Jak dlouho vydrží maso?
od pátku (6 dní) máme v lednici naloženou v oleji krkovičku na gril. Je
ješě použitelná?
A od soboty (5 dní) je tam jen v sáčku nijak nenaložená kotleta na gril,
je i ta použitelná?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4815 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pokud je maso senzoricky v pořádku (tj. nesmrdí, není zelené nebo oslizlé), tak je nejspíš OK.
Halasné sdělování, že „u nás je všechno nejčerstvější“ je marketingový trik supermarketů. Konkrétně hovězí maso (ale i jiné) je dobré nechat „uzrát“.
Zrání masa probíhá u masa dle druhů zvířat s rozdílnou rychlostí. Drůbeží maso dosahuje zpravidla vhodného stavu zralosti (chuť a křehkost) již po asi 36 hodinách. Vepřové maso k tomu potřebuje minimálně 3 – 4 dny, telecí maso asi 1 týden a hovězí dokonce 2 – 3 týdny. Během procesu zrání nastává odbourávání struktur svalového vlákna, později i pojivové tkáně svalu. Tyto biochemické reakce jsou vyvolány enzymy přítomnými ve svalu a vedou ke zlepšení křehkosti masa. Čerstvé hovězí maso staré jen 3 – 5 dní je tuhé a nezkřehne ani při normálním obvyklém postupu úpravy.
Zráním masa se také optimalizuje jeho chuť. Vznikající látky však podléhají dalším reakcím. Poklesem teplot na až +1 °C se i tyto chemické reakce zpomalují, ale ne zcela zastavují. Z těchto důvodů by se maso nemělo dále skladovat po ukončení popsaných zracích procesů déle jak 8 dní, u hovězího maximálně 14 dní. Skladování po této lhůtě lze doporučit pouze u zcela libového masa.
Zdroj: www.maso.cz/hygiena-a-technologie-masa-podrobne.as p?id=9
8Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, Kerberus, mardub4, anonym, Ing.internet, beer, anonym, Kajoch
před 4815 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To vám prozradí oči a nos .
5Kdo udělil odpovědi palec? petka, Kerberus, anonym, beer, Slecna 007
před 4815 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Chlazené maso od řezníka skladuji v lednici maximálně 24 hodin.
Naložené na gril 48 hodin.
Po 6 dnech bych to stejně jako -iv- už jen opatrně vyhodila.
0 Nominace Nahlásit |
Sama za sebe .. ja uz bych to nikdy nejedla !
Kdovi , jak byla predtim dlouho " nalozena " jeste u reznika. ! -iv-
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |