Základem dobré hovězí polévky je kvalitní vývar. Pokud chci opravdu kvalitní vývar tak dám maso a hovězí kosti do hrnce zaliji studenou nebo vlažnou vodou a ne příliš rychle přivedu k varu. Neni dobré když varu dosáhnu velmi brzy a nechám silně vřít. Vývar by měl vřít pozvolna a poměrně dlouhou dobu. Asi tak po hodině až 1,5 hodiny přidám do vývaru všechnu kořenovou zeleninu /cerel, mrkev, petržel, / cibuly, česnek popřípadě ještě pórek. Všechnu zeleninu nechávám v celku, nebo překrojím jen na poloviny. V této době přidám i koření celý pepř a celé nové koření. Od každého několik kuliček. V této době i trošku osolím, alůe ne moc. Dosolit potom můžeme kdykoli po dokončení. Při mírném varu vaříme dál /kuchaří říkají že se musí táhnout/ pozvolna cca 1 –1,5hod. Během vaření postupně odebíráme šum, který se nám z masa a kostí uvolňuje. Potom vyndáme maso, zeleninu a vývar scedíme. Takto připravený vývar můžeme použít jako polévku i pro vaření dalších pokrmů. Můžeme použít různé zavářky, knedlíčky , noky , těstoviny nebo třeba krutony. Vářívám si vývaru většinou více, zamražený nebo i zavařený vydrží dlouho a je vždy při ruce.
0 Nominace Nahlásit |
Dáme vařit kousek hovězího s celou petrželí, dvěmi mrkvemi a kouskem
celeru. Když je vše měkké, vše vyndáme a pokrájíme na kostičky.
Do vroucího vývaru nalijeme zavářku (velkou syrovou bramboru nastrouhanou
najemno a rozkvedlanou s jedním vejcem + sůl) a necháme chvíli zavařit.
Polévku osolíme, nebo přidáme koření bez glutamanu (např. směs Vegi
vegi), opepříme – dle chuti. Můžeme přidat i bio bujón. Stáhneme
z ohně, do vývaru vrátíme nakrájené maso a zeleninu a přidáme posekanou
pažitku, petrželku nebo cibulovou nať.
Zavářky různě střídám – např. krupicové nočky, vaječné nudle,
celestýnské nudle, játrové knedlíčky
3Kdo udělil odpovědi palec? gnr54, elektrikář, hanny 2
před 5003 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap to píše dobře.Chtěl bych jen dodat,že ta doba varu,resp.táhnutí
je opravdu oněch 4–5 hodin.Takže pro domácnost moc nepoužitelné.
Další drobností je,že dnes se hovězí kosti na polévku téměř nekoupí a
použít hovězí maso jen na polévku je trochu drahé.I když,záleží na
kuchaři.Ale stejným způsobem můžeme vařit i jiného masa –
vepřové,kuřecí, slepice, králík, a pod. Zásadou je – když chci silnou
polévku a maso jen do ní posekat,dáme to do studené vody. Když chci vývar
trochu ošizený,ale hlavně vařené maso,dáme to do horké vody.Póry masa se
zatáhnou a zůstane přiměřeně šťavnaté.
2Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, hanny 2
před 5001 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |