Ptám se vás, starousedlíků, i vás, nově příchozích. Čím
zahušťujete guláš ? Já mám jenom zkušenosti s moukou a tmavou jíškou,
ale někde jsem četl, že i chlebem se dá guláš (hovězí) zahustit.
Poradíte mi ?
Doplňuji:
Nechci se dotknou žen – kuchařek (stejně žádná neodpověděla ), ale
vám , chlapům věřím. Chleba nechám chlebem a nechám to na té mouce.
Opravdu nevím, co udělá ten chleba, možná, že by guláš zkysl. Maso ,
kližku , už mám hotové a jdu na to ! Dobrou chuť mi ani přát nemusíte
. 🙂
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? iceT, johana 56, pusinka50, Drap, Braník před 4180 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ptáš se, co dělat proti zahuštění guláše, přičemž z dalšího textu vyplývá, že hovoříš o pravém opaku. Není tedy jasný smysl tvého dotazu.
4 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, anonym, anonym, www Nahlásit |
Abych narušila absenci ženské populace… Tak já se také přikláním k chlebu. Jak psal Drap. Chleba dám na co nejmenší kousíčky, rozmíchám v trošičce šťávy a zahustím. V podstatě můžu dávat i větší kusy, ono se to stejně rozloží a ztratí. Nic zkyslého v tom opravdu hledat nemusíš.
… Mouku jsem použila jednou a naposled poté, co mi guláš sice nádherně zhoustl, ale chytl barvu lehce do červenobíla… Ne, děkuji. Chyba bude někde ve mně, jelikož přítel moukou zahušťuje běžně a problém nemá, ale je fakt, že jsem méně zdařilá kuchařka a radši neriskuji, že to tu nechutnou barvu chytne znova. (ačkoli je fakt, že guláš to byl výborný, ale ono to člověka odradí…)
0 Nominace Nahlásit |
Taky guláš zahušťuju moukou rozmíchanou ve vodě.Ale začala jsem guláš vařit tak,že pokud mám dost cibule,která nerozdusí,protože vařím v obyčejném hrnci,tak maso vyndám a cibuli,která zbyla ještě protáhnu přes jemné síto,propasíruju.Pokud tekutiny z masa není moc,tak ona cibule taky tekutinu zahustí.Pokud je tekutiny hodně,tak si pomůžu jetě tou moukou,ale na to bacha,pokud mouky bude vel'a,tak guláš bude moučný a nechutný a i hodně hustý a nerozředíš ho ani kdyby ses na hlavu postavil.Tedy rozředíš,ale už to nebude ono.
0 Nominace Nahlásit |
Přátelé, přečtěte si normy, tzn. vyndat maso ze základu, šťávu vydusit na tuk, zaprášit moukou, orestovat, zalít vývarem, provařit a dochutit. Složité, že!
0 Nominace Nahlásit |
Do guláše trochu tmavé domácí jíšky,jinak při správném hlídání a vydušení nic.Chceš-li z 1kg masa guláše tolik,abys pohostil i návštěvu,zahusti…moukou,chlebem,bramborem,máčeným solamylem,koupenou jíškou.
0 Nominace Nahlásit |
zahusťovať guláš je hospodská prasáreň.
hodne cibule, prípadne paradajka – dve (olúpané), veľa mletej papriky, po dovarení nechať ešte dovariť bez pokličky (nech sa voda odvarí) do správnej hustoty.
guláš je jedlo z mäsa a nie z múky – z múky sú párky a lacné salámy.
zahusťovanie (čohokoľvek) je česká špecialita, v žiadnej inej kuchyni som sa s tým nestretol.
7Kdo udělil odpovědi palec? annas, iceT, johana 56, Děda Louda, anonym, briketka10, anonym
před 4179 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dá se kromě toho zahustit i bramborem. Většinou používám chleba. Nejlépe starší chleba, pečlivě rozmíchám s trochou šťávy a vliji do guláše. Lehce zavařit a je hotovo. Je to v podstatě to samé jako moukou.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud máš skvělý hovězí maso ,/krk,nožinu,líčka/a dost cibule,tak
guláš ani zahuštovat nemusíš,záleží na tom,kolik chceš dělat
sosu,pokud více,tak používám klasiku/závarek z hladké mouky/,jelikož
tím bramborem to není ono.
Doplňuji:
Žádná rajčata nebo protlak do guláše nepatří jak píše Huxa,to pak
není guláš,ale perketl,u guláše záleží hodně na tom ,jak usmažíte
cibuli,musí být hodně do tmava,hodně tmavě hnědá,pak se vyjeví i barva
guláše,maso je nutné vždyt vysmahnout na tuk ,alespon dvakrát a poté až
podlít teplou vodou.
Upravil/a: Braník
0 Nominace Nahlásit |
Poradím tajný babiččin recept-umí skvělý guláš, který je s výbornou konzistencí. Trochu mouky, ale nepřehánět, žádný chleba ani brambory a dát tam cibule, najemno nakrájené rajčata, protlak rajčatový a to hlavní-hodně masa, které se „rozpustí“ a krásně zahustí.
0 Nominace Nahlásit |
Zahušťuji většinou chlebem. Dokonce jsem takový magor, že si tvrdý
chleba nastrouhám na struhadle a uchovávám ho v mrazničce nebo ve sklenici
v ledničce. Ráno vyndám, odeberu patřičné množství chlebové strouhanky
a nechám pár hodin nabobtnat. Někdy používám i čerstvý chleba, ale tam
jenom střídku, protože kůrka by se nestihla rozpustit.
Guláš zahuštěný chlebem je chutnější.
0 Nominace Nahlásit |
Jednou jsem zahustil gulášek ze srtrouhankou z chleba kterou jsem opek na zbytečku másla, To přepuštěné máslo vonělo z gulášku a návštěva jen slintala.
0 Nominace Nahlásit |
Dřív jsem také zahušťovala moukou, ale pak jsem objevila hrašku a mahá koření na dochucení a už nic jiného nepoužívám!
Dodává jídlu tu správnou chuť a navíc podporuje činnost střev a žaludku. Také jsem to dřív neznala, ale je opravdu dobré i do polévek a různých omáček 🙂 Ale i čaj se z něj dá uvařit….
No já to u nás kupuji ve zdravé výživě, pokud to neseženeš, tak si je objednej přímo na stránkách hraska.cz.
Tak tak, děti, kdo neznáte význam cizích slov, nepoužívejte tyto, jinak vás budou mít za pánská resp. dámská přirození ;) Nespoléhejte na to, že význam věty všem správně docvakne i přes totálně nesmyslně použité slovo 🙂
Tazatel již dostal párkrát narážku na „Nomen omen“.
Protože má (coby většina snobů, co chtějí být in), v cizích výrazech
zmatek, je na čase trochu osvěty i pro ostatní tápající:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nomen_omen
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?typ_hledani=prefix&cizi_slovo=adekv%E1tn%ED
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?typ_hledani=prefix&cizi_slovo=versus
Kromě toho recykluje už dávno probraná témata:
http://www.odpovedi.cz/otazky/zahusteni-gulase-chlebem
http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-udelat-aby-byl-gulas-cerveny-s-okama
http://www.odpovedi.cz/otazky/odkud-pochazi-gulas
http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-srazit-ostrost-gulase
http://www.odpovedi.cz/otazky/mnozstvi-mlete-papriky-v-gulasi
Ty Tvé odkazy si strč za klobouk . Co má společného červená barva s oky http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-udelat-aby-byl-gulas-cerveny-s-okama s mým dotazem ? Já se ptal, pokud neumíš pořádně číst, i nově zaregistrovaných, kteří můžou mít i jiné zkušenosti.
Kdybys raději přijal mou nabídku ke kontaktování, nemusel bys se tady zesměšňovat.
Nerozčiluj se, je to špatná a zbytečná aktivita. Jako vždy platí, že
průměrně chytrý člověk dotaz pochopí a nepotřebuje se šťourat, zda
výraz „versus“ je natolik nemístný, že bys za něj měl být mrskán na
pranýři.
Sice je to poněkud vachrlatý výraz, ale přeloženo do češtiny to až
natolik nesmyslně nezní.
Všem mudrlantům, dle mého se zde zbytečně „blýskajících vědomostmi a
znalostí cizích výrazů“, bych chtěla říct, že mi až natolik
nesmyslně nezní guláš „proti“ zahušťování.
Je to přece jednoduché a dávající zcela jasný smysl:
na jedné straně mám GULÁŠ a na straně druhé několik možností, jak
guláš ZAHUSTIT a zahustit se dá i tím, že se přebytečná tekutina nechá
vyvařit. A v tom případě je tento výraz na místě, protože se guláš
vlastně nezahušťuje, ale „vyvařuje“.
Potom tu ještě ale máme stranu třetí, kde stojí „šťouralové“,
kteří jsou více zaměřeni na přesný jednoslovný překlad slova, ale
nepřemýšlejí o smyslu, v jakém jde toto konkrétní slovo v daném
případě chápat.
Proč se tu musí zase za tazatele někdo snažit něco vysvětlovat?
Stojí tu přece docela jasně guláš PROTI zahušťování.
Narážka dědy loudy alespoň nezní jako práskání rákoskou. Je to
umírněné upozornění na ne právě šťastné použití cizího výrazu.
Možná by ale také bylo dobré se zamyslet nad nesmyslností používání
cizích slov v českém jazyce celkově. Zvlášť anglické výrazy, jimiž se
čeština poslední dobou doslova hemží, mi vadí. A také je vždy lidé
nepoužívají správně.
Jenže co si budeme vykládat, občas i české výrazy nejsou použity
nejšťastněji, nejsprávněji.
Ocko, pokud Tvůj příspěvek směřuje ke mně, děkuji za něj. Tys správně a možná i jiní, pochopili můj dotaz.Ano, měl jsem na mysli pro a proti „zahušťování“ guláše. Použil jsem tu, jak píšeš, nejšťastnější výraz, ale … Copak je každý tak zběhlý jako, třeba, ten největší kritik všeho ?! To už člověk má obavu napsat dotaz či na nějaký odpovědět s tím, že se tam vloudí nesprávné slovo, nesprávné písmenko, nesprávné znaménko a kritik všeho se toho chytne a začne pranýřovat! Snad si pochopila o kom je řeč. Když zpětně procházím historii tohoto serveru a záměrně vyhledávám vše, kde se objeví jeho nick a žasnu. Odkazuje na kodex a sám jej nedodržuje, pokud i on udělá gramatickou chybu a někdo jej na to upozorní, dokáže se s toho vykecat, ale druhým chyby neuznává. Brojí proti falešnému bodování a sám to dělá, někdy až okatě. Ne, nebudu si kazit tak krásné ráno, ale neodpustím si jeden citát : Chápat lidi a odpouštět jim, na to je třeba charakter a sebeovládání- Andrew Carnegie
my ostatní jsem sice pochopili o co vlastně jde,ale děda louda správně
pochopil slovíčko versus.Domnívám se že je to latinské a význam je
„proti“
Jako fantomas kontra(proti,versus,vs.)Scotland Yard,kdy Fantomas je
protivníkem Scotland Yardu.Teď si nevzpomenu na jiný film s výrazem
versus,vetšinou se píše zkratkou vs.
Ale jo:Cramerová vs Cramer,tak hrál D.Hoffman,Ekks vs Sever(známý jako Tělo
na tělo s Banderasem.Takže to neber jako urážku,díky.
to asi je ta adekvátní otázka, že?
Co to je „dostat upozornění“?
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 605 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |