Kdysi mi to dělala babička se zelím a bramborem. Ale nevím, co bylo co. Ani neumí udělat to zelí. Ale viděla jsem to teď v obchodě a chci to udělat na oběd. Jen nevím, co koupit.. jestli to bílé nebo to tmavé. Co je lepší a PROSÍM PORADÍTĚ NĚJAKÝ JEDNODUCHÝ RECEPT! Do podrobna, jak to provedu?? MNOHOKRÁT DĚKUJI!!! PS: minule jste mi VÝBORNĚ poradili a byla VYNIKAJÍCÍ VEČEŘE!! ..budu na Vás tedy spoléhat i tentokrát!! 🙂 DĚKUJÍÍÍ!!! 🙂
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym, iceT před 4763 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pokud neznáte, kupte oba druhy. Výborná je jejich kombinace. Já jsem v mládí víc milovala jelita z domácí zabijačky. Jitrnicový prejt pak upečený a studený.
Recept za zelí si zkuste najít v odkazu. Nevím, odkud jste. Jsou rozdíly mezi přípravou zelí – český způsob, moravský apod.
Stejně tak si projděte jak ohřívat jitrnice či jelita – jsou různé možnosti – opékat na teflonové pánvi bez tuku, na normální se sádlem, nebotrochu podlít vodou a dusit, na grilu, v mikrovlnné troubě…
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=31879
0 Nominace Nahlásit |
Jitrnice – masový prejt z různých drzuhů masa a některých
vnitřností s příměsí krupice, v některých lokalitách se dává místo
krupice žemle.
Jelito – vařené kroupy, něco málo masa a krev
Skutečně je dobrá kombinace obojího. Tak jak koupíte opéct na pánvici
i se střívkem nebo bez střívka.
Pokud mám zkušenost, tak kupované výrobky se sice vzdáleně přibližují
k domácí kvalitě, ale i tak přeji dobrou chuť.
Osobně mám rád kombinaci obého s bramborem a s kvašeným zelím /zelí
nejraději syrové bez úprav/
0 Nominace Nahlásit |
Tuto dobrůtku jsme měli na oběd minulý týden.
Obojí (jelito i jitrnice)se dá koupit ve střívku jako klobása,nebo
v tlačenkovém střevě,jelítko jsme na zabijačce taky plnili myslím i do
tlustého střeva.To když se pak upeklo,to byla teprve lahůdka.
Takže stačí koupit jelita a jitrnice,dát do pekáčku,podlít troškou vody
a upéct,k tomu uvaříte kysané zelí,kupuju si kysané s bílým vínem,a
do zelí trochu zásmažky a provařit.Zásmažku dělám ze špeku-nechat
oškvařit a pustit tuk,je-li málo tuku přidat sádlo nebo olej,nechat
rozehřát,přidat trochu hladké mouky,míchat ať se nepřipálí a hned vlít
do zelí,zamíchat,ať nemáme hrudky,zlehka povařit a báječný oběd je na
světě.Uvařit brambory.
A teď jste mi udělala chutě 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Jitrnice jsou světlé je to vlastně ochucené masíčko s kořením
jelita maso ,krev,koření, kroupy /někdy jsou žemlová-obsahují tedy místo
krup housku/žemli/
já jelikož nemám ráda jelita ani nic s krví ,tak připravuji jitrnice
/nebo koupíš prejt …je to to samé jenže ne ve střevě…někdy už mají
prejt upečený tak ho jen dáš do trouby na chviličku rozpéct a jitrnici
jednoduše opečeš na tuku na pánvi z obou stran/
k tomu uvař brambory – zelí k tomu máme rádi bez tepelné úpravy
..takže syrové.Je to velmi chutné osvěžující k té teplé jitrnici
…vyzkoušej.
0 Nominace Nahlásit |
Tady mají všichni svůj vlastní názor na jitrnice či jelita. Tak
zelí.Pokud nemáte zkušenost,kupte si sterilizované ve sklenici ve
sladkokyselém nálevu – v Kaufu Vita de Oro za 12 kaček cca pro 2–3
lidi.Celé to hoďte do rendlíku či hrnce,přidejte trochu vody,aby bylo
potopené a vařte cca 0,5–0,45 hodiny.Pak ochutnejte – chuť,tvrdost a
pod.Uberte vodu a zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě,sůl,cukr,ocet
a povařit- prostě podle chuti.Když se Vám to povede,příště můžete
přidat smaženou cibulku,třeba i s kouskem slaniny.No a stejně můžete
zkusit i červené zelí,ale to má být sladčí,vaří se déle a je jen
k něčemu – kachna,bramborový knedlík a pod. Až zvládnete tohle,pak si
koupit menší hlávku bílého zelí,později červeného ,rozkrájet na
čtvrtky či osminky,vyříznout košťál a nakrájet na nudličky /nejlépe na
robotu/, jinak pozor na prsty.Vařit stejně,ale bude to chtít trochu více
soli,cukru,kmínu a třeba podravky.A zase podle vlastní chuti.A když se
Vám to nepovede,bude to moc husté,slané, kyselé, sladké – žádný
problém, vezměte cedník propláchnout a zkusit dochutit znova.Ale už moc
nevařit,aby z toho nebylo bláto.
Vše je pokus pro dva,pro kuchaře a pro to zelí.A bez toho se to ale jeden
neanučí.
0 Nominace Nahlásit |
Myslím že v jelitu jsou navíc opečené kroupy nebo nějaké jiné pečivo, kdežto jitrnice je v podstatě prejt. Každýmu chutná něco jiného a taky záleží na tom jak se povedou.
0
před 4763 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Domácí jelita i jitrnice je moje oblíbené a pokud chceš vědět,jak je
dělám,tak koukni na odkazy.
http://www.toprecepty.cz/recept/8998-jelitka/
http://www.toprecepty.cz/recept/8996-jitrnice/
0
před 4763 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |