Podáváme
s pečivem.
NAKLÁDANÝ HERMELÍN DECENTNÍ
Nakládaný hermelín má i svoji decentnější, chuťově mnohostrannější
podobu, která je dokonce starší než ona hospodsky řízná. Hermelíny
podélně rozpůlte, poklaďte plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku
hermelínu) a posypte směsí koření připravenou tak, že v hmoždíři
utlučete lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15 kuliček jalovce a
přidáte na špičku nože pepře a stejně tolik sladké papriky. Naskládejte
do sklenice (vždy vnější plochou na řeznou plochu, nikoliv do původního
tvaru), zalijte kvalitním olejem a přidejte dvě feferonky a dva bobkové
listy. Po uležení v chladu, k němuž postačí 48 hodin, krájejte na
trojúhelníčky a podávejte jako jednohubky. (Šedý věk socialistického
potravinářství měl tu výjimečně jednu výhodu – norma ukládala
hermelínu průměr, díky němuž se téměř přesně vešel do půllitrové
zavařovací sklenice a spotřeba oleje byla minimální. Dnes už tato
jednoduchá pravda neplatí).
RADBENOVA VYCHYTÁVKA
Hermelín se podélně rozkrojí, obě půlky se vydlabou a vydlabaná hmota se
smíchá s rozmačkaným česnekem, pálivou paprikou, bílým a zeleným
pepřem (vše podle chuti), a utře se to do jemného těstíčka. To se pak
nacpe zpátky do hermelínu. Obě půlky se přiloží opět k sobě a mezi ně
se dá silnější kolečko cibule. Vše se nechá uležet klasickým způsobem
ve slunečnicovém oleji 3 – 4 dny a pak se to sežere.
Nakládaný hermelín sedlčanský
Nejprve si zvolíme počet osob a naplánujeme dobu, po kterou budeme hermelín
konzumovat. Například pro čtyřčlennou rodinu budeme potřebovat:
• 5 litrovou láhev od okurek;
• 15 malých sedlčanských hermelínů bez příchuti („Pepu“ co chodí
na rande s Nivou sníme zvlášť);
• 2 větší cibule; 2 česneky;
• dále sladkou červenou papriku z pytlíku, nakládané feferonky, černý
pepř celý, nové koření celé, bobkový list;
• rostlinný olej (necelé dva litry);
• párátka a nůž.
Nejprve oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka. Česnek rovněž oloupeme,
polovinu stroužků nakrájíme též na kolečka, druhou polovinu necháme
vcelku. Hermelíny rozbalíme a rozkrojíme je napříč na polovinu.
Obě poloviny jemně posypeme červenou sladkou paprikou. Na jednu půlku dáme
pár koleček cibule a tak tři plátky česneku. Můžeme přidat i pepř.
Poté druhou polovinu hermelínu překlopíme přes první a propíchneme jej na
třech místech párátky. Takto připravené hermelíny pravidelně rovnáme do
lahve, vždy tři v jedné řadě. Hermelíny v lahvi prokládáme občas
cibulí, stroužky česneku, bobkovým listem, pepřem, novým kořením,
feferonkami a průběžně proléváme olejem. Nakonec vše zalijeme až po vrch
lahve olejem.
Koření dáváme dle chuti a citu, aby výsledek nejen dobře chutnal, ale
i hezky v lahvi vypadal.
Hermelín necháme zrát při běžné pokojové teplotě. Doba zrání je podle
chuti, dá se poznat podle cibule – měla by být měkká. Ochutnávat se dá
již po týdnu. Pokud jej chceme méně uzrálý, stačí nechat jej naložený
14 dní, pokud více, tak alespoň tři týdny.
PS1: Před vlastní konzumací vřele doporučujeme dostatečně se
předzásobit pivem. Podáváme s chlebem a zeleninovou oblohou.
PS2: Po snědení všech hermelínů, lze olej použít ještě jednou.
Hermelínu to dodá ještě pikantnější chuť.
Nakládaná niva
Ingredience:
Niva /nejlepší je niva v krabičce ta se dá rozříznou na třikrát
česnek – nešetřit /dvě hlavičky
olej
chillí, pepř celý, sůl
cibule /nešetřit
sklenice
Postup:
Koupím Nivu rozříznu ji na půl jde i na třetiny, aby nebyla moc silná.
Pak si připravím česnek/hodně/ rozmačkám a to napatlám na tu Nivu z obou
stran. Pak vezmu čilí koření a posypu opět Nivu z obou stran. Mezitím mi
někdo nakrájí cibuli na kolečka a také si připravím nové koření a
bobkový list. Napatlanou Nivu si opatrně rozřezám na kostičky. Na dno
sklenice si dám vrstvu cibule, Nivy a koření /bob.list 1 a dvě nová
koření /, zase cibuli, Nivu a pokračuju až mám vše ve sklenici. Někdy
použiju i dvě sklenice podle velikosti. Nahoru ještě dám vrstvu cibule a
bob.list a nové koření – vše se zaleje olejem a nechá se alespoň týden
uležet a pak už jen dobrou chuť.
Před konzumací sleju olej – ten se dá použít buď na další
zpracování Nivy nebo k naložení masíčka a může se zkusit i do
česnečky nebo bramboračky.
Nakládaný balkánský sýr
Ingredience:
200 g balkánského sýra, 150 g olivového oleje, 1 chilli paprička,
1 lžička saturejky, 1/4 lžičky oregana (dobromysli), 2 lžíce
jablečného octa, 1/2 lžičky soli
Postup:
Sýr nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké a dáme je do sklenice. Ve
100 ml vody svaříme koření s octem a solí, přidáme olej, promícháme a
dáme trochu zchladit. Vlažnou směsí zalijeme sýr ve sklenici a vše
necháme vychladnout. Pak sklenici zavřeme a dáme asi na dva dny do
chladničky odležet.
Nakládaný Romadůr
Suroviny:
Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý
pepř, česnek, olej
Postup:
Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý
pepř, česnek, olej Cibuli nakrájíme na kolečka, sýr na kostičky, česnek
prolisujeme – zamícháme v misce. Na dno sklenice dáme bobkový list,
nové koření a celý pepř. Přidáme sýr s cibulí a česnekem. Do této
směsi nalijeme olivový olej. Sýr může být potopený celý. Necháme
v lednici asi 2 dny proležet.
Nakládaný Balkánský sýr olivový
Ingredience:
200 g balkánského sýru,nakrájeného na kostičky
1 červená paprika nakrájená na proužky
2 cibule nakrájené na kolečka ( můžeme použít také červenou)
1 malá sklenička nakládaných paprik (kozí rohy)
1 malá sklenička oliv
tymián,provensálské koření
mletý pepř
utřený česnek (podle chuti)
sůl
trochu octa
olej
Příprava:
Nakrájenou cibuli,papriku a kozí rohy dáme do misky.Trochu osolíme a
zakapeme octem.Přidáme olivy,tymián,provensálské koření,trochu mletého
pepře,třený česnek a přilijeme olej.Jako poslední přidáme nakrájený
sýr,lehce zamícháme.
Dáme do sklenice s uzávěrem,kterou uložíme do lednice a občas
obrátíme.
Za dva až tři dny můžeme konzumovat.
Nakládaný eidam
Ingredience:
500 g eidamu (případně ovčího či uzeného sýru nebo nivy),
200 g oliv bez pecek,
200 g čerstvých hub,
2 červené papriky,
2 dl octa,
4–5 stroužků česneku,
2 cibule,
2 feferonky,
2 lžíce cukru,
bobkový list,
několik kuliček celého pepře a nového koření,
snítka tymiánu,
olej
Příprava:
Sýr nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na plátky,
houby a papriky očistíme a také nakrájíme na menší kousky. Ocet a 1/4 l
vody svaříme s cukrem, bobkovým listem, celým pepřem a novým
kořením.
Do převařeného horkého nálevu vložíme nakrájené houby a papriku a asi po 10 minutach je slijeme. Nakrájený sýr, cibuli, olivy, papriku, houby, česnek, feferonky a všechno koření (i z nálevu) narovnáme do vhodné nádoby a zalijeme olejem tak, aby byly všechny suroviny potopené.
Nádobu uzavřeme a necháme 10 dní odležet na chladném místě.
Naložený hermelín po indicku
Suroviny:
1 hermelin, trocha nalozenych houbicek, porek, cibule, cesnek, paprika, feferonky, kari koreni, pepr, sul, chili, olej
Postup:
Hermelin nakrajime na kosticky a k nemu pridame cibuli nakrajenou na kosticky; porek, feferonky, papriku a houbicky nakrajene na drobne platky. Olej smichame s korenim (ktereho dame dle chuti, ale kari by melo prevazovat) a tim prelijem hermeln i se „zeleninou“. Nechame ulezet par dnu.
Sýrová pochoutka
Suroviny:
Balkansky syr, Hermelin, Eidam, Cesnek, Olivy – at zelene nebo cerne, olivovy olej, bazalka, tymian
Postup:
balkan, hermos a eidam se nakrajej na kosticky prida se docela dost cesneku (taky na kosticky, ale trochu mensi :o), potom olivy no a potom se prida bazalka, tymian zaleje se to nejakym kvalitnejsim olivovym olejem a je to! dva dny uležet a je z toho velká mňamka
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |