Avatar uživatele
Curiosity

JITRNICE x JELITO – Co je co? Co je lepší? A PROSÍM PORADÍTE NĚJAKÝ RECEPT? A jak se dělá zelí?? :-/ doplňující in

Kdysi mi to dělala babička se zelím a bramborem. Ale nevím, co bylo co. Ani neumí udělat to zelí. Ale viděla jsem to teď v obchodě a chci to udělat na oběd. Jen nevím, co koupit.. jestli to bílé nebo to tmavé. Co je lepší a PROSÍM PORADÍTĚ NĚJAKÝ JEDNODUCHÝ RECEPT! Do podrobna, jak to provedu?? MNOHOKRÁT DĚKUJI!!! PS: minule jste mi VÝBORNĚ poradili a byla VYNIKAJÍCÍ VEČEŘE!! ..budu na Vás tedy spoléhat i tentokrát!! 🙂 DĚKUJÍÍÍ!!! 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym, iceT před 4716 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Pokud neznáte, kupte oba druhy. Výborná je jejich kombinace. Já jsem v mládí víc milovala jelita z domácí zabijačky. Jitrnicový prejt pak upečený a studený.

Recept za zelí si zkuste najít v odkazu. Nevím, odkud jste. Jsou rozdíly mezi přípravou zelí – český způsob, moravský apod.

Stejně tak si projděte jak ohřívat jitrnice či jelita – jsou různé možnosti – opékat na teflonové pánvi bez tuku, na normální se sádlem, nebotrochu podlít vodou a dusit, na grilu, v mikrovlnné troubě…

http://www.baby-cafe.cz/modules­.php?name=Forum­s&file=viewto­pic&t=31879

Zdroj: http://www.go­ogle.cz/search?sou­rceid=navclien­t&hl=cs&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLL­_enCZ387&q=re­cept+na+zel%c3%­ad

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Jitrnice – masový prejt z různých drzuhů masa a některých vnitřností s příměsí krupice, v některých lokalitách se dává místo krupice žemle.
Jelito – vařené kroupy, něco málo masa a krev
Skutečně je dobrá kombinace obojího. Tak jak koupíte opéct na pánvici i se střívkem nebo bez střívka.
Pokud mám zkušenost, tak kupované výrobky se sice vzdáleně přibližují k domácí kvalitě, ale i tak přeji dobrou chuť.
Osobně mám rád kombinaci obého s bramborem a s kvašeným zelím /zelí nejraději syrové bez úprav/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

Tuto dobrůtku jsme měli na oběd minulý týden.
Obojí (jelito i jitrnice)se dá koupit ve střívku jako klobása,nebo v tlačenkovém střevě,jelítko jsme na zabijačce taky plnili myslím i do tlustého střeva.To když se pak upeklo,to byla teprve lahůdka.
Takže stačí koupit jelita a jitrnice,dát do pekáčku,podlít troškou vody a upéct,k tomu uvaříte kysané zelí,kupuju si kysané s bílým vínem,a do zelí trochu zásmažky a provařit.Zásmažku dělám ze špeku-nechat oškvařit a pustit tuk,je-li málo tuku přidat sádlo nebo olej,nechat rozehřát,přidat trochu hladké mouky,míchat ať se nepřipálí a hned vlít do zelí,zamíchat,ať nemáme hrudky,zlehka povařit a báječný oběd je na světě.Uvařit brambory.

A teď jste mi udělala chutě 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

Jitrnice jsou světlé je to vlastně ochucené masíčko s kořením
jelita maso ,krev,koření, kroupy /někdy jsou žemlová-obsahují tedy místo krup housku/žemli/
já jelikož nemám ráda jelita ani nic s krví ,tak připravuji jitrnice /nebo koupíš prejt …je to to samé jenže ne ve střevě…někdy už mají prejt upečený tak ho jen dáš do trouby na chviličku rozpéct a jitrnici jednoduše opečeš na tuku na pánvi z obou stran/
k tomu uvař brambory – zelí k tomu máme rádi bez tepelné úpravy ..takže syrové.Je to velmi chutné osvěžující k té teplé jitrnici …vyzkoušej.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jmhad

Tady mají všichni svůj vlastní názor na jitrnice či jelita. Tak zelí.Pokud nemáte zkušenost,kupte si sterilizované ve sklenici ve sladkokyselém nálevu – v Kaufu Vita de Oro za 12 kaček cca pro 2–3 lidi.Celé to hoďte do rendlíku či hrnce,přidejte trochu vody,aby bylo potopené a vařte cca 0,5–0,45 hodiny.Pak ochutnejte – chuť,tvrdost a pod.Uberte vodu a zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě,sůl,cukr,ocet a povařit- prostě podle chuti.Když se Vám to povede,příště můžete přidat smaženou cibulku,třeba i s kouskem slaniny.No a stejně můžete zkusit i červené zelí,ale to má být sladčí,vaří se déle a je jen k něčemu – kachna,bramborový knedlík a pod. Až zvládnete tohle,pak si koupit menší hlávku bílého zelí,později červeného ,rozkrájet na čtvrtky či osminky,vyříznout košťál a nakrájet na nudličky /nejlépe na robotu/, jinak pozor na prsty.Vařit stejně,ale bude to chtít trochu více soli,cukru,kmínu a třeba podravky.A zase podle vlastní chuti.A když se Vám to nepovede,bude to moc husté,slané, kyselé, sladké – žádný problém, vezměte cedník propláchnout a zkusit dochutit znova.Ale už moc nevařit,aby z toho nebylo bláto.
Vše je pokus pro dva,pro kuchaře a pro to zelí.A bez toho se to ale jeden neanučí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MacChill

Myslím že v jelitu jsou navíc opečené kroupy nebo nějaké jiné pečivo, kdežto jitrnice je v podstatě prejt. Každýmu chutná něco jiného a taky záleží na tom jak se povedou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Domácí jelita i jitrnice je moje oblíbené a pokud chceš vědět,jak je dělám,tak koukni na odkazy.
http://www.to­precepty.cz/re­cept/8998-jelitka/

http://www.to­precepty.cz/re­cept/8996-jitrnice/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek